39213gaia169 Om TeBepalen In Hoeverre DeKracht Van

Q&@

MAATSCHAPPELIJKE INSTITUTIES ~
ZOALS OVERHEID, GEZIN EN FAMILIE, ONDERWIJS EN RECHTSSTELSEL ~
het gedrag van individuen beïnvloedt, heeft het ¨Human Coöperatie Lab¨ van Yale Universiteit onderzocht HOE mensen in verschillende landen dit SPEL spelen?
In Kenya, waar corruptie binnen de publieke sector wijdverbreid is, toonden de deelnemers zich aanvankelijk minder vrijgevig tegenover onbekenden dan deelnemers in de USA, waar minder corruptie was!
Dit lijkt erop te wijzen dat mensen die KUNNEN vertrouwen op betrekkelijk eerlijke maatschappelijke instituties zich socialer gedroegen,
en dat mensen die het met minder betrouwbare instituties moeten zien te stellen, over het algemeen sterker op hun eigenbelang gericht zijn...
Na slechts één ronde van de op het bevorderen van samenwerking gerichte versie van het ´publieke goederen´-spel was de vrijgevigheid van de Kenianen echter al net zo groot als die van de Amerikanen?!
En DAT werkte BEIDE kanten op: Amerikanen die erop getraind werden om egoïstisch te zijn, gaven heel wat minder!?

Dus, ons ´culturele ontwikkel-bad´ beïnvloedt ons samenwerkingsgedrag, maar in ons denken zijn we flexibel genoeg om ons snel aan te passen aan een andere sociale omgeving.
Maar hoe onze bredere sociale omgeving er ook uitziet, groepen mensen zijn geen HOMOGENE verzamelingen, maar complete netwerken van individuen, en de mate waarin er onderlinge banden bestaan tussen de individuen in dat NETWERK is bepalend voor de wijze waarop gedrag en informatie zich daarbinnen verbreiden.
In sommige netwerken, zoals een klein geïsoleerd dorpje, zijn de levens van de mensen nauw met elkaar verweven en zal een dorpeling als hij naar een feestje gaat, daar waarschijnlijk iedereen kennen. In een stad daarentegen leven de mensen misschien wel veel dichter op elkaar, maar toch is de kans dat een stadsbewoner als HIJ naar een feestje gaat DAAR alle aanwezigen kent heel wat minder groot!
Typisch voor corona/halo-tijden...?
OK!
engel
cool!
?
?
?
?
?
?
14 okt 2020 - bewerkt op 16 okt 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 78 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende