Niertransplantatie

Op deze dag, 23 december, in 1954 voert dokter Joseph Murray in Boston de eerste niertransplantatie uit. Richard Herrick lijdt aan chronische nefritis (een nierziekte) en zou spoedig sterven. Zijn tweelingbroer Ronald is bereidt om een nier af te staan. In een vijf uur en een half durende operatie transplanteert Murray een gezonde nier van Ronald in het lichaam van Richard. Richard leeft nog acht jaar met de nier van zijn tweelingbroer. Ronald overlijdt in 2010.

In 1959 voerde Murray ’s werelds eerste succesvolle transplantatie tussen niet-tweelingen uit en in 1962 de eerste transplantatie van een nier uit een overleden persoon.

Dokter Joseph Murray ontvangt in 1990 de Nobelprijs voor de Geneeskunde vanwege zijn baanbrekend werk op het gebied van orgaantransplantatie, met name het onderzoek naar het onderdrukken van afstotingsreacties met immunosuppresieve medicatie.

In 1966 was de eerste transplantatie in Nederland. In het Academisch Ziekenhuis Leiden stond een moeder een nier af aan haar zoon.
23 dec 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Groningse
Groningse, vrouw, 53 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende