Huizendrama

Laatst deelde een vriendin een link met me, over de woningmarkt bij haar in de stad (de stad waar ik uiteindelijk samen met mijn vriend een huis wil kopen).
Het was niet bepaald een positief artikel. Voor eenpitters is het onmogelijk om een woning te krijgen en wat er wel beschikbaar is, is klein en slecht onderhouden. Zit je rond een modaal inkomen? Dan kun je met geluk een heel klein appartement kopen.

Niets nieuws. Ik wist dit al. Wat natuurlijk nu de laatste tijd wel extra begint te spelen, is de Coronacrisis. Banken zijn nu al moeilijker in het afgeven van Hypotheken en de hyptheekrente begint ook alweer wat meer te stijgen. Werk je nu in een sector waarbij risico hoger is dat je geen baanvastigheid houdt, dan is de hypotheek opeens een heel stuk lager.

Nou werk ik niet in de toerisme, of een soortgelijke sector. Sterker nog: ik bevind me in de online marketing. En dat loopt superhard. Ik heb nog nooit zo veel freelance werk gehad als nu. Mijn inkomsten zijn enorm, en dat vergroot de kans op een hogere hypotheek.

Maar ja... ik zit niet bepaald op mijn plek bij één van de twee freelanceklussen en dat contract loopt in principe eind september af. Het is nog maar de vraag of ik daarna nog blijf. Erbij opgeteld: ik weet niet hoeveel invloed de veranderingen in het krijgen van hypotheek op mijn werkvak hebben. Ik zit in een goede branche, maar ik blijf wel zzp'er, en dat wordt altijd al gezien als risicovol.

Het is lastig. Ik moet wel echt zéker twee keer modaal zien te verdienen en liever nóg meer, om überhaupt kans te kunnen maken op een beetje woning. Ik ben al allerlei dingen 'on the side' aan het doen, zoals mijn blogproject en mijn boeken. Maar so far is dat qua inkomsten ook totaal nog niet interessant.

Ik hoop ergens nog steeds dat we laatst een goede keuze hebben gemaakt. We hebben ervoor gekozen met de hypotheek die we nu samen kunnen krijgen, nog geen appartement te kopen, maar nog even te wachten tot volgend jaar. De inkomsten die ik nu heb, zijn namelijk veel hoger dan andere jaren, maar worden nu nog niet meegenomen (ze kijken naar de laatste drie volledige jaren bij zzp'ers).
Ook hoop ik ergens dat de huizenprijs nog wat gaat dalen. Het land zit in een financiële crisis, en dit merk je altijd pas als laatste aan de huizenprijs. Ik hoop dat mijn verhoogde inkomsten, plus een verlaagde woningprijs gaat helpen, en dat kopen volgend jaar toch echt mogelijk wordt.

Maar heel positief ziet het er op het moment nog niet uit verdrietig
09 aug 2020 - 333x gelezen
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 35 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.   Schrijf reactie
  vorige volgende