Kort verhaal: gezelligheid

Na een week ziek te zijn geweest, komt Rosa weer terug op het werk. Haar leidinggevende vraagt niet hoe ze zich nu voelt. In plaats daarvan legt hij een stapel documenten op haar bureau. ‘Je hebt dit niet goed gedaan,’ snuift hij. ‘Ik wilde ze aan elkaar geniet hebben. Niet met een paperclip, dus.’
Rosa zucht. ‘We hadden toch juist paperclips afgesproken, zodat we gemakkelijker extra pagina’s ertussen kunnen doen?’
‘Nee, ik wil dat je ze niet.’
Rosa knikt met samengeperste mond. Al dat werk voor niets. Kan ze weer helemaal opnieuw beginnen. De sfeer is er duidelijk niet beter op geworden. In een hoekje fluisteren collega’s, roddelend over de nieuwe leidinggevende die voor verandering zal zorgen. Maar tot nu toe gaat dat nog niet helemaal.
Rosa is niet de enige die ontevreden is. Maar de dialoog erover gaat ze niet meer aan. Het heeft toch geen zin. Deze man wil gewoon niet zien dat het personeel positief gemotiveerd moet worden, dat het gewaardeerd wil worden en dat het eigen verantwoordelijkheid wil hebben.
Haar leidinggevende kijkt standaard de andere kant op.

De vergadering duurt lang. Te lang. Pratend over kleine details die niet goed zijn en anders moeten. Rosa vraagt zich af of ze niet toch haar mond moet opentrekken.
Dan zegt de leidinggevende: ‘Ik had een sollicitatiegesprek met een vrouw, maar zij vond het niet gezellig genoeg op het kantoor en ze heeft ergens anders een baan aangenomen. Zo krijgen we natuurlijk nooit goed personeel.’
Dit is haar moment. Nu kan ze op de juiste manier inhaken. ‘Daar zit misschien wel een kern van waarheid in,’ probeert ze.
‘Daarom ga ik vandaag nog naar de bouwmarkt,’ zegt de leidinggevende.
‘De bouwmarkt?’ herhaalt Rosa. Ook haar collega’s trekken vragend hun wenkbrauwen op.
‘Ja! Ik ga verf kopen. Met een andere kleur op de muren keert de gezelligheid snel terug.’
Iedereen lacht, maar Rosa ziet aan hem dat de man geen grapje maakt. Hij is serieus en onwillekeurig vraagt ze zich af wat er gaat gebeuren wanneer een volgende sollicitant de nieuwe kleur op de muren niet mooi vindt.
27 jan 2021 - 192x gelezen
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 35 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.   Schrijf reactie
  vorige volgende