Politiegeweld en BPOC2020

Inmiddels zijn er nog meer verhoren openbaar gemaakt van het politiegeweld tegen demonstranten. Inmiddels staan er 18 verhoren online. In totaal heeft BPOC2020 meer dan 53 verhoren gedaan met agenten die bang, overspannen en gestrest zijn. Die vinden dat ze buitenproportioneel handelen, maar die geen uitweg zien. En er komen nog meer verhoren aan, zelfs van rechercheurs.

Agenten die zich uitspreken tegenover het politiegeweld, worden gepest en vernederd. Zo erg dat ze in WhatsApp-groepen worden toegevoegd en door meerdere collega's compleet belachelijk worden gemaakt.

Paar citaten weer uit de verhoren:

Speciale WhatsApp groepen maken, om een collega die ‘eruit ligt’, bijvoorbeeld omdat hij tegen het huidige regeringsbeleid is, maar voor de crisis ook om andere redenen, onderling te vernederen en pesten. Zo’n (nietsvermoedende) collega wordt dan uitgenodigd lid te worden van de groep, en ziet vervolgens wat er over hem gezegd wordt. Bedreiging, vernedering, seksuele intimidatie, er is geen grens aan wat je binnen zo’n groep aantreft, en het gaat van kwaad tot erger.

Of deze:

We krijgen de opdracht direct met maximale kracht op te treden. Wanneer ik de korpsleiding zie reageren in de media wanneer er vragen worden gesteld over het geweld dat de ME toepast, weet ik dat ze zitten te liegen. Ik was op het Malieveld op 14 maart. De instructie was duidelijk: escaleren, optreden met maximaal geweld, een voorbeeld stellen, de honden erop af sturen, hoe dan ook, slagen op het hoofd. Slaan op het hoofd is een taboe in de opleiding: slaan doe je op de ledematen, wat
hoogstens kneuzingen en blauwe plekken oplevert. Wanneer je voorheen op het hoofd sloeg, had je een groot probleem en werd je als ME-er op non-actief gesteld.


Of:

Demonstranten worden vaak de hele nacht in een dronkenmanscel gezet. Dat zijn cellen zonder toilet, bed en wasbak. Laatst gaf een jonge vrouw die tijdens een demonstratie was aangehouden of ze naar het toilet mocht. Mijn collega zei dat ze maar ‘in de hoek op haar hurken koets gaan zitten’. Er kwamen twee collega’s bij staan om ‘van het uitzicht te genieten’. De vrouw heeft later haar broek bevuild. Toen was ze een ‘zeikwappie’

Of deze, langer stuk, maar zo belangrijk:

Agenten worden gestrest, onzeker en angstig van het beleid wat binnen het korps gevoerd wordt. Ik zie talloze opgefokte collega’s rondlopen. Dat geldt ook voor mijzelf. En wanneer je opgefokt en angstig bent kan je geen agent zijn.

Beseft de leiding wel dat we gewapend zijn? Met een vuurwapen? Beseft de leiding wel dat dit uit de hand gaat lopen? Dat er straks geschoten gaat worden in situaties dat een overspannen agent zijn wapen trekt omdat hij angstig is voor demonstranten waartussen hij loopt?

Volgens mij is het antwoord: JA!

Elke agent weet dat het zo werkt. Elke agent weet dat een angstige agent een gevaarlijke agent is. Dus de leiding weet dat ook, en speelt bewust met mensenlevens!

Vroeger leverde een agent die overspannen was vaak zelf zijn wapen al in. Nu doe je dat niet, omdat je dan meteen als ‘wappie’ gezien wordt die overspannen raakt van optreden tegen demonstranten. Dus blijft die agent zijn wapen dragen, en reageert zijn angst en boosheid af op demonstranten, burgers en op zijn collega’s door pestgedrag, discriminatie en seksisme. Die gepeste collega’s worden dan nog gestrester. Het is een vicieuze cirkel, eigenlijk een spiraal naar beneden. Het is levensgevaarlijk!

De ME drijft demonstranten op. ME-ers bevinden zich vaak in een linie. Agenten bevinden zich vaak tussen de demonstranten. Het is mij zelf overkomen. Ik bevond mij tussen demonstranten. Een aantal kwam naar mij toe en riep iets tegen mij. Ik werd bang en had mijn hand al op mijn wapen. Het enige wat zij riepen was: sluit u bij ons aan. Ik had bijna mijn wapen getrokken! Ik voelde mij bedreigd in een niet bedreigende situatie, omdat ik angstig en gestrest was.

In de opleiding leren wij dat een gestreste agent een gevaarlijke agent is. Voorheen moest een agent van wie geconstateerd werd dat hij overspannen was zijn vuurwapen inleveren. In ernstige gevallen werd de agent ziekgemeld door de leiding. Nu word je wantrouwig aangekeken wanneer je je ziek meldt, want je zou wel eens ‘bij de wappies’ kunnen horen. Dus meld je je niet ziek. Er lopen talloze gestreste agenten rond. Agenten die geen vuurwapen zouden moeten dragen, omdat de kans steeds groter wordt dat ze dat vuurwapen uit angst gaan gebruiken.

En denk niet dat dit alleen tijdens demonstraties gevaarlijk is. Ook op straat kom je in gespannen situaties terecht. Ook daar bestaat het gevaar dat je te snel naar je vuurwapen grijpt en het ook daadwerkelijk gebruikt. Wanneer je bang bent los je misschien geen waarschuwingsschot maar schiet je gelijk gericht.

Let op mijn woorden: er gaan doden en gewonden vallen!


Nog een interview met de initatiefnemers van BPOC2020:


Paar dingen uit het filmpje:

- Het OMT heeft aan de regering geadviseerd om de media meer bloederige filmpjes te laten zien van politiegeweld, zodat dit afschrikt en mensen niet bij elkaar komen.
- Politiehonden zijn getraind om mensen aan te vallen die opgefokt zijn. Hun eigenaren sturen de honden nu aan om demonstranten aan te vallen, die niet opgefokt zijn, terwijl de agenten dit zelf wél zijn. Met als gevolg dat honden zich tegen hun eigenaar keert.
- Initatiefnemers worden bedreigd en gestalkt.
- Initatiefnemer heeft de opnames van de verhoren elders liggen, omdat hij bang is dat iemand hem gaat overvallen, waardoor bewijsmateriaal verloren gaat. Blijkbaar wordt er nu gesuggereerd dat de verhoren nep zijn.
- Ook in Duitsland is een soort BuitenParlementaire OnderzoeksCommissie, die is al vanaf april vorig jaar bezig en schijnt huge te zijn en beide commissies hebben onderling contact met elkaar.(Mijn Duits is heel slecht, anders zou ik hun verslagen wel willen zien)Er is zo ontzettend veel mis in dit land. Veel meer dan een hoop mensen realiseren. En de politiek kijkt de andere kant op. Maar voor hoe lang nog?
30 mrt 2021 - 108x gelezen
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 35 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.     vorige volgende