Het gaat goed met de economie

‘Het gaat goed met de economie’ koppen de kranten. En ik vraag me af wat dat precies betekent. Ik ken namelijk niemand die er de afgelopen twee jaar echt op vooruit is gegaan. Afgezien van bedrijven in specifieke branches.
Samengevat:

- De huizen zijn voor een groot deel van de mensen onbetaalbaar geworden en prijzen blijven stijgen (citaat: Opnieuw heeft de woningmarkt een record bereikt. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het tweede kwartaal van dit jaar naar 410 duizend euro. Dit is bijna 20 procent meer dan een jaar geleden. Volkskrant 8 juli 2021)

- Supermarkten hebben tijdens de lockdown de prijzen van de producten verhoogd (Citaat: Van januari 2020 tot juni 2020 stijgen de prijzen van deze producten gemiddeld genomen met 1.2 procent. In dit geval is niet Albert Heijn de supermarkt met de hoogste prijsstijgingen, maar Spar. Bij deze winkel stegen de prijzen met 1.8 procent. Picnic, Jumbo en Jan Linders volgen. AH staat op de vijfde plek met de gemiddelde prijsstijging van 1.2 procent. Max Meldpunt, 18 juni 2021 )


Gasprijzen zijn hoger dan ooit. (Citaat: De prijs voor een kubieke meter gas is voor consumenten deze week door de grens van 1 euro geschoten en was nog nooit zo hoog, blijkt uit cijfers die Independer heeft gedeeld met NU.nl. Onder meer Vattenfall heeft het tarief bij nieuwe contracten boven de 1 euro gezet. Dat betekent dat een gemiddeld huishouden zo'n 1.500 euro per jaar kwijt zou zijn aan stookkosten nu.nl 20 augustus 2021.)

- Benzinekosten zijn hoger dan ooit (Citaat: Nog nooit eerder kostte tanken zoveel als nu. Zowel de benzine- als de dieselprijs staat op recordhoogte en bij sommige pompen kost een liter benzine meer dan 2 euro. RTL nieuws 28 juni, 2021)

- Zorgverzekeraars gooien hoogstwaarschijnlijk de prijzen omhoog van het eigen risico in 2022. (Citaat: Het eigen risico van de zorgverzekering stijgt in 2022 mogelijk tot fors boven de 400 euro per Nederlander. In de wet is het namelijk zo geregeld dat het eigen risico automatisch meebeweegt met de zorgkosten. En, omdat de zorgkosten toenemen, zal ook het eigen risico omhoog moeten. Zorgwijzer, 21 juni 2021)


- Lonen stijgen nauwelijks (Citaat: Tegelijkertijd stijgen de lonen gemiddeld maar beperkt. Dit komt doordat werkgevers voorzichtig zijn met loonsverhogingen vanwege de onzekerheid die de pandemie met zich meebrengt. Nu.nl 20 augustus 2021)
Is het niet zo, dat de economie stijgt, omdat we allemaal verplicht worden om véél meer te betalen? Is dit niet eerder een gevalletje: rijken worden rijker en armen worden nog armer? Wordt de kloof hiermee niet nóg groter?

Een aantal van de prijsstijgingen hebben te maken met verduurzaming. Nou zou ik daar wel tig dagboekstukjes over kunnen schrijven, want voor mijn werk ben ik hier extreem diep in de materie gedoken. Maar: ook hierbij geldt, mensen met geld hebben er voordelen aan. Hoge stookkosten? Geen last van als je (gesubsidieerde!) zonnepanelen hebt. Helemaal handig als je ook een Tesla rijdt en een laadpaal aan huis hebt op zonne-energie. Ja, dan wordt het misschien voor jou voordeliger.
Maar de meeste mensen hebben die luxe niet. Woon je in een slecht geïsoleerd appartement dat je huurt? Jammer joh. Hogere stookkosten betalen, en met een beetje pech woon je in een particuliere huurwoning, waardoor je huurkosten ook nog eens de pan uit stijgen.


En dat terwijl we in een wereld leven waar de grootste bedrijven 0 procent btw betalen en topmannen hun bonussen in de vorm van aandelen uitbetalen. Waar gesjoemeld wordt bij het leven. Lang leve het vermarkten van basisbehoeftes! Laten we vooral nóg een keer de VVD de grootste partij maken.
Dit is blijkbaar wat Nederlander graag wil.
20 aug 2021
Meld ongepast verhaal.
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 36 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.     vorige volgende