Ontdekkingen

Soms zit er bij tijdschriften een kort verhaal van een schrijver of schrijfster waarvan ik de naam wel ken, maar niet eerder iets van gelezen heb. Het is leuk om dan te ontdekken dat het je aanspreekt. En dat je dat niet verwacht had. Zo zit bij een oude Margriet 'De Auditie' van Tatiana de Rosnay. Zij schreef 'Haar naam was Sarah' (later werden hier een film en een toneelstuk van gemaakt) en dit betekende haar grote doorbraak in 2006. Dit boek heb ik niet gelezen hoewel ik lovende kritieken zag. De Auditie gaat over Nelly, een werkloze boekverkoopster. Ze is op zoek naar een nieuwe baan, als ze een advertentie leest waarin een actrice gezocht wordt voor een theaterproject. Ervaring is niet noodzakelijk, een bepaald uiterlijk wel. Ze besluit te reageren en gaat het avontuur aan. De mails die over en weer gaan staan cursief in het verhaal. Ik verdacht de chauffeur, die Nelly van en naar het station brengt. Dat bleek niet het geval te zijn. Het is toegankelijk geschreven en je wil weten wat hierachter zit. Het sprak me zo aan dat ik meer van deze schrijfster wil lezen.

Tatiana de Rosnay is een Franse schrijfster, bekend van onder andere Haar naam was Sarah, De Familiereunië, Obsessie, Die laatste zomer en Overspel. Geboren in 1961, ze woonde jarenlang in Engeland en Amerika en tegenwoordig met haar man in Parijs.

Een Nederlandse schrijfster waarvan ik weleens gehoord maar niets gelezen had, is Lieneke Dijkzeul. Bij toeval vond ik in een kringloopwinkel 'De geur van regen'. Het verhaal sprak mij aan. Toch duurde het nog een jaar voordat ik er aan begon. In De geur van regen wordt een aanslag gepleegd op een vrouw, zij overleeft het maar net. Een paar dagen later wordt in een kelderbox het verminkte lijk van een andere vrouw gevonden. Beide vrouwen hebben niets gemeen met elkaar, alleen hun rode haar. Het verhaal wordt vanuit een inspecteur, de dader, zijn vrouw en het eerste slachtoffer belicht. Bewondering voor de manier waarop het geschreven is.

Lieneke Dijkzeul, geboren in 1950 in Sneek, schrijft scenario's, kinderboeken en thrillers. 'De stille zonde' was haar thrillerdebuut. Het was het begin van een serie met inspecteur Paul Vegter. Het boek werd genomineerd voor de Diamanten Kogel. 'Koude lente' is de tweede thriller, genomineerd voor de Gouden Strop in 2008, en 'De geur van regen' is het derde deel.
21 feb 2021 - bewerkt op 21 feb 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Groningse
Groningse, vrouw, 51 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende