39243 FL G10D Droomwerelden? I/d eerste plaats ~~~

Q&@
BESTONDEN ER AL VROEG
ALLERLEI DODENRITEN, DIE BIJ GEEN ENKEL ANDER ZOOGDIER VOORKOMEN.
DE OUDSTE GRAVEN ZIJN GEVONDEN BIJ QAFZEH, IN HET HUIDIGE ISRAËL,
iets ten zuiden van Nazaret.

Zo’n 100.000 jaar geleden heeft onze voorouder, de oermens, ook daar al hun doden met zòrg omringde: ze legden ze neer in de foetushouding en bedekten ze met oker, rode kleurstof. Bij een naburige vindplaats zijn mannen & vrouwen begraven met in hun handen geweien van hertachtigen of de kaken van wilde zwijnen; ook daar is, op & rond de beenderen, oker aangetroffen.

Deze graven getuigen al van ons vermogen om symbolisch te denken, ‘n eigenschap die kenmerkend is voor de mens! Die kleuren en voorwerpen vormden de symbolen van een geloof. Maar wat hield dat in?!!

Onze voorouders geloofden waarschijnlijk in de mogelijkheid van ‘n leven ná de dood, zoals bevestigd is in de foetushouding, de positie van de overledenen & de aanwezigheid van wapens waarmee in een hiernamaals ook gejaagd kon worden!? Het valt niet met zekerheid te zeggen, maar we denken dat deze eerste ‘dodenriten’ ook eerste uitingen waren van religiositeit, van ons vermoedelijk geloof in onzichtbare
werelden zoals in drómen/zinsbegoochelingen oftewel hallucinaties. Zie prehistorische ‘Venusbeeldjes’...

Want naast de beroemde Venus van Lespugue zijn er in Europa tal van soortgelijke beeldjes gevonden, met sterk geaccentueerde vrouwelijke & vooral ook moederlijke kenmerken.
De oudste dateren van zó ongeveer 20.000 jaar geleden.
Sommigen beschouwen ze als de eerste godinnen van de mensheid, en zelfs als het bewijs dat er ‘n universele cultus bestond rond ‘n grote moedergodin.
Weinig waarschijnlijk, want we kennen geen enkel ander symbool dat daarmee in verband wordt gebracht.
‘t Is zeker mogelijk om er archetypen van vrouwelijkheid in te zien & eventueel ‘n aanwijzing dat de vrouw als draagster en schenkster van het leven werd veréérd.
Zoals later dé VÁDER & dé Zóón.
Bovennatuurlijke ‘wezens’???
?
?
?
20 okt 2020 - bewerkt op 22 okt 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 78 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende