BMI (naar aanleiding van Mr X)

Ik had daar een reactie gepost:

"BMI is alleen leuk voor de gemiddeld gebouwde mens...aka the non sporter!"

Hier kreeg ik een reactie op van Foos, dat die het er niet eens mee is.

BMI geeft aan dat je gewicht te hoog is, imo word er te vaak daarna niet verder gekeken naar de verdeling van het gewicht...het vet%...
Wij nemen een serieuze amateur krachtsporter...Deze zal na een x aantal jaren van trainen en de goede voeding (lees GEEN ANABOLE SHIT) aanzienlijk zwaarder/ groter zijn dan een niet trainende gemiddelde kantoorclerk.
Stel dat deze krachtsporter 1.85 lang is en 95kg weegt met een vet % van 11% (je ziet blokjes dames nahnah) Zijn bmi is dan 27.76.
De kantoorclerk is 1.85 80kg en met een vet % van 19%. Zijn bmi is dan 23.37.
Logische conclusie de krachtsporter is te zwaar en moet afvallen...
Maar als je kijkt naar het hoeveelheid vet wat ze beide meedragen:
Krachtsporter 10.45kg
Kantoorclerk 15.2kg

Wie heeft dan een gezondere lichaams massa?
15% vet is gemiddelde voor een gezonde man....tegenwoordig is 90% dikker als gemiddeld, maar tot 20% heb je nog geen last van beginnende obesitas ofzo.
Dat is wat ik ermee bedoelde....

En als laatste dit artikel wat op nu.nl heeft gestaan:
ARNHEM - Slecht nieuws voor alle mensen die slank of zelfs uitgesproken dun zijn. Van hen is 40 tot 50 procent aan de binnenkant toch te dik.
En wat erger is: hun interne vetmassa is levensbedreigend, terwijl dikkerds met zwembandjes heel gezond kunnen zijn.

Met die boodschap heeft de Britse professor Jimmy Bell woensdagmiddag in Arnhem zijn gehoor laten schrikken.

Bell sprak op de eerste dag van een symposium van de 40-jarige vakgroep Humane Voeding van de Wageningen Universiteit.


Obesitas

Bell doet aan het Imperial College in Londen al jaren onderzoek naar obesitas (ziekelijk overgewicht).

Het viel hem op dat mensen met een gezond gewicht toch te vaak last hadden van klachten die typisch horen bij overgewicht, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 of hoge bloeddruk.

Pas na onderzoek met de scanner bij vele honderden dunne mensen kon hij vaststellen wat er aan de hand is: bijna de helft van de slanke mensen ''zit van binnen vol vet, vooral rond de lever'', zo kenschetste Bell.


Tofi's

Aan de buitenkant is niets te zien aan de 'tofi's' (thin outside, fat inside), zoals Bell ze noemt. Alleen een MRI-scan of een biopsie kan het opgeslagen orgaanvet aantonen.

De sprieten kunnen dus niet zomaar aannemen dat zij gezonder zijn dan de door Bell genoemde 'lothi's' (large outside, thin inside).

Er zit volgens de professor ook voor magere mensen maar één ding op om gezond te blijven: regelmatig bewegen. Beweging maakt namelijk niet alleen van buiten slank, maar doet ook opgeslagen vet rond de organen afnemen.


Oefenen

Driemaal per week een uur intensief oefenen lijkt nodig voor een goede gezondheid, aldus de Britse professor.

Bell had nog wel een troost voor alle teleurgestelde slanke toehoorders in de zaal. Hij is bezig met een onderzoek naar de minimale inspanning die nodig is om maximaal gezond te blijven.


Minimum

Aan het eind van dit jaar verwacht de professor te kunnen zeggen wat het absolute minimum aan beweging is waarmee een gezond mens toe kan.

''Hopelijk wordt dat geen tegenvaller. Want de meeste mensen hebben gewoon een hekel aan langdurig, regelmatig en intensief bewegen.''
24 jul 2009 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van daffy
daffy, man, 41 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende