39016 Y366 De Buitenste Múúr had verschillende ~~~

TORENS
die, rechthoekig & sterk, nog eens 30 voet bóven de Muur uitstaken.

De hele omtrek van de stad, zo’n vier míjl in totaal, werd bewaakt door 90 van zulke bolwerken.

Herodes de Grote HAD OOK NOG ANDERE BOLWERKEN LATEN BOUWEN. Drie daarvan waren genoemd naar Herodes´ broer, zijn favoriete vrouw en zijn beste vriend. Gebouwd van naadloos op elk ander aansluitende blokken steen, die aan de basis wel zo´n 30 voet lang waren, gaven ze n indruk van tijdloosheid. Het paleis van Herodes, veilig verscholen achter de Drie Torens, was onbeschrijflijk mooi...

De gastenvertrekken konden zo´n 100 gasten herbergen, waarbij kosten noch moeiten waren gespaard!

De groene gazons waren omzoomd door honderden bomen en ontelbare kunstmatig aangelegde meer-tjes. Zelfs op het Dàk stonden waterreservoirs. Het kostbare water werd niet alleen opgeslagen voor het huishoudelijk gebruik. Het borrelde in de ontelbare fonteinen & kronkelde door de vele beekjes i/d tuin...

Maar de Tempel was ongetwijfeld hèt PRONKSTUK VAN YEROESJALAYIEM. Een dubbele rij witte marmeren zuilen van 40 voet hoog vormde nog maar het begin van alle pracht & praal. De poorten waren bedekt met zilver & goud en met brons uit Korinthe.

De deuren, zo´n 45 voet i/h vierkant, glansden van de kostbare materialen. Het heiligdom zèlf stak triomfantelijk bóven àlles úit. De toegangspoort, bedekt met goud, was meer dan 100 voet hoog.

Boven de poort hingen gouden wijnranken. Elke druiventros was zo groot als een volwassen man!
Elk onderdeel van het bouwwerk was van duizelingwekkende pracht, want als ´t niet bedekt was met goud & zilver, dan was ´t gemaakt van helderwit marmer.
De héle bèrg Tsion nú léék wel een besneeuwde Bèrg, mèt een glinsterende Schat òp de Tòp?
De heuvels rondom deze schier onvergelijkelijke Stad waren bezaaid met Loofhutten, zelfgebouwde onderkomens, waarin de mensen zó tijdens deze Feestweek woonden.
´n Rooksluier, afkomstig v/d tienduizenden kampvuren verbleekten het Licht van de Herfstzon...
Als de Lage Landen a/d Noordzee in Coronatijden:
mysterieus tegenstrijdig
óvervòl???

engel
O
..
I
@
12 aug 2020 - bewerkt op 15 aug 2020 - 37x gelezen
Profielfoto van Asih
Asih, man, 75 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.     vorige volgende