Interseksuelen

Vandaag is het de Dag van de Interseksuelen. Er wordt aandacht gevraagd voor mensen met zowel mannelijke als vrouwelijke (geslachts)kenmerken. Op 26 oktober 1996 demonstreerden voor het eerst verschillende interseksuelen bij de jaarlijkse conferentie van Amerikaanse kinderartsen in Boston. Sindsdien geldt die datum als de 'Intersex Awareness Day'. Door bewustwording te bevorderen wordt er geprobeerd een einde te maken aan schaamte en ongewenste cosmetische chirurgie.

De term intersekse wordt gebruikt als term voor mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de normale definitie van man of vrouw. Je bent volgens de normen een man als je XY-chromosomen, penis, testikels en het hormoon testosteron hebt. Je bent vrouw als je XX-chromosomen, vagina, eierstokken, baarmoeder en het hormoon oestrogeen hebt. Toch zit het niet zo simpel in elkaar. Af en toe komt het voor dat het niet direct duidelijk is of de pasgeborene een jongetje of meisje is.

Sommige artsen en/of ouders vinden het noodzakelijk dat interseksuele kinderen allerlei pijnlijke operaties en behandelingen moeten ondergaan zodat het kind of een jongetje of meisje wordt. En wat schrijnend is dat er meestal helemaal geen medische redenen zijn om deze procedures uit te voeren. Daarom alleen al moeten kinderen met een intersekse-conditie, als ze oud genoeg zijn, zelf kunnen beslissen of ze dergelijke operaties en behandelingen willen ondergaan. Mensenrechten komen in het geding op het moment dat het recht op zelfbeschikking, lichamelijke integriteit en autonomie niet in acht worden genomen. En dat is wat er gebeurd bij genitale operaties en onomkeerbare medische behandelingen bij kinderen met een intersekse-conditie. Omdat de medische behandelingen vaak op jonge leeftijd plaatsvinden komt hun weerbaarheid en het zelf kunnen beslissen in het geding.

Het heeft niets te maken met geaardheid of seksuele voorkeur. Meer dan 80.000 mensen hebben een vorm van intersekse, 1,7 procent van de baby's die worden geboren heeft een intersekse-conditie. Hermafroditisme en pseudohermafroditisme zijn termen die lang als synoniem voor intersekse werden gebruikt, maar die heden ten dage als niet-accuraat en door sommige betrokkenen zelfs als beledigend worden beschouwd.

Meer informatie op intersexday.org/en/
26 okt 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Groningse
Groningse, vrouw, 52 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende