Nobel

Op 13 april 1888 leest Alfred Bernhard Nobel, de uitvinder van dynamiet, in de krant dat hij is overleden op 12 april. Men verwarde hem echter met zijn broer Ludvig die is overleden. In het artikel wordt hij 'De handelaar van de dood' genoemd en dat hij rijk is geworden van het oorlogsleed dat hij de mensheid heeft aangedaan. Het raakt Alfred Nobel zeer en hij probeert vanaf dat moment zijn naam te zuiveren. Op 27 november 1895 past hij voor de laatste keer zijn testament aan. Daarin bepaalde hij dat van de rente van zijn kapitaal van circa 32 miljoen Zweedse kronen elk jaar op zijn sterfdag (10 december) vijf Nobelprijzen moeten worden uitgereikt. Hiervoor wordt de Nobelstichting opgericht.

Na zijn dood blijkt dat hij ongeveer 94 procent van zijn nalatenschap heeft gereserveerd voor wat uiteindelijk de Nobelprijzen voor de geneeskunde, natuurkunde, scheikunde, letterkunde en vrede worden. In 1901 worden de eerste Nobelprijzen uitgereikt.

Jaarlijks wordt op de sterfdag van Alfred Nobel, 10 december, de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt in Oslo. De overige Nobelprijzen worden dezelfde dag in Stockholm uitgereikt.
27 nov 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Groningse
Groningse, vrouw, 52 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende