39235EWVV36DáárLíetPWV Aan Meer Dan 200 Verzamelde

Q&@
ORANG-KAJA´S {HOOFDEN} & SABANDARS {HAVEN-MEESTERS} MET HUN SLAVEN & ONDERDANEN ´N BRIEF VOORLEZEN VAN PRINS MAURITS!

DE HOLLANDERS EISTEN ER VOOR ZICHZELF ONDER MEER ´T RÈCHT ÒP ÒM HUN VESTING TE BOUWEN OP ÉÉN VAN DIE EILANDEN! DRIE DAGEN LATER KWAM HET ANTWOORD VAN DE BEVOLKING: MEN WILDE ZICH NU NOG LIEVER DOODVECHTEN DAN DE BOUW VAN ZO´N FORT TOESTAAN! NIETTEMIN BEGONNEN DIE HOLLANDERS OP 4 MEI 1609 OP HET EILAND NAIRA MET DE AANLEG VAN DIE VERSTERKING, OP OUDERE PORTUGESE FUNDAMENTEN!

Meer dan twee weken hielden de bewoners van de Banda~eilanden zich nog rustig? Op 22 mei zouden Hollanders en de inheemsen opnieuw vergaderen! Via een afgezant hoorde Verhoeff dat de plaatselijke leiders hem verzochten & vroegen om uitsluitend in gezelschap van zijn raadgevers en zònder soldaten te komen onderhandelen? Verhoeff is gegaan! ´n Paar honderd meter vanwaar hun soldaten wachtten, zijn de Hollandse bevelhebbers vermoord. Van Verhoeff & ´n ander waren de hoofden afgehakt en mee-genomen.

Op dezelfde dag zijn ook 2 Nederlandse schippers omgebracht, die waren gaan wandelen, evenals 24 bootsgezellen die daar in het bos kokosnoten zochten? Bij elkaar vielen er op die dag aan de Hollandse kant 42 doden! In de furie die volgde traden de soldaten genadeloos op tegen de verschrikte bevolking!

De volgende dag trokken de Hollanders naar KYACH, de plaats waar 5 VOC-gezanten zaten gegijzeld. Men vond hun lijken: ook zij waren vermoord.

Van de eilanden Lontor & Ai kwam die dag het bericht dat de Nederlandse kooplieden & assistenten daar door de inheemsen onder langdurige pijniging ook omgebracht waren!

{Andere bronnen zeggen dat Hollanders op Ai door de Engelsen in bescherming genomen zijn?!}

Op Banda werd nu ´n verbitterde wraakactie uitgevoerd.

Volgens de Hollanders was de bevolking tot die aanslag op de ongewapende onderhandelaars opgehitst door de kapitein van ´n Engels schip...

Maar de moord op Verhoeff was voor de inheemsen niet meer dan ´n wanhoopsdaad:
want deze Bandanezen konden immers niet verhinderen
dat de Hollanders doorgingen met de bouw
van hun fort.....

♦️🃏🎴🀄️⚜️🔱🚸⚠️🛍🖼🧸🛌🛏🛀🏽🚿🚰🚽🧫🦠🧬🩸💉💊🩺🩹🕳🔬🔭⚗️💈🧿📿🚬⚰️⚱️🏺🔮🛡⚔️🗡🪓⛓🧲🔫💣🧨🧱⚙️🔩⛏🛠⚖️🧰🔧🔨⚒💎💳💰💷💶💴💵💸🛢🧯🪔🕯🔦🔌
18 okt 2020 - bewerkt op 20 okt 2020 - 31x gelezen
Profielfoto van Asih
Asih, man, 75 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.     vorige volgende