Bijna stemmen

We moeten weer gaan stemmen. Deze keer voor de provinciale staten, wat effect gaat hebben op de Eerste Kamer. Nou gebeurt het grootste werk vooral in de Tweede Kamer en hebben provincies steeds minder zelf te bepalen. Maar toch… ik vind dat onze overheid op zo veel vlakken loopt te prutsen, dat ik tegengeluid op elke mogelijke plek belangrijk vind.

Want, laten we eerlijk zijn. Echt al te best gaat het niet in ons landje. We hebben een torenhoge inflatie, groepen staan nog steeds lijnrecht tegenover elkaar en het vertrouwen in onze politiek was nog nooit zo laag.

Van de week keek ik naar het debat rondom de toeslagenaffaire. Het was het zoveelste debat over dit onderwerp. Deze keer was de aanleiding, dat er was aangegeven dat de ouders waarschijnlijk in 2030 zijn geholpen.
Probeer je dat voor te stellen. In 2020 werd echt bekend hoe groot de schade is bij de ouders van de toeslagenaffaire. En toen niet veel later het gehele kabinet stopte – vlak voor de verkiezingen, om gewoon herkozen te worden – zei Mark Rutte dat ze er álles aan zouden doen om de ouders zo snel mogelijk te helpen.

2030 is tien jaar later. Tien jaar in een mensenleven. Tien jaar stress, bovenop de stress die je al had. En dat allemaal terwijl je níets verkeerds hebt gedaan. En kunnen we nou zeggen dat de Overheid wel stappen zet? Mwah, niet echt. De overheid gaat namelijk volop in hoger beroep tegen slachtoffers van het toeslagenschandaal die eerder in de rechtbank gelijk kregen dat ze onschuldig waren. Er wordt geprocedeerd tegen ouders die hun dossier willen inzien. En je staat dan alleen tegen de staat. Tegen een logge organisatie die wél het geld en de middelen heeft. Je staat met 3-0 achter.

Rutte was niet aanwezig tijdens het debat. Hij had een van de ouders – die op de tribune zat – een sms gestuurd waarin hij aangaf dat de Kamer hem niet had uitgenodigd. Maar toen het verzoek kwam om Rutte uit te nodigen, was de gehele oppositie voor dat voorstel. Slechts vier partijen (de coalitiepartijen) stemden tegen. Het was dus Rutte’s eigen partij die heeft tegengewerkt dat hij zich moest verantwoorden.


Niet alleen met de ouders van de toeslagenaffaire loopt het rampzalig. Niet heel lang geleden is het rapport opgeleverd over de aardbevingen in Groningen. En ook hierbij zijn burgers flink tekort gedaan en heeft de overheid de ogen ervoor dichtgehouden.
Ik zie ze nog in de rij staan, alsof ze bij de voedselbank waren, in de hoop om een financiële compensatie voor alle toestanden om vervolgens te laat aan de beurt te zijn en gewoon niks te krijgen.

En kijk hoe er wordt omgegaan met de boeren. Je mag best vinden dat er te veel boeren zijn en dat er een stikstofprobleem is. Maar die boeren zijn wel mensen. Mensen die jarenlang extra moesten uitbreiden van onze overheid, omdat ze anders geen bestaansrecht hadden. Op dit moment worden de eerste boeren al onteigend. En daar heb ik moeite mee: waarom mogen ze niet gewoon in hun boerderij blijven wonen en kijken of ze op een andere manier geld kunnen vangen? Nee, ze moeten weg.

Het is niet gek dat boeren boos zijn. Dat zou ik ook zijn als ik ergens ben opgegroeid waar ook mijn overgrootouders opgroeiden en waar ik vervolgens gewoon word onteigend. Dat is niet oké.

Zelf word ik al vaak gezien als complotwappie. Dat mag. En ook hierbij geldt: je mág het oké vinden wat de overheid heeft gedaan.
E komen steeds meer tekenen naar boven drijven, waaruit blijkt dat er toch niet helemaal goed is gehandeld. In Engeland heb je momenteel de Lockdown-files. Een auteur, die een biografie over Matt Hancock (de Britse Hugo de Jonge) aan het schrijven was. Ze kreeg toegang tot zijn telefoon en vond meer dan 100.000 WhatsApp-berichten over de lockdown, die ze met de pers heeft gedeeld. Dit waren berichten met meerdere beleidsmedewerkers.

Uit die berichten is onder meer naar voren gekomen dat de Britse regering er bewust voor koos om het volk bang te maken voor het virus. Er werd ook besproken wanneer de mensen zo bang mogelijk gemaakt moesten worden. Ook was er aangegeven dat het Britse volk niet volledig gevaccineerd hoefde te worden en dat dit alleen voor de kwetsbare mensen was. Hancock ontkent en geeft aan dat de berichten zijn gefabriceerd.

Maar, kijk naar ons eigen Nederland. We zien daar soortgelijke zaken ontstaan. Mark Rutte heeft smsjes verwijderd tijdens de coronapandemie en kan geen enkele communicatie meer vinden met bijvoorbeeld Hugo de Jonge of Van Dissel.
Huge de Jonge heeft – zo bleek gisteren via de Volkskrant – zijn ministerie opdracht gegeven om de documenten niet vrij te geven rondom de pandemie. Tel erbij op dat Hugo de Jonge betrokken was bij de mondkapjesdeal en dat hij meer dan 5 miljard is kwijtgeraakt (iets dat hij gisteren bij VI ontkende. Hij zei dat het een ‘social media’ verhaal was. Maar je kunt dit gewoon teruglezen bij de Rekenkamer!).

Als ik iets heb geleerd van onze overheid, is dat je je ernstig zorgen moet gaan maken wanneer documenten onvindbaar zijn of niet worden vrijgegeven. Dit gebeurde ook tijdens het Toeslagenschandaal. En ook tijdens de situatie rondom de aardbevingen in Groningen. De overheid moet openheid tonen, zodat de Tweede Kamer ze kunnen controleren. Maar dat controleren wordt volledig onmogelijk gemaakt.

En hoewel er nog veel onduidelijk is – juist omdat documenten niet te vinden zijn – denk ik wel dat er een groep mensen is geweest die ernstige schade heeft geleden door de aanpak van de overheid. Onnodige schade. Maar tijd zal het uitmaken.


Is dat alles? Welnee! We hebben ook nog de digitale Euro, waar ze in Europa druk mee bezig zijn. De gehele kamer – inclusief de coalitie – was sceptisch en hebben de Staatsecretaris aangegeven dat zij dit moest communiceren in Europa. Dat ze de twijfels duidelijk moest maken en ze mocht vooral niet tekenen.
Wat deed ze? Toch haar handtekening zetten. En leuke Tiktokfilmpjes maken, want het was ‘o zo leuk’ om daar te zijn.
De volledige Tweede Kamer werd opnieuw aan de kant geschoven. En nu die handtekening er staat, kan Nederland er niet meer onderuit. En prima als je voor een digitale munt bent. Maar het probleem is: de Kamer was dat niet.


Er zijn nog veel meer van dit soort situaties. De Overheid die de Tweede Kamer te kakken zet (laten we vooral Omtzigt functie elders niet vergeten!). Rutte die letterlijk aangeeft dat als iets niet mag volgens de wet, dat ze de wet wel aanpassen.
Het gevoel van macht is echt naar hun hoofd gestegen.

En het liefst zie ik het volledige kabinet opstappen en plaatsmaken voor andere mensen.

Maar goed, we stemmen nu dus niet voor het kabinet. Maar wel voor de provincies en de Eerste Kamer. En hoewel zij niet zo machtig zijn als de Tweede Kamer of het kabinet, kunnen ze wel voor wat tegengeluid zorgen.

En daarom denk ik dat deze verkiezingen erg belangrijk zijn. Als Rutte en Co een meerderheid krijgen in de provincies en in de Eerste Kamer, dan wordt bepaald wanbeleid nog makkelijker doorgedrukt. Dan is er nog minder tegenspraak en zal er nog minder controle zijn. En kan de overheid nog meer doen wat ze zelf willen, zonder zich echt te verantwoorden.


Ik vind het daarom absurd dat in de peilingen de VVD wederom de grootste is. Zelfs in de provincie Groningen. Maar: de coalitie in het algemeen doet het in de peilingen minder goed. En je merkt aan alles dat hier al rekening mee gehouden wordt. Rutte is achter de schermen al afspraken aan het maken met GroenLinks en de PvDA. De media focust zich erg op de samenwerking van deze twee partijen. Een blok tegen VVD.
En dat hebben we eerder gezien. PvDA was jaren terug ook de grootste concurrent van de VVD. Om vervolgens samen toch te regeren en vooral de dienst uit te maken van de VVD.

Als je kijkt naar het stemgedrag in de kamer, dan zie je het ook. Hoe dichterbij we bij de verkiezingen komen, hoe meer de PvDA en Groenlinks met de coalitie meestemmen. Ze vormen geen blok tégen, ze willen vooral meeregeren (Iets dat Jesse Klaver al jaren wil en daar maakt hij ook geen geheim van).

Ik hoop echt dat Nederland een keer de ogen opent. Dat we een écht tegengeluid laten horen. En daarom hoop ik dat mensen niet gaan stemmen op de vier coalitiepartijen: VVD, D66, CDA en CristenUnie.
Ik hoop ook dat mensen niet in de marketingtrucjes vallen die nu gaande zijn met GroenLinks en de PvDA. We moeten als Nederland echt eens laten zien dat we opkomen voor onze medeburgers. Mensen die kei- en keihard worden genaaid door de overheid. We moeten laten zien dat het niet oké is om documenten achter te houden, om Wob-verzoeken te negeren. Verantwoording afleggen, want dáár is de democratie op gebouwd.

Laat horen dat je niet voor onze overheid bent. Ben je Links georiënteerd? Prima, maar kies dan bijvoorbeeld voor de SP of de Partij van de Dieren. Die partijen durven tegen het Kabinet in te gaan en werken duidelijk niet achter de schermen samen. Ben je rechts georiënteerd? Kies dan niet voor de VVD. Maar ga voor de PVV, de BBB, Belang van Nederland of eventueel Forum voor Democratie.

Realiseer je dat de campagnes die worden gevoerd in vrijwel alle gevallen niets met de provincies of de Eerste kamer te maken hebben. En laat je niet gek maken door beloftes die partijen niet kunnen waarmaken. Pas op voor de stemwijzers, omdat ook daar veel standpunten instaan die niets te maken hebben met deze verkiezing. Bekijk bij voorkeur gewoon eens wat debatten.

Stemmen is een goed recht. Welke kant van het spectrum je ook staat. En het is momenteel onze enige manier om te laten zien wat we voelen en vinden. Er is geen referendum. En voorlopig blijven Rutte en zijn vriendjes nog lekker zitten waar ze zitten. En ik vind echt dat we een statement moeten gaan maken.
11 mrt 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 38 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende