40007Flog223De Te[m]pel Van Yeroesjalayiem@Perzië?

QQleQQ
DE JODEN DIE ONDER DE PERZISCHE OVERHEERSING
NAAR YEROESJALAYIEM TERUGKEERDEN BOUWDEN ER EEN TE[M]PEL VOOR HUN UNIEKE ¨G D¨....!!

Priesters houden er hun dienst, offeren en verbranden offergaven, waaronder ook dieren [deze werden al ´holocausten´ genoemd], voor de ¨enige èchte G d¨?

Rond 400 wordt EZRA, een nazaat v/d hogepriester Aharon, door de Perzische koning Artaxerxes II aangewezen als ¨secretaris v/d Wet v/d G d v/d hemel¨.....

Hij verenigt ´t volk om de wet uit te vaardigen & ¨Thora te verkondigen¨, waarbij hij met name huwelijken, waarbij hij met name huwelijken met buitenlandse vrouwen verbiedt en de reinheidsregels definitief vast- legt!

Ze worden opgetekend in Leviticus & blijven ook tegenwoordig nog van kracht in ´t orthodoxe jodendom.

Zonder in detail te treden van deze regels, die verzameld zijn in 613 ge- & verboden [365 ervan zijn negatief, op de manier van ´gij zult niet´, en 248 positief], moeten we toch vermelden dat de belangrijkste onreinheid, zoals in alle tradities uit dit tijdperk van rond 2500 jaar geleden, te maken heeft met het lijk
en met menstruatiebloed?

Overigens duurt ´t niet lang voordat de priesterklasse die zich gevormd heeft met steun v/d koningen,
aan màcht wìnt!

Zij ontvangt rijke giften v/d koning & z´n getrouwen en i/d Tempel, alwaar vanaf de vierde eeuw v.Chr.
de belastingen geïnd worden, vormen die priesters ´n hiërarchie, waarvan alleen de hogepriester toegang heeft tot het heiligste der heiligen, waar de ¨Ark des Verbonds¨ wordt beschermd door twee cherubijnen!

´t Sanhedrin, ´n Raad van Ouderen, waarvan de leden geworven zijn geworven binnen de families van priesters en grootgrondbezitters, staat de koning bij in het besturen van de Stad!

De profeten, die na de terugkeer naar Yeroesjalayiem voorspellingen zijn blíjven verspreiden, zij ´t ietwat optimistischer dan voorheen, & de Dag des Oordeels & de heerschappij van YaHWeH aankondigen, verdwijnen beetje bij beetje terwijl de Tempel aan belang wint.

De periode v/d Ballingschap heeft zo ook diepe sporen nagelaten in die Gemeenschap.

De traditie van rabbijnenconfrontaties wordt gedurig & nauwkeurig voortgezet, de kleine burgerij voegt zich bij de nieuwe schriftgeleerden die de Schrift ook wel voor hen toegankelijk trachten te maken.
Je zou zelfs nu nog kunnen zeggen dat het Westen ook al stoelt op die Zetels:
hèt Originele Middelpunt van Mededeelzaamheid, Gerechtigheid, Leerplicht,
Liefde, Geduld & Positiviteit?

OK!
08 apr 2021 - bewerkt op 11 apr 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 78 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende