38832vdc56 ‘Ik ben je meester niet,’ zei Yesj ~~~~

VRIENDELIJK ÈN HIJ DACHT: IK ZOU IN JOUW SCHOENEN KUNNEN STAAN! Ik snap niet waarom dat niet zo is? In plaats van wèg te lopen, werd de jongen boos. ‘Je liegt. Je kwam hier met eten. Dat doen ze allemaal!’ Yesj stond op het punt òm te zeggen dat hij alles al opgegeten hàd.

Dat was de waarheid, maar op dat moment leek het een zonde. Hij hurkte naast de jongen. ‘Waar is je familie? Heb je een naam?’ De jongen haalde z’n schouders op & keek de andere kant op. Opeens schrok Yesj. In de duisternis leek het silhouet van de bedeljongen precies op z’n jongere broer Yosé, één van de twee die ‘t húis al verlaten hadden. Yesj greep in z’n mantel, haalde uit z’n verborgen geldbuidel ‘t allerkleinste koperen muntje dat hij hàd & gaf het aan de jongen. Hij kreeg geen dankbaarheid terug.

De jongen maakte gebruik v/d gehurkte positie van Yesjoe & gaf hèm ‘n harde zet. Yesjoea viel & meteen zat de jongen bovenop hèm òm met z’n klauwhanden de rest v/h rinkelende geld te pakken. ‘Ga van me àf,’ ríep Yesjoea uit. De jongen vòcht fèl. Hij steunde & kreunde als ‘n dier & krabde de huid van Yehosjoea open. Maar hij hàd geen schijn van kans tegen ‘n volwassen man & toen Yesj bekomen was v/d éérste verrassing, moest de jongen vluchten. Dat deed hij, snel & stil op z’n omzwachtelde voeten.
Yesj rende ‘m niet achterna. Het duurde even voor hij wilde òpstaan, want ‘n golf van verdriet overmande hèm. Het verdriet van zelfbedrog. Yesj hàd heimelijk ‘n afspraak met zichzelf gemaakt toen hij nauwelijks ouder was dan deze jongen.
De afspraak hield in dat hij, hoewel hij enkel & alleen in G d geïnteresseerd was, zou léven & werken als ieder ander omdat dit de plicht was die G d iedereen oplegde.
Op ‘n zekere dag zou hij trouwen, zoals de wetten voorschrijven, & kinderen opvoeden.
Maar in deze wereld zijn betekende niet dat hij vàn deze wereld moest zijn.
Net als de blinde Yitschak kòn Yesj dingen zien, die voor anderen verborgen bleven.
Hij kòn zich afstemmen op ‘t hogere.
Hij hàd geen idee waar dat hogere was & daarom hàd hij nog iets met zichzelf afgesproken.
Hij zou verhalen over ‘t koninkrijk van G d niet zómaar klakkeloos aanvaarden
& niet geloven in ‘n magisch Rijk boven de wolken met ‘n Troon
van wit-stralend marmer, witter dan ‘t marmer
dat de rijkste Romein zich voor z’n
badkamer veroorloven
kòn ~~~

verliefd
05 jul 2020 - bewerkt op 09 jul 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 78 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende