38967 Gaia112 ‘n Half Opgevreten Koe & ‘n Brullend


GELUID KUNNEN VEILIG TOEGESCHREVEN WORDEN AAN EEN AANVAL DOOR ‘N LEEUW, ÈN MET DÀT VERHÁÁL IN GEDACHTEN KUN JE WELLICHT VERDERE VERLIEZEN VERMIJDEN DOOR DE REST VAN JE KOEIEN ÀCHTER EEN STEVIGE OMHEINING TE ZETTEN?!

Als de oorzaak minder voor de hand ligt, en je koeien sterven zonder aanwijsbare reden, kun je andere narratieven genereren: het zou gewoon pech kunnen zijn, of misschien heeft die bejaarde dame in het dorp ze wel behekst, of wie weet zijn de geesten weer eens boos!?

Tegen de willekeur van het noodlot valt wellicht meestal nog maar weinig te doen, maar het oude wijfje kùnnen we misschien verdrinken en géésten zijn, zegt men, nogal eens te bezweren met offergaven......

Als de rest van de koeien daarna in leven blijft, kunnen we ook het verhaal aanpassen: dat komt omdat we nu van ´t oude ogenschijnlijk bedreigende besje àf zijn en voortaan ´blij verlòst´, omdat de geesten dolblij zijn met onze welwillende offergaven of omdat we nu eindelijk eens ´geen pech meer hebben´......

Op die manier worden er niet alleen nuttige maar ook problematische overtuigingen toegevoegd aan onze geheugenbank. Mensen zijn ook geneigd om verhalen te zien waar die niet zíjn omdat we daarmee aan allerlei verschijnselen en gebeurtenissen zin en betekenis kunnen toekennen. Dit is dus ´n vorm van existentiële probleemoplossing.

OK!
03 aug 2020 - bewerkt op 06 aug 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 78 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende