Gelezen boeken augustus

Alweer 1 september. En ik heb weer lekker gelezen. De volgende boeken las ik de afgelopen maand:

- Blake Crouch – Dark Matter (Engels, thriller Sci-fi)
- M.J. De Marco - Unscripted: Life, Liberty, and the Pursuit of Entrepreneurship (Engels, non-fictie)
- Junji Ito – Uzumaki (Engels, Manga)
- Roald Dahl – De tovervinger (Nederlands, jeugd)
- Derek Sivers - Hell Yeah or No: what's worth doing (Engels, Non-fictie)
- Tsuneo Takano - Ral & Grad, Volume 1 (Engels, manga)
- Edward Ashton – Mickey 7 (Engels, Young Aduld Sci-fi)

Gelezen deze maand: 7 boeken
Totaal gelezen dit jaar: 42 boeken

Nu aan het lezen:

- M.J. De Marco - Unscripted - The Great Rat-Race Escape: From Wage Slavery to Wealth: How to Start a Purpose Driven Business and Win Financial Freedom for a Lifetime (Engels, non-fictie)
- Karla Sorenson - he Bombshell Effect (Engels, non-fictie)

Zeven boeken, waarvan een aantal dunne titels, maar ook wel een paar dikkere. Ik merk echt dat ik sneller dunne boeken pak (korter dan 300 pagina’s) en meer wegblijf bij de dikkere boeken. Uiteindelijk maakt dat niet zo heel veel uit. Lezen is lezen.
Deze maand las ik voor het eerst manga’s. Ik heb dit al eerder geprobeerd, maar de leesvorm (van achter naar voren en van rechts naar links) kostte me toen erg veel moeite. Deze keer ging dat wel heel goed en het motiveert me om de andere manga’s die ik hier heb liggen ook maar te lezen. Ik heb namelijk in het verleden een paar keer meegedaan met een manga uitwisseling, waardoor ik meerdere boekjes hier heb liggen die nog gelezen moeten worden.
Het valt me sowieso op dat ik dit jaar meer comics (en dus ook manga’s) heb gelezen so far, dan dat ik normaal doe. Blijkbaar heb ik daar behoefte aan.

Dit is wat ik van de boeken vond:

Blake Crouch – Dark Matter
Dark Matter gaat over een man die ontvoerd wordt, bewusteloos raakt, en als hij wakker wordt, is alles net wat anders dan wat hij zich herinnerde. Zo is zijn vrouw niet langer meer zijn vrouw, en zijn werk niet langer meer zijn werk. In het begin leek dit boek wat voorspelbaar, maar daarna heeft het me constant verrast. Ik zou het liefst van alles willen benoemen wat dit boek zo ontzettend gaaf maakt, maar dit zijn al spoilers, dus dit doe ik niet. Dit boek gaat in ieder geval over een sci-fi element dat ik machtig interessant vindt. Geen spacerakketten, maar meer richting de wetenschap en het psychologische.

Ik vond dit echt een waanzinnig goed boek. Fijn geschreven, thema goed uitgewerkt en niet zo voorspellend als ik in eerste instantie dacht.

5 sterren

M.J. De Marco - Unscripted: Life, Liberty, and the Pursuit of Entrepreneurship

Vorige maand las ik het eerste boek van M.J. De Marco, en nu het tweede. Dit boek kostte best veel tijd om te lezen. Het heeft rond de 430 pagina’s, maar er staat enorm veel tekst op één pagina, waardoor het toch een dikke pil is.
Het boek gaat heel erg over hoe je vrijheid kunt creëren door te ondernemen. De auteur heeft het enorm over een meerwaarde betekenen voor je klanten. Daarnaast gaat het erg over het bereiken van succes. Er zitten veel heldere omschrijvingen en uitleg in dit boek en het werkt zeer inspirerend en motiverend. Gevuld ook met eigen ervaringen. Minder eye opening als zijn eerste boek, maar absoluut een must om te lezen als je ondernemer bent.

4,5 sterren

Junji Ito – Uzumaki

Jaren geleden werd ik tijdens mijn schrijfclub gewezen op een kort verhaal van Juni Ito, een illustrator die horror anime maakt. Ik heb online het korte verhaal proberen te lezen, maar dat lukte, vanwege de leesvorm, niet. En toen vond ik een YouTube-filmpje van iemand die het verhaal voorlas, waarbij je telkens alleen de betreffende afbeelding zag. En ik was onder de indruk van het verhaal en de schrijfstijl.

Uzumaki kocht ik een tijd geleden, maar kwam in augustus pas binnen. Het is een langer verhaal van Junji Ito en het boek heeft ruim 600 pagina’s. En ik besloot er nu voor te gaan, van achteren naar voren te lezen. Even opgezocht wat de leesvolgorde precies was. Eerste pagina’s ging het soms nog even mis, begon bijvoorbeeld aan de verkeerde kant met lezen, maar daarna zat ik helemaal in en las ik het binnen twee dagen uit.

Uzumaki gaat over een dorp, waar er hele gekke dingen gebeuren rondom spiralen. Dat klinkt ontzettend vaag, maar de uitwerking is geweldig gedaan. Dit boek is disturbing, creepy en opeens word je bewust van alle spiralen die er overal om je heen zijn. Er wordt nauwelijks iets uitgelegd, maar dat is niet erg. Het draagt juist bij aan het verhaal.

Dit was mijn eerste ervaring met manga en wat voor één. Ik wil absoluut meer van Junji Ito gaan lezen. De tekenstijl is te gek, het verhaal is echt creepy en het smaakt naar meer.

5 sterren

Roald Dahl – De tovervinger

Ik kon laatst niet slapen, en in plaats van liggen draaien en moeilijk doen, ben ik maar gaan lezen. Ik had nog een boekje liggen van Roal Dahl dat ik nooit had gelezen. Ideaal. Niet echt bij nadenken, en vanzelf uiteindelijk moe worden om toch te slapen.

Dit verhaal gaat over een meisje met een magische vinger, die actief wordt wanneer ze boos is. En als haar buren gaan jagen op dieren, wordt ze ook boos. Het is een lief verhaal, dat helemaal bij Roald Dahl past. Niet zijn beste werk, maar zeker vermakelijk.

3 sterren

Derek Sivers - Hell Yeah or No: what's worth doing

Deze las ik ook grotendeels toen ik niet kon slapen. Dit is een non-fictieboek met allerlei ideeën hoe je kunt bepalen of iets het waard is om te doen, of toch niet. Er zitten wat filosofische gedachten in en iedere pagina gaat weer ergens anders over. Prima boek, niet alles even vernieuwend, maar toch ook zeker weer wat van geleerd.

3,5 sterren


Tsuneo Takano - Ral & Grad, Volume 1

Dit boek kreeg ik ooit bij een uitwisseling en omdat ik Uzumaki had gelezen, dacht ik: ‘ik zit goed in de leesvorm van Manga’s lezen, dus ik ga gewoon verder. Dit verhaal gaat over schaduwwezens, en in het bijzonder een schaduwwezen en jongen in één. Zij zijn jarenlang opgesloten geweest in het donker van de buitenwereld, en worden naar buiten gehaald om de andere schaduwen te verslaan.

De tekenstijl is goed en de actiescenes zitten ook goed in elkaar. Toch wist mijn verhaal dit niet te raken. Dat kwam voornamelijk door de motivatie van de jongen. Zodra hij uit het donker wordt gehaald, en zijn mentrix ziet, beseft hij: ‘jij ziet er anders uit dan ik’. Hij scheurt haar topje open en grijpt haar borsten. En vanaf dat moment zijn borsten dé motivatie om te gaan vechten. Want, als de schaduwen winnen, zijn er minder vrouwen en dus minder borsten. Hij heeft gedurende het verhaal regelmatig hele horde meisjes achter hem aanlopen die hij allemaal grijpt. En als hij moet kiezen tussen twee prinsessen om te redden, kiest hij voor degene met de mooiste borsten.
Het is te absurd. En too much. Ik weet dat dit soort elementen vaker in manga zitten en ik kan ook best wel tegen wat naakt of seks oid (heck, ik lees regelmatig erotische boeken), maar in dit geval sloeg het echt nergens op en maakte dit het de rest van het verhaal te absurd. De serie bestaat uit vier boeken, maar ik hoef de andere drie niet te lezen (scheelt me ook weer geld, haha)

2 sterren

Edward Ashton – Mickey 7

Ik hoorde een tijd geleden over dit boek in een YouTube-video en ik dacht meteen: dit is écht iets voor mij. Dit boek gaat over klonen. Mickey wordt ingezet als een soort ‘tester’. Hij wordt in gevaarlijke situaties gebracht. Als hij komt te overlijden, wordt er een nieuwe kloon van hem gemaakt, die zijn herinneringen kreeg tot dat moment. Mickey 7 is dus de zevende kloon. En wanneer zijn opdrachtgevers denken dat hij dood is, maar hij dat nog niet is, komt hij thuis in een slaapkamer waar Mickey 8 zit.

Het boek heeft ontzettend veel gave en bijzondere elementen en het zet je aan het denken. Hoeveel ben je eigenlijk jezelf als het een andere kloon is van je, ondanks dat je herinneringen deelt? Maar ondanks dat het zo veel gaafs heeft, komt het verhaal nooit echt van de grond. Mickey 7 en 8 zijn vooral bezig met eten zoeken, er gebeurt weinig en het kabbelt maar wat door. De flashbacks waren boeiend, maar de uitwerking.. meh. Dit boek heeft veel potentie, maar het viel me helaas tegen. Ik wilde het echt heel erg graag leuk vinden, maar het viel tegen.

Er wordt wel een film van gemaakt, door dezelfde regisseur als parasite. Daar ben ik dan wel weer benieuwd naar. Ook is dit het eerste deel van een serie – wat ik niet wist toen ik het begon te lezen. Ik heb geen behoefte om de rest ervan te lezen.

2 sterren

De komende maand

Als ik kijk naar de boeken die ik las deze maand, dan begon het heel erg goed en eindigde het in wat tegenvallers. Toch vond ik mijn leesmaand niet onaardig.
Ik wil de komende maand sowieso de boeken lezen die ik nog aan het lezen ben. En daarna wil ik de manga boeken lezen die hier nog liggen. Eentje ervan kan ik niet vinden, dus hopelijk lukt me dat nog deze maand. Het is uiteraard de titel die me het meeste aanspreekt van alle manga’s die ik heb… Maar ja, geen idee waar ik die heb neergelegd…

Verder wil ik toch ook wel graag weer een dik boek lezen. Boeken van 500+ pagina’s blijven meer liggen hier. Uiteindelijk maakt het me niet zo heel veel uit dat ik vooral dunnere boeken kies, maar het is toch ook leuk om mezelf uit te blijven dagen. En zeker aangezien de manga’s die ik heb vrij kort zijn, is een dikker boek wellicht nu een goed idee.

Maar natuurlijk geldt ook: ik wil blijven genieten. En vooral ook lezen waar ik op dat moment zin in heb. Soms heb ik opeens een heel sterk gevoel dat ik iets wil lezen, en dan ga ik daar gewoon voor. Benieuwd hoeveel ik in september ga lezen vrolijk
01 sep 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 38 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende