Afgevallen en gezondheid

Ik ben nu iets minder dan twee maanden geleden begonnen met een ander eetpatroon. Het ultieme eliminatiedieet, vooral bedoeld om nu eens écht te onderzoeken wat triggers voor mij zijn. Dit ultieme eliminatiedieet wordt ook wel zerocarbs genoemd, omdat je letterlijk geen koolhydraten binnenkrijgt. Het enige dat ik eigenlijk eet is het volgende: vlees (géén varken), eieren, roomboter, zout.
Het vlees is dat van een zeer hoge kwaliteit. Grasgevoerd, lekker grazend van niet allen gras, maar ook verschillende andere planten en vooral vrij rondlopend. Ik kies ook voor partijen die het hele dier gebruiken en die niet flinke stukken vernietigen of weggooien. Het is niet goedkoop, maar ik support liever dit soort boeren dan de bio-industrie.
De eieren komen bij een lokale boer vandaan, die de kippen buiten laat scharrelen. Nu even niet, vanwege de ophokplicht rondom de vogelgriep.
De reden waarom ik alleen dit eet, is omdat al het andere mogelijke triggers kunnen zijn. Wanneer ik goed genezen ben, is het kwestie van voorzichtig andere voeding herintroduceren.

Het voelt heel gek. Omdat het behoorlijk controversieel is en het voelt ook erg onnatuurlijk. Er is altijd geroepen dat rood vlees heel slecht is, en dat vetarm eten beter is. Of dat je groente nodig hebt, omdat je anders bepaalde vitamines niet binnenkrijgt. Maar ik krijg nu alle vitamines en mineralen binnen die ik nodig heb. Ik denk dat ik voor het eerst geen tekorten heb.

Ik dacht dat het heel heftig en zwaar zou zijn, maar het valt me heel erg mee. Het gaat me best wel gemakkelijk en goed af. En ik zie veel voordelen al. Tijdens mijn griep vorige week, ontstonden er wat nieuwe ontstekingen. Weerstand even slechter, dus dat is niet heel gek. Maar deze ontstekingen zijn alweer weg aan het trekken. En ik merk meer: Ik voel me energieker, de pijn in mijn schouder neemt af.

Erbij opgeteld val ik af. Inmiddels al ruim tien kilo, in nog geen acht weken tijd. Ik heb zo ontzettend veel pogingen gedaan, via diëtistes en voedingscoaches, adviezen opgevolgd van de huisarts. Maar niets hielp. Nooit viel ik echt veel af. Meestal bleef het bij een paar kilo. En nu opeens val ik af. En dat is zo ontzettend fijn. Ik geloof steeds meer dat afvallen niet zomaar ‘calorieën die je inneemt vs die je verbrandt’ is. Een lichaam is complex.
Ik heb trouwens ook vrijwel geen zoete trek meer. De cravings zijn weg. En mijn smaak is veranderd: als ik thee drink van een fruitsmaakje, proef ik dat er suiker in zit. Zelfs de Spa Rood smaakte enorm chemisch en muf.

Ik heb qua gezondheid nog wel een lange weg te gaan. Ik denk dat mijn lichaam op meerdere manieren enorm heeft geworsteld en het is tijd om tenminste goede voedingsstoffen te geven en eindelijk eens te genezen.

Dit is niet iets dat ik zomaar iedereen zou aanbevelen. Ik experimenteer momenteel met mijn eigen lichaam en ik ben geen arts. Dit is meer een wanhoopspoging om van de pijn en klachten af te komen. Maar voor mij werkt het. Ik voel me beter dan ik ooit heb gedaan. En ik ben trots op mezelf, omdat ik iets heb gevonden dat voor mij werkt.

Nu is het een kwestie van blijven volhouden. Ik ben er nog lang niet. Twee maanden is ook zeker nog niet voldoende om echt te genezen. Maar: het begin is er. En ik ben blij met het resultaat.
01 apr 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 38 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende