Gelezen boeken in januari

Het is februari! De eerste maand van 2023 zit er op. Hoe ging het lezen? Veel beter dan verwacht. Ik had aardig wat momenten waarop ik kon lezen. Zo heb ik een aantal uur in de wachtkamer van een ziekenhuis doorgebracht, en ging ik een keer met de trein. Ik heb ook meer digitale boeken gelezen.
Toen ik naar dat ziekenhuis ging, had ik namelijk al vrij snel het boek dat ik bij me had uit en dus ging ik op zoek naar digitale oplossingen. En ik heb inmiddels twee apps erbij: eentje die ik tijdelijk gratis kan testen. Er staan allerlei e-books en audioboeken op. En eentje waar je gratis manga’s kunt lezen. Legaal. Nadeel ervan is wel dat als je een chapter hebt geopend, je hem daarna nooit meer kunt openen.
Wel toegegeven: ik las veel graphic novels/manga’s en ook aardig wat dunnere boeken. Hierdoor is het goed te verklaren dat het gelezen aantal boeken hoog is.

De volgende boeken las ik in januari:

- Jen Wang – The prince and the dressmaker (Engels, Graphic Novel)
- Jason Field, David Heinemeier – It doesn’t have to be crazy at work (Engels, non-fictie)
- Sasha Fenton – De invloed van de maan op uw horoscoop (Engels, non-fictie)
- Abbi Glines – Bijna verliefd (Nederlands, new adult)
- Amanda Lovelace – You are your own fairytale (Engels, poëzie)
- Tatasuya Endo – Spy Family vol 1 (Engels, manga)
- Emma Grove – The third person (Engels, graphic novel)
- Sally Kirkman – Capricorn: the art of living well and finding happiness according to your star sign (Engels, non-fictie)
- Tatasuya Endo – Spy Family vol 2 (Engels, manga)
- Sally Kirkman – Scorpio: the art of living well and finding happiness according to your star sign (Engels, non-fictie)
- Tatasuya Endo – Spy Family vol 3 (Engels, manga)

Aantal boeken gelezen in januari: 11
Totaal aantal boeken gelezen dit jaar so far: 11

Flink aantal dus. Maar 9 van deze titels hebben minder dan 300 pagina’s. Eentje heeft tussen de 300 en de 500 pagina’s en eentje zit boven die 500. Terwijl mijn voornemen toch echt was ook wat meer dikkere boeken op te pakken. Haha.
Momenteel lees ik trouwens wel een dik boek. En nog twee minder dikke boeken. Namelijk:

- Brandon Sanderson – Mistborn (Engels, Fantasy)
- Frans de Waal - Chimpanzee Politics: Power and Sex Among Apes (Engels, non-fictie)
- J.A. Hornbuckle - Write Sex Scenes that Sizzle! (Engels, non-fictie)


Goed, wat vond ik van de boeken die ik las? Komtie!

Jen Wang – The prince and the dressmaker
Dit is een graphic novel over een kledingmaker die bij een prins terechtkomt. De prins kleedt zich stiekem als vrouw. Het volk mag dit niet weten. De kledingmaker helpt hem met het maken van prachtige jurken en worstelt met het geheim dat ze bij zich draagt. De jurken zouden perfect zijn voor haar portfolio, maar niemand mag natuurlijk weten aan wie ze te koppelen is.

Dit is een superlieve graphic novel met een pakkend verhaal. Ik heb er echt van genoten. De tekenstijl is lief. Storytelling is goed. Het boek kreeg van mij 4 sterren, maar ik twijfel nog steeds of ik die niet gewoon naar 5 sterren moet veranderen. Ik heb namelijk niets negatiefs te melden. Ik denk dat ik het vooral geen vijf sterren heb gegeven, omdat het boek me niet enorm verrast heeft. Maar toch, nog steeds die twijfel. En juist vanwege die twijfel heb ik het aantal sterren veranderd naar 4,5. Een mooie middenweg.

4,5 sterren

Jason Field, David Heinemeier – It doesn’t have to be crazy at work
Dit boek vertelt hoe je als bedrijfseigenaar je zaak zo kunt indelen dat het niet ‘crazy’ hoeft te zijn. Dat personeel niet ad-hoc werkt, bijvoorbeeld en hoe je de rust kunt waarborgen. Op zich zitten er in dit boek goede tips, al vraag ik me bij veel tips af hoe deze in bepaalde niches of branches toe te passen zijn en hoe realistisch het allemaal is. Veel is afhankelijk van de kleur van je personeel, en van het type bedrijf. Deze schrijvers hebben een software-bedrijf. Ze ontwikkelen software en verkopen dat pakket. En ze werken daar rustig aan. Mensen in deze branche zijn heel erg blauwgekleurd en dat past bij ze. Maar erbij opgeteld: er zijn geen klanten die ergens op wachten. De klanten kopen namelijk gewoon de software en gebruiken dit. Stel: je bent een groot reclamebureau, dan kun je niet zonder deadlines werken. Het was daardoor vaak wat eenzijdig.
Erbij opgeteld voelde dit boek als een enorm promoplaatje voor hun eigen bedrijf. In elk hoofdstuk werd het bedrijf genoemd en een ‘bij ons doen we…’ Natuurlijk haal je bij non-fictie een hoop uit je eigen ervaring, zeker met dit soort boeken. Maar het was een beetje too much.

2,5 sterren

Abbi Glines – Bijna verliefd
Toen het New Adult genre in opkomst was, werd vooral Abbi Glines veel genoemd. En toen ik een paar jaar later een hele serie van haar zag bij het Kruidvat, voor slechts een paar euro per boek, heb ik ze allemaal gekocht. Vervolgens jaren niet naar omgekeken.

Nu toch aan begonnen. En het viel tegen. Dit boek gaat over een jonge vrouw die net haar moeder is verloren en ze gaat naar het huis van haar vader om daar te wonen. Haar vader is er niet, maar haar stiefbroer – die ze niet kent – wel. Hij is de zoon van de nieuwe partner van haar vader, ofzoiets.
En hij is your typical bad boy. Hij neukt met iedereen (geen seks, gewoon echt: neuken) en dropt ze daarna op botte wijze. Hij is vrouwonvriendelijk en gedraagt zich constant als een lul. Zij is de totale onschuld. Nog maagd. En ze voelt zich aangetrokken tot hem.
Ik heb geen idee waarom. Maar goed. Oja en hij vindt haar ook knap, maar wil haar beschermen dus zegt dat ze vooral geen seks moeten hebben. Ofzoiets.

Om geld te verdienen gaat ze bij de lokale golfclub werken, waar ze extra sexy kleding moet dragen. Want dat levert honderden dollars fooi per dag op. En werkelijk elke man bij de golfclub geilt op haar. Geld teruggeven aan iemand die benzine heeft betaald voor haar? Dat doet ze als ze loon krijgt. Niet wanneer ze elke dag honderden dollars fooi pakt.

Letterlijk elke man in dit boek is een vrouwonvriendelijke klootzak. En elke vrouw is een slet, of een bitch, of een combinatie ervan. Behalve de hoofdpersoon, want zij is nog maagd en superaantrekkelijk.

Ik wilde dit boek zo graag leuk vinden. Ik wilde dolgraag de hele serie lezen, maar ik heb echt het gevoel dat ik nu de overige vijf delen in deze reeks niet meer wil lezen. Ik zie eigenlijk geen enkele manier waarop dit nog een beetje goed wordt gepraat. En ik vind het zo zonde om te zeggen: jow, dan maar vijf boeken niet lezen. Dit was het niet.

Maar ik neig daar wel echt naar. Dit was gewoon echt niet goed. Alles was ook nog eens heel oppervlakkig beschreven. Poeh… Ik weet dus oprecht niet wat ik nu met de rest van deze serie moet.

1 ster

Amanda Lovelace – You are your own fairytale
Dit was mijn eerste boek dat ik digitaal las via de nieuwe app. Ik dacht: he weet je, misschien moet ik eens in een genre lezen waar ik normaal nooit in lees. En dus koos ik voor een van de populairste poëzieboeken op de app.

Ik weet niet wat ik heb gelezen. Maar bij gedichten verwacht ik niet dit. Deze auteur schrijft Instragram/Tumblr achtige gedichten. Het zou ‘empowered’ moeten zijn. En ‘inspiring’. Maar ik vond het echt.. urgh.. De auteur gebruikt na vrijwel elk woord een enter en noemt het dan een gedicht. Paar voorbeelden van gedichten:
i hope you
treat her better
than you
ever
treated me.


???????? Dus. Ja, ik ben echt geïnspireerd nu. Dit raakt me tot in mijn ziel. NOT. Of dit:

Women:
we can
spin
gold out of
dirt


????? Of dit pareltje:

Women
learn
to sense
what who
danger
looks like
just
by catching
another
woman’s eye
from across
a crowded
room.


Nog eentje? Goed dan, de laatste:

it is strange
how
s
i
s
t
e
r
s
can
be
s
a
v
i
o
r
s
or
s
t
r
a
n
g
e
r
s
&
sometimes
a bit of both


En alles is een soort van verhaal. Waarin een vrouw depri en down is en dan voor zichzelf opkomt want alle mannen zijn zwijnen. Ofzoiets. Waar Bijna verliefd té vrouwonvriendelijk was, gaat dit compleet de andere kant op richting het extreme. Er zitten hele pagina’s in over hoe slecht vrouwen worden behandeld en hoe ze voor zichzelf moeten opkomen. Het is de schuld van de man! Nergens, maar dan ook nergens wordt gesuggereerd om bijvoorbeeld aan jezelf te werken. Nee, we geven de man de schuld! De spreuken van Loesje zijn al zó veel beter dan deze rotzooi.
Of ik ben niet intelligent genoeg en snap het gewoon niet. Er zijn superveel mensen die dit wel heel goed vinden, dus het ligt misschien wel aan mij.

1 ster

Tatasuya Endo – Spy Family
Tijd voor een beter boek. Ik heb hier even de 3 volumes bij elkaar gevoegd. Ik wil namelijk geen spoilers geven voor de rest van de serie. En ik gaf tot nu toe alle drie de volumes precies hetzelfde sterrenaantal.
Spy Family is een manga over Loid. Loid is een spion en heeft een speciale missie waar hij een kind en een vrouw voor nodig heeft. Hij adopteert een meisje, dat – zonder dat Loid het weet – gedachten kan lezen van anderen. En later vindt hij een vrouw, waarvan de familie denkt dat ze een relatie hebben. Dit is niet zo, maar het tweetal besluit te doen alsof. Zo heeft Loid zijn gezin tenminste compleet. Wat hij echter niet weet, is dat zij een huurmoordenares is en dat zij – net als hij – een dekmantel nodig heeft. Het gezin komt haar dus ook goed uit.
Je hebt dus drie personages, die alle drie hun eigen geheimen en eigen agenda hebben en dit voor elkaar geheim houden. En als lezer ken je al die geheimen. En het is hilarisch! Het klinkt heel erg vreemd en het is supermoeilijk uit te leggen, maar dit zit echt superleuk in elkaar.
Tekenstijl is geweldig en vooral het dochtertje heeft mijn hart gestolen. Ze doet haar uiterste best haar vader te helpen met zijn missies, maar hij mag niet weten dat zij weet dat hij een spion is en zijn gedachten kan lezen.
Er zijn nog flink wat delen van deze serie en ze staan allemaal op die app. Elk chapter is een eigen kort avontuur en in het geheel vormt het een groter verhaal. Niet ieder chapter is even sterk, maar in het algemeen is dit echt een genot.
4 sterren

Emma Grove – The third person
De app waar Ik digitaal op kon lezen, had ook veel graphic novels. Dus ik dacht: ik probeer er eens eentje. Zeker na mijn fiasco met het poëzieboek. Ik kwam deze tegen, begon te lezen en het pakte me wel. Pas daarna zag ik het aantal pagina’s: ruim 900.
Dit boek is een waargebeurd verhaal, dat de tekenares zelf heeft meegemaakt. Het gaat over Ed, die naar een therapeut gaat. Hij wil hormoonbehandeling om de transitie van man naar vrouw te maken, maar heeft daar eerst goedkeuring voor nodig. Tijdens therapie blijkt echter dat Ed meerdere persoonlijkheden heeft en de therapeut wil om die reden nog geen hormonenbehandeling goedkeuren.

Het boek laat heel goed zien wat het gevaar is van therapeuten die zich onprofessioneel gedragen. Ed – en zijn alter ego’s – wordt regelmatig voor leugenaar uitgemaakt en de praktijkruimte uitgekickt. Frustraties lopen op en situaties worden alleen maar pijnlijker.
Dit is een heel belangrijk verhaal om te vertellen en ik vind het dapper dat de auteur dit heeft gedaan. Toch heb ik wel enkele kritiek ook.

De tekenstijl is erg simplistisch en elke pagina bestaat uit precies 8 tekeningen. Je ziet voornamelijk Ed zitten of de therapeut zitten. Wat er gebeurt, zit vooral in de tekstballonnen. Dit had beter gekund, omdat het hierdoor wel eentonig wordt. Het helpt ook niet mee dat er enorm veel herhaling in zit. Herhaling die nodig is om duidelijk te maken hoe frustrerend de sessies waren, maar die tegelijkertijd – zeker in combinatie met constant dezelfde tekeningen – wat vervelend worden.
Desalniettemin: wel van genoten. Ik denk alleen dat het met wat aanpassingen nog veel sterker zou zijn.

3 sterren


Sally Kirkman – capricon/Scorpio
Hier voeg ik ook weer meerdere boeken samen. De boeken hebben namelijk veel overeenkomsten, alleen gaan ze over verschillende sterrenbeelden. Ook deze las ik via de app. Het zijn eigenlijk vrij simpele boeken, die vooral veel over het zonteken vertelt. Eigenlijk wist ik alles al wel, maar het is alsnog wel interessant om de kijk van iemand anders te zien.
Boekjes zijn vooral voor beginners en missen echte diepgang, maar ondanks dat vond ik ze wel vermakelijk en wil ik die van de andere sterrenbeelden eigenlijk ook wel lezen. Ik gaf ze allebei hetzelfde aantal sterren.

3 sterren

De komende maand

Ik schreef laatst dat ik geen nieuwe boeken wilde kopen voorlopig, dat klopt. Maar voor die tijd waren er nog wel wat boeken besteld en daardoor kreeg ik gisteren een prachtige boxset binnen van de mangaserie Death Note. Ik heb de anime al een paar keer gezien en superblij met de hele reeks in mangavorm en kan niet wachten om deze te gaan lezen.
Ook ben ik nog aan het wachten op het eerste deel van Alice in Borderlands, omdat ik de Netflix-serie zo waanzinnig vond. En dit jaar krijg ik nog vier keer een boek van Brandon Sanderson, dit heb ik vorig jaar al aangekocht.

Om die reden ben ik nu ook Sanderson aan het lezen. Zijn dikke boeken schrikken me op de een of andere manier wat af. Laatste tijd heb ik dat heel erg, dat die dikke boeken me wat tegenhouden. Maar juist daarom heb ik het wél opgepakt. Ik wil dat boek dus ook graag uitlezen en misschien nog wat meer van hem oppakken. Ik wil zijn fantasywereld beter leren kennen, voordat ik dit jaar die andere boeken van hem krijg.

De andere twee boeken die ik aan het lezen ben, wil ik uiteraard ook uitlezen. En ik wil graag verder gaan met de Spy Family reeks die ik digitaal lees. Ook wil ik graag de andere horoscopen lezen, ook digitaal. Ik vind het wel leuk om alle sterrenbeelden te kennen volgens de visie van deze auteur.

Ik vermoed dat ik ook in februari veel meer dunne boeken zal lezen dan dikke. Ik vermoed ook dat ik weer vrij veel graphic novels/manga ga lezen. Momenteel trekt me dat enorm, dusja.
Ik twijfel nog heel erg wat te doen met die boeken van Abbi Glines.

Geen idee hoeveel ik ga lezen en of het me allemaal lukt. Ik heb het hier over toch wel aardig wat boeken. Want hoewel manga’s korter zijn en makkelijk te lezen zijn, moet je er alsnog wel tijd voor vrijmaken.

En als ik in februari opeens in iets heel anders zin heb, ga ik dat natuurlijk lezen.

Dit was in ieder geval een mooie start van het jaar. Nu nog een aantal vijf-ster boeken erbij!
01 feb 2023 - bewerkt op 01 feb 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 39 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende