39270 114 IkWas OnderDeIndruk VanZijnKalmte, maar~

Q&@
ONGERUST
OVER ZIJN ROEKELOOSHEID!

Want wàt wéten WÍJ óver de wìl van de góden?

Het énige wat wij weten is dat een sterk èn goed bewapend leger het meestal wint
van ‘n armzalig groepje opstandelingen, ook al zouden de goden misschien wel ‘t omgekeerde willen!

ÌK voorzag de ondergang van deze voormalige hereboer èn diens gevoelige zoon. DÀT spéét mij oprecht, want ik begreep er de zìn níet vàn. Abiaddana zei later tegen me: ‘Tegen het lòt kùn je niet vechten!’ “Maar een gewaarschuwd mensch kàn z’n lòt toch òntlópen?” vroeg ik. ‘DAT HIJ HET NIET ONTLOOPT IS ZIJN LOT,’ antwoordde ze. Dus bléven we ‘onder bescherming’ van koning Sja’oel & z’n zoon Yonathan in Gilgal & wachtten op de komst van Sjmoe’el, want zònder ‘n brandoffer kòn men nu eenmaal niet zeker zijn van de steun van diens god?! De profeet liet zoals gewoonlijk op zich wachten èn daardoor hàd ik de gelegenheid òm nog eens even terug te denken aan het gesprek dat ik ooit met hèm gevoerd hàd.

Hij hàd een hékel aan de verering van dìngen, zoals de ark. ‘t Bevreemde me daarom dat hij wèl van mening was dat G ds steun afhankelijk was van ‘n brandoffer! Want is zo’n ritueel ook niet ‘n soort van ‘ding’? Wàs de gùnst van deze god afhankelijk van de verbranding van ‘n dood beest?

Hàd déze gòd Sja’oel niet opgedragen òm Israël te bevrijden van de Filistijnse bezetter? Èn kòn hij dááròm al met al zo nu dan ook daardóór bij voorbaat zéker zijn van díens steun? Hoe ‘t ook zíj: Sja’oel was naar hij zei van mening dat de strijd níet kòn beginnen zònder éérst zíjn God te hebben gepaaid met de over-heerlijke geur van schroeiend vleesch? Dùs wèrd er gewàcht. Èn gewàcht.

De ÉNE dag na de andere, terwijl de mensen zich uit angst voor de plunderende Filistijnse plunderaars verscholen in spelonken, rotsspleten, grotten & putten! Ook Sja’oels gewapende mannen keken schichtig òm zich héén & ‘s nachts schrokken ze wakker bij ‘t minste gerucht.

Sommigen slopen ‘t KÀMP úit òm zich bij ‘t Volk
I/d spelonken & spleten te voegen?
Èn Sja’oel wàchtte op Sjmoe’el!

Èn hij wachtte & wachtte,
terwijl zijn mannen één
vóór één wègslópen
in de nàcht
~~~~~~~~~
?
25 okt 2020 - bewerkt op 28 okt 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 78 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende