38669GaVi53 We kunnen onze biologische impulsen en

OPWELLINGEN OVERWINNEN EN DOOR ‘DE MUUR’ heen dringen. Als ‘t menselijk lichaam te lijden heeft onder hònger of uitputting krijgt de bloedtoevoer naar de hersenen prioriteit ten opzichte van die naar de spieren; ergens in de loop van onze (r)evolutie is snel denken belangrijker geworden dan snel bewegen. Zowel in sociaal als in mentaal opzicht was jagen een complexe bezigheid. Jagen kòstte veel energie en was bovendien ook vaak uiterst riskant, maar de grotere hoeveelheden calorieën die het opleverde, wogen meer dan òp tegen alle energie die ‘t kostte, en daarom bleef dit evolutionaire proces waarvan de verschillende onderdelen elkaar voortdurend versterkten òns òp ‘Díe Ingeslagen Wèg’ voort-drijven.
‘t Voldoen a/d intellectuele uitdagingen van gezamenlijke jachtpartijen vereiste ‘n groter frontale hersenkwab - ‘t déél v/d hersenen dat belast is met sociaal gedrag, besluitvormen & probleemoplossen.
Dat is de reden waarom leeuwen, de enige grote katten die in groepen jagen, van alle katachtigen de sterkst ontwikkelde frontaalkwab hebben.
Leeuwinnen, die meer tijd in groepen doorbrengen dan de mannetjesleeuwen en het grootste déél v/d jacht verrichten, beschikken over een grotere frontaalkwab...
Onderzoek heeft tevens uitgewezen dat als dolfijnen bij de jacht samenwerken met menselijke vissers, de dieren die het best met de vissers samenwerkten, ook al tegenover elkaar het meest sociale gedrag vertoonden.
Hoe intensiever de dolfijnen met elkaar omgingen, des te groter de kans dat ze de jachttechnieken die ze nodig hadden om met mensen samen te werken, al van hun soortgenoten hadden aangeleerd. Nieuw gedrag kan zich alleen maar verbreiden als de betrokken dieren in groepen leven en dus de gelegenheid krijgen òm elkaars gedrag te kopiëren.
In een proces dat waarschijnlijk aan domesticatie is voorafgegaan hebben ook mènschen de socialbiliteit van ‘n hele reeks dieren aangegrepen om op efficiënte wijze hun eigen calorieën te bemachtigen...
30 mei 2020 - bewerkt op 01 jun 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 78 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende