BEREIDINGSCULTUUR
BLIJKT INMIDDELS VOOR HELE POPULATIES 
INGRIJPENDE GEVOLGEN TE HEBBEN.
In de jaren ´60 leidde ook de opkomst 
van diepvriesmaaltijden & andere innovaties ertoe dat de aandacht 
die we hoefden te besteden aan voedselbereiding & verwante klusjes daalde 
van gemiddeld 4 uur tot 3 kwartier per dag. De industrialisatie van onze voedselbereiding 
heeft echter dramatische gevolgen gehad voor onze relatie met voedsel, met name 
voor de herkomst & smaak ervan? 
In plaats v/d rauwe ingrediënten zelf te hanteren, 
warmen we kant-en-klaarmaaltijden binnen enkele minuten op in de magnetron! 
Op de lange termijn heeft het gros van deze maaltijden, die vol zitten met goedkope 
voedselverbeteraars, zoals suikers, zouten & vetten, rampzalige gevolgen voor onze gezondheid.
 Sterker nog, ´t is lastig om voedsel te vinden dat niet gezoet, gezouten of gevet is, & als gevolg
 daarvan raakt onze zgn. smaak al vanaf onze vroegste jeugd meestal reeds zó stèrk 
beïnvloed & cultureel bepaald dat we het ongezouten voedsel
 maar flauw vinden?
 
Zoete levensmiddelen, zoals honing & vijgen, 
wisten onze voor-ouders maar zelen te bemachtigen, & onze biologie 
vormt ´n weerspiegeling van ´t feit dat honger 
voor hen ´n groter risico vormde 
dan obesitas!! 
´t Is opvallend dat we ons, net als bij ´t báren,
 bij zo´n elementaire bezigheid als onszelf voeden wel móeten verlaten 
op hulp van anderen, want koken is ´n culturele vaardigheid 
die aangeleerd dient te worden. 
Maar toch werkt ´t voor ons. 
Na ´n culinaire evolutie van vele tienduizenden jaren geniet 
onze soort nu tegenwoordig veruit de grootste diversiteit aan verschillende voedingsmiddelen 
van alle diersoorten ter wereld, & onze génen hebben zich daar ook op hun beurt 
aan aangepast? 
Afstammelingen van boeren
 hebben andere enzymen in hun speeksel & andere bacteriën in hun maag, 
die beter geschikt zijn voor ´t afbreken van zetmeel, dan afstammelingen van jagers-
verzamelaars met ´n graanloos dieet, & de ingewanden van jagers-verzamelaars
 zijn juist weer heel goed afgestemd op ´n microbioom 
dat jaarlijkse cycli 
doormaakt.
 
Op soortgelijke wijze beschikken populaties 
met ´n cultuurgeschiedenis waarin melk of alcohol gedronken werd 
over genen die de dragers daarvan 
beter in staat stellen 
om die te verteren.
 
Geen wonder
 dat de ouwe Mor aan ´t zwerven sloeg
 na WOII via Drie naar onze provincies, lopend & op de fiets
 aanvankelijk, begin jaren zestig naar de Po~delta, dwars door Europa heen & weer naar Hellas,
 ´t Beloofde Land, Aegypte, Jordanië, Arabia, Syria, Turkey, Iran, Afghanistan, 
Pakistan, all over India, Rangoon, Hongkong, Nippon, 
Birobeidjan, Siberië, Moskou, Oekraïne 
& de Zwarte Zee, liftend, lopend, 
rijdend, varend, vliegend, 
lezend, schrijvend & 
toen her & der 
verblijvend.