GaVi38607/1/23Conceptie: 14 miljard jaar geleden ~

HEEFT DE OERKNAL ERTOE GELEID DAT ER NET ÍETS MÉÉR MATERIE WAS DAN ANTI-MATERIE, en dat heeft alles mogelijk gemaakt wat we tegenwoordig in ons universum waarnemen ~~~~

Het heelal is zodoende ontstaan uit de ontploffing van iets wat nòg kleiner is geweest dan ‘n stipje op UT niveau v/d kwantummechanica & is sindsdien in glorieuze wànòrde steeds vèrder úit elk ander gespat...

Hier op aarde zijn de enige Lévende wezens in het universum die we kènnen naar het schijnt bezig met een poging de entropie te bestrijden: om òrde te scheppen ìn die Chaos èn zó complexe structuren op te bouwen uit energetische deeltjes?! Materie is ontstaan uit energie & gemaakt van atomen!

Òf die talloze piepkleine kruimpjes materie samen nu ‘n klomp ijzer vormen of ‘n olifantsoor òf de géur van een Regen-woud, wordt bepaald door ‘t aantal protonen in de kern: ‘n waterstofatoom heeft maar één proton, & een loodatoom 82.

Maar vóóràl de wíjze wááròp atomen energie uitwisselen is bepalend voor een groot deel v/h verschìl tùssen waterstof & lood (èn voor ut nut dat die materialen voor òns hebben), en dat wordt nu bepaald door hun elektronen, deeltjes die géén déél úitmaken v/d atoomkern maar eromheen draaien, & die gehoorzamen aan de vreemde wetten v/d kwantummechanica!


De energetische uitwisselingen die er zich voordoen bij elke beweging die ‘n elektron tussen of binnen atomen maakt, vormen de grondslag van èlke reactie op aarde, van de replicatie van DNA tot & met ‘t lachen van ’n Baby’tje. ‘t Zíjn de elek-tronen i/d havermout die we eten bij ons ontbijt die naderhand voor de energie zorgen die we nodig gaan hebben òm bij de Lunch onze belegde boterham fijn te kauwen!

Déze voortdurend van plaats verandere-rende elektronen stellen de atomen in staat om chemische verbindingen te vormen, zodat er moleculen ontstaan, & DÀT zijn dé bouwstenen van alle levende cellen, óók die van òns.

Ongeveer 90% van alle materie i/h heelal bestaat uit waterstof; nog eens 5% bestaat uit helium, ‘n atoom dat geen reacties aan-gaat net de andere en dat beschikt over twee protonen. Beide zijn ontstaan i/d eerste ogenblikken na de zogenaamde ‘oerknal’.

Een kwestie van theorie & praktijk, onderzoek, ontdekking en speelse creativiteit.
16 mei 2020 - bewerkt op 19 mei 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 78 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende