*boswandeling & eetstoornis

Met eten gaat het niet zo goed. Ik heb bijna nooit meer de kans om te wegen (mijn ouders verstoppen de weegschaal) en dat geeft me veel stress. Thuis ook veel spanningen vanwege het eten, discussies over wat en hoeveel ik zou moeten eten. Ik voel me gewoon zo ontzettend vol. Ik snap echt wel dat ik niet mag afvallen, maar ik vind het aankomen zo klote. Mijn ouders en mijn behandelaar dreigen constant dat als ik de doelen niet haal, dat ze me dan weer gaan verwijzen naar een gespecialiseerd centrum voor eetstoornissen, ben daar al eerder in behandeling geweest. De mensen om me heen vinden de situatie zorgelijk en spreken dit dan ook vaak naar me uit. Ik zie het probleem niet. Ja ik heb ondergewicht, maar volgens mij heb ik gedurende mijn leven vaker wel dan geen ondergewicht gehad. Vandaag riep mijn moeder me bij haar, ze zei dat ik nu wel erg mager ben. Ik weet dat ik afgevallen ben. Zo voel ik me niet, maar ik heb de "bewijzen": broeken die te wijd zitten, botten die meer zijn gaan uitsteken en weer wat sneller last van vermoeidheid. Maar erg mager? Dat zie ik oprecht niet. Ik wil het zo graag kunnen zien, dat zou de hele situatie een stuk makkelijker maken. Maar ik zie het niet, zo ontzettend frustrerend en verwarrend.

Terwijl ik dit verhaal aan het typen ben schiet het me ineens weer te binnen dat ik laatst nog een blog heb geschreven over de eetstoornis. Heb inmiddels al meerdere blogs geschreven voor die site. Als het goed is zal er over ongeveer een anderhalve week weer een blog van mij online komen te staan. Een blog over openheid, schaamte en schuldgevoelens rondom seksueel misbruik. Vond het een lastige blog om te schrijven, maar ik heb mijn eigen ervaringen verwerkt. Ik heb het een plekje kunnen geven. Maar, terugkomend op die andere blog over de eetstoornis, bij deze even de link:
https://dsmmeisjes.nl/geschreven-door-het-gezonde-stukje-in-mij/

Met de eetstoornis gaat het dus niet veel beter, misschien zelfs wel iets slechter (alhoewel ik in gewicht denk ik niet verder ben afgevallen dan dat ik al was). Maar met alle andere dingen gaat het prima. Ik voel me goed. Ik heb (vrijwel) niet meer de drang om mezelf te beschadigen, terwijl ik een tijdje terug geregeld naar de hap moest voor hechtingen. De depressie is ver op de achtergrond. Soms komt 'ie weer even terug, maar over het algemeen heb ik er geen last van. Ik heb weer zin om dingen te doen en ik voel me gelukkig. Daar ben ik zo ontzettend dankbaar voor, die depressie vond ik misschien wel het lastigste van alles omdat ik niet meer van het leven kon genieten.

Studie gaat goed. Ik heb de kernfase bijna afgerond. Wel besloten om mijn stage te verlengen tot de zomervakantie, dat geeft meer rust in mijn hoofd en dan ga ik (hopelijk) met meer zelfvertrouwen richting de afstudeerfase. Bovendien had ik de afgelopen stageperiode ontzettend veel gemist vanwege de terugval in de depressie die ik in oktober/november had. Dus de komende maanden ga ik drie dagen per week stage lopen, (minimaal) één dag per week werken bij dier- en tuincentrum en de laatste dag is voor overige dingen zoals therapie, huis schoonmaken en rijlessen...

… Rijlessen? Ja! Rijlessen! Doodeng vond ik het, zolang uitgesteld. Echt een angst die ik maar bleef vermijden. Een combinatie van faalangst en rijangst denk ik. Maar nu in dit half jaar is het natuurlijk ideaal om te gaan rijlessen en dus heb ik de knoop doorgehakt. Ik stond al ingeschreven bij een rijschool, maar had toen mijn geplande lessen afgezegd. Heb dus contact met ze opgenomen dat ik toch wel wilde gaan beginnen. Voor de zekerheid bracht ik ze deze keer maar wel op de hoogte van mijn faalangst en dat was maar goed ook! Wat blijkt, ze hebben een instructrice die trainingen gevolgd heeft voor mensen met rijangst, faalangst, ADHD, etc. Perfect! Mijn eerste rijles bij haar stond vorige week dinsdag ingepland. Ik zag er van te voren zo erg tegenop, vond het gewoon echt niet leuk meer. Maar de rijles vond ik helemaal niet erg, stiekem best leuk zelfs. Eerst geoefend met sturen op een soort industrieterrein met heel veel bochten. Vervolgens ook de koppeling erbij gepakt en zelf naar huis gestuurd. Naar huis rijden vond ik wel eng, we reden best hard (mochten op die weg 80 km/uur) en vlakbij mijn huis zijn ook veel rotondes. Maar het is gelukt. Dinsdag staat de tweede les gepland, spannend! Maar ik zie er niet meer zo erg tegenop als de vorige keer.

Vandaag weer met mijn vriend, mijn ouders en de hond in het bos wezen wandelen. Nog wat foto's gemaakt. Verhaal gaat over weekje op ll, maar voor nu deel ik ze nog maar even met jullie!





Even terugkomend op die eetstoornis en mijn eigen lichaamsbeeld... Op die tweede foto zie ik inderdaad dat mijn benen slank zijn. Misschien wel slanker dan die van een gemiddelde Nederlander. Maar mager? Erg fragiel? Nee, ik zie het echt niet. Op die eerste foto zie ik het helemaal niet, daar is mijn linkerbeen vrij breed. Ja ik weet dat dat komt doordat ik gehurkt zit, maar toch.

Ergens weet ik heel goed dat de eetstoornis sterker is dan dat ik me bewust ben, maar wat is het lastig en wat houdt het me toch ontzettend voor de gek. Durf de eetstoornis bijna geen anorexia te noemen, uit angst dat mensen opmerkingen gaan maken: "Maar zo dun ben je toch helemaal niet?".

Maar toch... Ja, ik heb anorexia.

03 feb 2019 - bewerkt op 03 feb 2019 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Pelientje
Pelientje, vrouw, 26 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende