40006 FLOG 222 Yahweh belooft dat als zijn woorden

QQleQQ

uiteindelijk werkelijk door allen gehoord zullen worden:
´Jullie mijn volk zullen zijn & ik jullie G d´ vlg. Yirmeyahoe 30:22?

Maar de profeten vragen eenieder ook om G d te zóeken vanuit ´n vrome & daadkrachtige houding, waarmee ze aanduiden dat de religie niet langer hèt monopolie is van ´de geestelijkheid´, maar zich tot iedereen richt!

Bij gebrek aan ´n Te[m]pel komen dan de joden bijeen om te bidden in wat later ´de synagoge´ {& ´de kerk´} zal gaan worden.

Brengt het leven tussen ´vreemdelingen´ hen ertoe om hun identiteit op strengere wijze te definiëren?

Zeker, in Babylon verrijst er een Elite die de koninklijke hoven bezoekt! We kunnen ons voorstellen dat joodse en Meso-potamische geleerden & priesters met elkaar ´gedachten gewisseld´ hebben?

Maar tegelijkertijd codifi-ceren de rabbijnen de spijswetten, de sjabbat-dag & de besnijdenis in wat ´t Bijbelboek Leviticus gaat worden.

De wijzen van Israël beginnen de reeds op schrift gestelde teksten te interpreteren, corrigeren en van nader commentaar te voorzien! De zogenoemde Baylonische Talmoed, die vanaf de vierde eeuw vóór ´t begin van onze huidige jaartelling opgesteld is, beschrijft ´n deel van deze debatten die opkomen,
die over de regels gaan, over wetten & hun toepassing door elk v/d ´gelovigen´?

Er wordt aangenoen, en de profeten herhalen dit, dat gehoorzaamheid aan G d het ooit eens of meerdere maken verloren gegane koninkrijk gods ´der hemelen´ op aarde herstellen zal èn aan ´t hoofd ervan zèlfs ´n uit ´t huis van Dawied voortkomend geslacht van koningen zal gaan plaatsen, dat haar ´glorie´ bezorgen zal!
Hèt belangrijkste gebed v/d joden, ´t SJEMA ´Hóór Israël´, wordt in DEUT opgetekend.


Dit gebed wordt eeuwen herhaald gekopieerd & geplaatst i/d mezoeza´s, kokertjes die bij de voordeur v/h huis opgehangen worden & in de tefilien, gebedsriemen, die tijdens ´t gebed a/h voorhoofd & a/d hand vastgemaakt worden:
´LUISTER, O ISRAËL: DE HEER, JOUW G D, DE HEER IS DÉ ÉNIGE! HEB DAAROM DE HEER, JOUW G D, LIEF MET HART EN ZIEL EN MET INZET VAN AL JOUW KRACHTEN! HOUD DE GEBODEN DIE ÌK JE ÒP LÈG VANDAAG STEEDS IN GEDACHTEN. PRENT ZE JOUW KINDEREN IN EN SPREEK ER WEER STEEDS OVER, THUIS & ONDERWEG, ALS JE NAAR BED GAAT & ALS JE OPSTAAT! Draag ze als ´n téken om je àrm & als ´n band op je voorhoofd. Schrijf ze op deurposten van je huis & o/d poorten v/d Stad!´

Bij terugkeer uit ballingschap kan Deutero-Yesjayahu uit naam van ´YaHWeH, koning van Israël´, uitroepen:
¨IK BEN DE EERSTE EN DE LAATSTE, ER IS GEEN G D BUITEN MIJ¨ [YESJAYAHU 44:6]:

HIER ONTSTAAT HET JOODS MONOTHEÏSME!?
Blijft het raadsel van zo´n legioensodaat als Tiberius Julius Ben Panthera uit Zuid-Levanon e.d.....
Zoon van G d? Of van Yoseef & Miryam? Òf: ´alledrie´? Dàt blijft net zo´n soort van ´geheim´ als
die eerste levensjaren, woonplaatsen, voorvallen, zwerftochten als ´de verloren zoon´, & ´alle' andere onderdelen vàn Hèt VERHAAL in z´n totaal!?
´t Is aan ieder van ons te kiezen, doen & laten............

OK!
08 apr 2021 - bewerkt op 11 apr 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 78 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende