Doodstraf

Vandaag is het Cities for Life Dag. Het is bedoeld om de afschaffing van de doodstraf overal ter wereld te bevorderen. Steden verlichten hun symbolische monumenten zoals de Plaza de Santa Ana in Madrid, het Atomium in Brussel en het Colosseum in Rome. Op 30 november 1786 schafte het Groothertogdom Toscane als eerste staat ter wereld de doodstraf af.

In 58 landen wordt de doodstraf nog uitgevoerd, 102 landen hebben de doodstraf helemaal afgeschaft en 32 landen hebben het in de praktijk afgeschaft (daar zijn de afgelopen tien jaar geen doodvonnissen voltrokken). In Nederland is de doodstraf in 1870 afgeschaft. Na de Tweede Wereldoorlog werd de doodstraf opnieuw ingevoerd. 154 collaborateurs en mensen die ernstige misdaden hadden begaan werden ter dood veroordeeld. Sinds 1983 kan de doodstraf niet meer worden opgelegd in Nederland.

Meer dan zestig procent van de wereldbevolking woont in een land waar de doodstraf nog wel wordt uitgevoerd, onder andere in Japan, China, Zuid-Korea, Noord-Korea, India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Saoedi-Arabië, de Verenigde Staten, Afghanistan, Iran, Irak, Egypte, Wit-Rusland, Thailand, Indonesië en grote delen van Afrika.
30 nov 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Groningse
Groningse, vrouw, 52 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende