40014fl229OfJeWiltOfNiet,TuseenDeAanvallenTegenHen

QQleQ
VAN GROTE VIJANDIGHEID
HEBBEN DE JOODSE GEMEENSCHAPPEN ONDERLINGE BANDEN BEWAARD
EN UITWISSELINGEN IN STAND GEHOUDEN, TENMINSTE INTELLECTUELE UITWISSELINGEN,
ZOALS DE UITZONDERLIJKE LEVENSLOOP VAN SOMMIGE GROTE MEESTERS LAAT ZIEN?!

HÈT bèste voorbeeld hiervan is ongetwijfeld Mozes Maimonides, ook wel de RAMBAM genoemd, die rond 1135 in CORDOVA in Spanje geboren werd, voor de Almohaden vluchtte naar FEZ in MAROCCO, voor-dat hij arts werd v/d vizier van SALADIN & daarna hoofd v/d joodse gemeenschap in Fustat@AeGYPTe!!

Hij wordt beschouwd als de grootste denker van het middeleeuws Jodendom ✡️, ‘n autoriteit die door de rabbijnen van zíjn tíjd geraadpleegd wordt en wiens hóófdwèrk, de Misjneh Torah, of ‘Tweede Thorah’, is beschouwd als dé basis v/d rabbijnse Wèt!
Aan het eind v/d 13de eeuw volgen uitzettingen op de vervolgingen!
In 1290 beveelt de koning van 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 England ‘t vertrek van Jóden úit zíjn land, in 1306 & later in 1394 worden ze uit 🇫🇷 Frankrijk verjaagd, in 1492 worden ze door de Koninklijke INQUISITIE nu ook uit Spanje 🇪🇸 verdréven & vier jaar later uit 🇵🇹 Portugal!
Er vormen zich alweer twee joodse werelden, de Asjkenazische, in Midden-Europa, & de Sefardische, i/d Maghreblanden & ‘t Ottomaanse 🤑 Rijk!
Zij vormen zo dan ook voortaan twee universa waarin het Jodendom niet dezelfde ontwikkeling zal kennen!
De Asjkenazim vervolgens vormen zich rond een táál, het Jiddisch, een mengeling van Hebreeuws & Slavische talen, terwijl de Sefarden het LADINO & joods-Arabisch overnemen?!
Eerstgenoemden, die gevestigd zijn in ‘t oosten van 🇫🇷 Frankrijk, in 🇩🇪 Duitsland , 🇱🇹 Litouwen en vooral in Polen 🇵🇱, zijn de voedingsbodem v/d HASKALA, ‘n intellectuele beweging die zich i/d 18de eeuw ontwikkelt onder invloed v/d Verlìchting & hervormingen voorstaat, met name o/h gebied van ONDERWIJS!

OK!
10 apr 2021 - bewerkt op 13 apr 2021 - 35x gelezen
Profielfoto van Asih
Asih, man, 76 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.     vorige volgende