Open brief aan burgers

Lieve burger,


Ik ga niet vragen of je gevaccineerd bent. Dat is namelijk jouw keuze, jouw besluit. En of je nou voor of tegen bent, die keuze heb je zelf kunnen maken. Dat is een groot goed. Het recht op eigen lichaam staat niet voor niets in de grondwet. De overheid mag niets doen met jouw lijf, als je dat niet wil. Zelfs iets kleins als het knippen van iemands haar mag zonder jouw toestemming niet. Daarnaast heb je het recht op privacy. Jouw keuze over het vaccin, is jouw keuze. Anderen hoeven dit niet te weten.
Ik dus ook niet.


Ik ga ook niet vragen hoe je over vaccinatie denkt. Of je voor of tegen bent. Het gaat mij niets aan. En van beide kampen valt wat te zeggen. Er zijn namelijk genoeg wetenschappelijke publicaties voor zowel de aanhangers als de tegenhangers van het vaccin.


Wat ik je wel wil vragen, is om goed te realiseren wat er momenteel gaande is in de wereld. Er komen nieuwsberichten naar buiten dat landen zoals Griekenland en Frankrijk een verplicht coronavaccin willen invoeren.
In Frankrijk moet zorgpersoneel zich verplicht laten inenten. Ook mag je zonder vaccin of testbewijs niet meer de bar, het café, een winkelcentrum en zelfs de bus of trein in. Een testbewijs is slechts twee dagen geldig.


Werk jij dus ergens, waar je dagelijks met de bus of trein naartoe moet en heb je – om wat voor een reden dan ook – geen vaccin? Dan moet je elke twee dagen een test ondergaan om te bewijzen dat je gezond bent. De kosten om je testbewijs up-to-date te houden? Een schamele 8000 euro. Inmiddels hebben al meer dan 900.000 Fransen een prikafspraak gemaakt. Niet omdat ze een vaccin willen, maar omdat ze bang zijn dat ze straks niet meer ergens heen kunnen. Dat ze een paria in eigen land worden.


Werk je in de zorg en heb je je – om wat voor een reden dan ook niet gevaccineerd – dan krijg je de keuze: of een vaccin en blijven werken, of ontslagen worden.


In 2020 schreef Macron nog op Twitter: ‘Maak je geen zorgen. Er zal nooit een vaccinatieplicht komen.’


En dit gebeurt niet in China. Of Korea. Het is geen ver-van-je-bed-show meer. Dit gebeurt in Frankrijk. Er ligt slechts één land tussen Frankrijk en het onze. Sterker nog: Duitsland overweeg soortgelijke maatregelen.


Onze eigen politieke leiders hebben eerder laten weten dat een vaccinatieplicht, direct of indirect, nooit zal gebeuren. Net zoals Macron ook zei.

Nu de maatregelen van de ene op de andere dag weer zijn verscherpt is het een kwestie van tijd tot Nederland het voorbeeld van Frankrijk gaat volgen. Minister Hugo de Jonge geeft in interviews toe dat dankzij de testen voor toegang, meer jongeren een vaccin wilden. Wat zullen zij zich genaaid voelen, nu het hele nachtleven weer gesloten is. En ze dus – ondanks de belofte – helemaal niet kunnen ‘Dansen met Jansen’.

Dit is een vorm van groepsdruk. Niet vrijwillig, maar mensen onder druk zetten. En dat mag, volgens onze eigen grondwet, niet.

Vraag je eens serieus af of dit écht oké is. Of dit is wat we willen. Of dit de richting is die we echt in willen slaan. Vergis je niet: de grondwet is er met een reden. Namelijk om burgers te beschermen tegen de overheid.

Vergis je ook niet: het kabinet dat we nu hebben heeft meer wetswijzigingen en nieuwe wetten doorgevoerd in de periode dat ze demissionair zijn, dan in de periode daarvoor.


Als laatste raad ik je aan om de film ‘Darren Brown: the push’ te kijken, zodat je nog beter begrijpt wat groepsdruk met iemand kan doen. Het gaat niet over Corona, of een vaccin. Maar het is wel een zeer interessante kijk in de psychologie van de mens. Eigenlijk voor iedereen een must.


In het land van blinden is eenoog koning. Wees niet blind, maar informeer jezelf. En vorm dán een mening. Jouw mening.


Liefs,

Een bezorgde medeburger
13 jul 2021 - bewerkt op 13 jul 2021 -
Meld ongepast verhaal.
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 36 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.   Schrijf reactie
  vorige volgende