Je eigen waarheid

We hebben allerlei waarheden. Over het leven, over de politiek, over geld, over wat normaal is en wat niet. Je bekijkt de wereld vanuit zijn eigen, gekleurde bril. En sommige waarheden zijn er al op zeer jonge leeftijd ingestampt. Je onderbewustzijn gelooft veel, zonder dat je soms zelf precies begrijpt waar het vandaan komt.

Kijk naar marketing en reclame. Voor automerken zoals BMW en Mercedes worden eerder gekozen door mannen die graag gezien willen worden in een auto. Het is een stukje status. Volvo wordt eerder door families gekozen. Waarom is dit? Omdat alle Mercedes-reclames vooral gaan over de rij-ervaring. Een stoere man rijdt door een prachtig landschap. Volvo richt zich veel meer op gezinnen. Op veiligheid en op menselijkheid.
Dat betekent niet dat BMW of Mercedes niet veilig zijn.

Hetzelfde gebeurt bij biermerken. Hier in de Achterhoek is iedereen het erover eens: Heineken is niet te drinken. Ze weigeren het te drinken. Is er een evenement met Heineken? Dan drinken ze nog liever water. En ze versterken elkaar. ‘Drink jij Heineken? Wat absurd. Jij hebt echt geen smaak!’
In de Randstad zie je juist dat er wél veel Heineken wordt gedronken. In Amerika vinden ze Heineken geweldig. Betekent dit dat ze geen smaak hebben? Volgens de Achterhoekers wel. Of betekent het dat ze gewoon een andere andere waarheid kennen. En mogelijk zijn de overtuigingen al op jonge leeftijd in het brein geprogrammeerd. Als jij op jonge leeftijd al iedereen om je heen hoort zeggen hoe smerig Heineken is, dan is dit een overtuiging die jij vanzelf, onbewust, over kunt nemen.

Alles wordt ‘geframed’. Om het zo maar te zeggen. En iedereen heeft daar wel eens mee te maken gehad: er wordt een beeld van jou geschetst, dat niet klopt of zelfs maar gebaseerd is op slechts een paar aannames. Je framed de hele dag door. Alles wordt gezien vanuit jouw perspectief, en jouw waarheden.

Ik vind dit allemaal mega-interessant. Daarom ben ik al superlang bezig met dingen als NLP en heb ik talloze boeken gelezen over gewoontes. En toen ik laatst met mijn vriend naar een spirituele beurs ging, zag ik iemand die hypnosesessies aanbood. Een ‘virtuele maagband’. Je krijgt dan onder hypnose allerlei suggesties, waardoor afvallen een stuk gemakkelijker ging. Jaren geleden schreef ik hier al teksten over en ik heb er sindsdien regelmatig naar gekeken. Omdat ik weet hoe gemakkelijk je onbewust allerlei geloven kunt hebben, waardoor bijvoorbeeld afvallen door jezelf moeilijk wordt gemaakt.
Ik raakte aan de praat met deze man en hij kwam betrouwbaar op me over. Ik had er wel een goed gevoel bij. Wel vroeg ik me af wat dit op een spirituele beurs deed, maar goed…

Na mijn schrijfweek besloten een afspraak te maken. En dus zat ik afgelopen maandag bij hem in de stoel en begon hij met het herprogrammeren van mijn overtuigingen. Ik weet niet precies hoe hij het allemaal heeft gedaan, maar ik merk echt een groot verschil. Eén van de grootste verschillen was toen ik in de supermarkt was: ik zag de kant-en-klare lasagne waar ik eigenlijk altijd al gek op ben geweest. En het deed me niets.
Heel anders dan voorheen. Waar ik het: of meeneem, of heel erg tegen mezelf zeg dat ik er voorbij moet lopen en het niet moet kopen. Deze keer deed het niets. Ik liep er gewoon langs, keek erna. En that’s it.
En ik merk het met meer. Eén van de dingen die ik nu moet doen, om mezelf te ‘herprogrammeren’ is de helft van mijn eten eten. Gewoon opscheppen zoals ik normaal doe, maar dan slechts de helft eten. Omdat je al op jonge leeftijd te horen krijgt dat je je bord leeg moet eten, en daardoor gemakkelijk meer eet dan nodig.
En sinds maandag al, eet ik de helft. Zonder problemen. Bij de helft van het eten hoef ik ook gewoon echt niet meer. Ik heb er geen behoefte aan. Het is zó apart. Toen ik woensdag frietjes had besteld – die ik gewoon mág eten, zolang ik maar de helft eet – dacht ik: ik moet vanavond nog weg, laat ik iets meer op mijn bord doen dan normaal, dan kan ik de avond goed doorkomen.
En vervolgens liet ik meer dan de helft liggen. Ik hoefde niet meer. Ik zat vol. En ik kwam de avond prima door.

Ik weet hoe diepgeworteld bepaalde overtuigingen kunnen zijn. Ik heb ook altijd wel geweten dat je met hypnose suggesties kunt veranderen. Maar ik had geen idee dat het zó snel zou veranderen. En dat het zó gemakkelijk zou gaan. Bijzonder is het wel, hoe sterk je geest is. Hoe sterk mijn geest jarenlang was. Waardoor ik mezelf, volledig onbewust, tegenhield om af te vallen.
Maar tegelijkertijd: hoe zwak je geest ook is. Met een korte hypnosesessie zijn mijn onbewuste overtuigingen veranderd.
23 sep 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 36 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende