Rutte, toeslagen en corona

Bijna 12 uur. Zo lang duurde het debat over de kindertoeslagen. Over Rutte, die zei verantwoordelijk te zijn, over het vallende kabinet en over het falen van de systemen die worden toegepast. Over het niet informeren van de kamer, wiens taak het is het kabinet te controleren.

En ik heb het volledige stuk gezien. Net zoals dat ik veel andere debatten dit jaar volledig heb gezien. Ik wil me namelijk niet laten sturen door wat anderen zeggen of vinden over bepaalde politieke partijen, zeker niet nu er een crisis is. Want juist het gedrag van verschillende politici in tijden van crisis is zo veelzeggend. Ik wilde eigen conclusies trekken.

IJzersterk was Omtzigt, die zich hard heeft gemaakt om de waarheid. Hij sprak met emoties, kwam met rake punten en wist de vinger op de zere plek te leggen In deze video van GeenStijl (waar ik normaal niet zo'n fan van ben, maar met deze video is weinig mis) staan een paar highlights van Omtizgt:Minder sterk was Rutte. Die gedurende het gehele debat met grote regelmaat op zijn telefoon zat te kijken, geïrriteerd liep te zuchten en zich gedroeg als een puber in een middelbare klas. De momenten dat hij aan het woord was, waren tenenkrommend. Zoals ik het hele jaar al heb gezien: vragen werden ontweken, of doorverwezen naar een ander.

Rutte zegt zich verantwoordelijk te voelen. Maar zijn gedrag laat iets anders zien. En dat is een zeer kwalijke zaak. Tel erbij op dat hij en Hoekstra gewoon lijsttrekkers worden na de komende verkiezingen. Zelfs al stemmen mensen niet op deze mannen zelf, maar op anderen op de lijst, komen ze in de kamer terecht. Ze staan immers bovenaan op de lijst. Rutte kan wel tijdens de persconferentie zeggen dat het aan de Kiezer is of hij terugkomt, maar is dat wel echt zo?

Het laten vallen van het kabinet is volgens Rutte de ultieme manier om verantwoordelijkheid te laten zien. Ik vind het eerder symbolisch. Vlak voor de verkiezingen. Veel verandert er niet met het vallen van dit kabinet. En dat terwijl een hoop van deze gegevens al langer bekend waren.

Deze man ruikt macht en heeft een missie. Dat mensen zo vaak op hem hebben gestemd, heeft me altijd verbaasd. Maar ik hoop toch echt dat hij ditmaal kei- en keihard wordt afgestraft voor dit gedrag. Dat de kiezer eens niet voor de VVD gaat.
Maar, gezien Rutte nog altijd vriendjes is met de grote coöperaties., en aangezien veel mensen zich niet volledig in de politiek verdiepen, of gewoon iets stemmen omdat ze dat altijd al doen, verwacht ik alsnog aardig wat stemmen voor hem.

Dat er iets gruwelijk mis gaat, is duidelijk. Persvrijheid is al langer een probleem. Bekende kranten en nieuwsprogramma's staan achter het kabinet en het kabinet kiest zelf wie er bijvoorbeeld bij persconferenties aanwezig mag zijn. Journalisten die kritisch waren over de toeslagen-affaire werden scheef aangekeken of zelfs ontslagen. Ook het rechtssysteem is krom, dat is eveneens wel gebleken. Want waar moet je heen, als de belastingdienst je als fraudeur bestempelt, en dit ook nog eens met iedereen deelt? Hoe kun je gehoord worden als je sowieso al weinig te besteden hebt?

De tweede kamer hoort het Kabinet te controleren. Zij zijn de volksvertegenwoordigers. Daar horen kritische vragen bij. Maar, de weinige mensen in de Tweede Kamer die écht kritische geluiden laten horen die afwijken van wat gewenst is, worden niet gehoord. Dit zien we bijvoorbeeld ook bij de Coronacrisis.

De enige die echt kritische vragen stelt over het hele Coronabeleid, is Van Haga. Maar omdat hij uit de VVD was gezet, en nu in FVD zit, wordt hij door velen gezien als een idioot. Niet serieus nemen. Zijn vragen aan het Kabinet worden al het hele jaar niet beantwoord. Elke keer als hij spreekt, duiken mensen in hun telefoon, ongeïnteresseerd in zijn woorden. Moties om eens na te gaan hoe correct de pcr-test worden door de coalitie afgekeurd. Moties om uit te zoeken wat de financiële belangen van het Kabinet, of het RIVM zijn bij vaccins, worden afgewezen. Want tja.. Die Wybren van Haga is een complotwappie.

Waarom worden dit soort moties niet gesteund door een groot deel van de tweede Kamer? Het zijn toch juist zij die het Kabinet moeten controleren? Iets uitzoeken, een extra onderzoek doen, lijkt me juist belangrijk. Niet alleen kijken naar een vaccin, maar ook andere mogelijke opties overwegen. Transparantie is belangrijk. Juist nu. Juist nu er behalve een virus ook veel psychische schade is.
Zorgpersoneel zou een zorgbonus krijgen. Die hebben ze nog steeds niet ontvangen. Ondanks dat er meerdere moties over werden aangenomen. En vergeet vooral niet welke politici letterlijk wegrenden, om te voorkomen dat een stemming hierover de meerderheid zou krijgen.

Vandaag volgt er een nieuw debat. En moet er gestemd gaan worden over een avondklok. Enigszins dubieus, want in november werd een motie tegen de avondklok aangenomen door de Tweede Kamer. En het is me nu al duidelijk: Rutte ramt dit er doorheen.
Zorgwekkend, want ook een motie om geen directe of indirecte vaccinatieplicht te hebben, is aangenomen. Maar inmiddels zijn er al meerdere bewijzen vanuit de pers dat dit toch écht de richting is die Rutte en co op zullen gaan.

En de Tweede Kamer? Die staat buiten spel. Zelfs met een gevallen kabinet. Mede dankzij de spoedwet die erdoor werd gedrukt. In het kader van Corona mag blijkbaar alles. En zelfs als het niet mag: Rutte doet het toch wel.

In maart gaan we stemmen. En sterke, individuen in de Tweede Kamer zijn van groot belang. Mensen die tegen het Kabinet in durven te gaan, die daadwerkelijk de rol van Volksvertegenwoordiger op zich nemen. Die opkomen voor mensen die gehoord willen en moeten worden, uit alle lagen van de bevolking.
Kijk voor de volgende verkiezingen niet persé naar de partij of de lijsttrekker. Maar kijk verder dan dat. Wie is het individu dat jouw stem verdient?
21 jan 2021 - bewerkt op 21 jan 2021 - 299x gelezen
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 35 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.   Schrijf reactie
  vorige volgende