Mona Keijzer

Mona Keijzer van het CDA werd vorig jaar op staande voet ontslagen, nadat er een interview was gepubliceerd in de Telegraaf. Ze sprak zich uit tegen de maatregelen rondom het Coronavirus. Ik vond het toen al een bijzondere gebeurtenis, want het komt eigenlijk nooit voor dat bewindspersonen op deze manier worden ontslagen.

Het Kabinet hoort met één mond te spreken. Dat begrijp ik, maar het was alsnog bijzonder. Rutte liet weten dat hij het verschrikkelijk vond. Hoekstra betreurde het, maar begreep het.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5256570/mona-keijzer-verlaat-landelijke-politiek-na-ontslag-als

De oppositie was een stuk kritischer en vielen over het feit dat ze zomaar ontslagen was. Pieter Omtzigt, die eerder bij het CDA zat, zei hierover dat het ontslag tegen de regels was.

https://www.ad.nl/politiek/omtzigt-ontslag-mona-keijzer-door-rutte-in-strijd-met-reglement~af22a3f0/

Niet lang na haar ontslag, besloot Mona Keijzer de politiek te verlaten. Dat vond ik erg jammer - ik had haar best nog wel in de Kamer willen zien. Begrijpelijk niet meer bij het CDA, maar wellicht samen met Pieter Omtzigt. Maar dat deed ze niet, omdat ze geen zetelrover wilde zijn. Ook dat is eigenlijk nog best begrijpelijk. En, ik had ook sterk de indruk dat ze het helemaal niet meer wilde. Vechten tegen de overheid, kan niet anders dan ontzettend zwaar zijn. Pieter Omtzigt kwam in een burnout terecht, en in de afgelopen jaren zijn er veel minsters opgestapt. Je moet wel heel erg sterk in je schoenen staan, wil je dit goed kunnen trekken.

In een brief aan de Kamer lichtte ze haar keuze toe. Ze sprak zich uit tegen de wijze waarop het Kabinet met de coronamaatregelen omgaat en zei ook dat ze het niet oké vond dat we naar een 2G-beleid gaan. Op dat moment was er nog helemaal niets uit de ministerraad naar buiten gekomen over een mogelijk 2G-beleid en vanuit veel hoeken werd die zin over 2G dan ook ofwel genegeerd, ofwel tegengesproken.

Inmiddels is 2G zelfs al tijdens een persconferentie genoemd en moet de Kamer gaan besluiten of er wel of niet een 2G-beleid zal komen. Door de Omikron-variant ligt 2G echter 'in de ijskast'. https://www.nu.nl/coronavirus/6171622/kabinet-zet-de-omstreden-2g-maatregel-in-de-ijskast.html

Mona Keijzer was een paar dagen geleden bij 'De balie' en vertelde best openhartig over haar tijd in het Kabinet. Ik vind het een prachtig interview. Ze laat precies zien hoe belangrijk nuance is. Dat niet alles zwart of wit is. Ik raad iedereen aan om dit interview te bekijken. Gewoon, omdat ze zo'n prachtig mens is en dingen helder uitlegt vanuit haar standpunt. Ze kan - en mag - niet alles zeggen. Maar dat geeft niet.



Het nieuwe Kabinet is nu zo goed als gevormd. Hoewel er nieuw leiderschap is beloofd, lijkt het meer van hetzelfde ten opzichte van de vorige keer. Ik heb er weinig vertrouwen meer in. Maar ik ben wel blij dat er mensen zoals Mona Keijzer zijn. Juist zij geven een beetje hoop.
03 jan 2022 - bewerkt op 03 jan 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 38 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende