36958 De pest ratten muizen vlooien handel wandel!

De 14e eeuw, waarin duizenden Joden ontheemd waren, had nog veel kenmerken van de donkere middeleeuwen & angst voor hel en duivel heerste algemeen, dus vooral ook voor ongeletterden wàs de héle wereld nog barstensvol met tovenarij! Glimwormpjes waren bv. de zielen van kinderen die gestorven waren voordat ze gedoopt konden worden. Hart-aanvallen waren ‘het werk van de duivel’ & alle niet direct te verklaren verschijnselen werden toegeschreven aan de verre planeten of aan ‘de wil van God’ e.d.?! Maar in 1347 gebeurde iets zo verschrikkelijks, dat er nog geen enkele verklaring afdoende leek!? IN OKTOBER VAN DAT JAAR GLEED ‘N GENUESE KOOPVAARDER DE SICILIAANSE HAVENSTAD MESSINA BINNEN. DE BEMANNING WAS STERVENDE OF AL DOOD. AAN BOORD HEERSTE DE ZWARTE DOOD OF BUILENPEST. DIE ZIEKTE WAS UITGEBROKEN IN TURKESTAN {CENTRAAL-ASIA} EN HAD ZICH AL SNEL VIA DE HANDELSROUTES VERDER VERSPREID! In het begin van 1348 brachten besmette zeelieden de ziekte over naar Marseille. Tunis, Spanje, Rhônedal...
Rome. Florence. Parijs. Normandië & Zuid-England. In twee jaar tijd kostte die epidemie ‘t leven aan 24 miljoen mensen!!
Éénderde v/d Europese bevolking. De hele samenleving raakte totaal ontwricht! Wanhopig zocht men naar ‘n verklaring & naar ‘n middel òm díe Pláág te stòppen voordat íederéén eraan stierf?! Het gerucht verspreidde zich dat deze epidemie zo nu ‘dus’ uitgebroken wàs doordat de joden de waterputten vergiftigd hadden met en mengsel van fijngemalen hosties en kinderbloed! Paus Clemens VI nam ‘t voor de joden op: “WIJ HEBBEN VERNOMEN DAT CHRISTENEN, DOOR DE DUIVEL VERLEID, AAN DE JODEN DE SCHULD GEVEN VAN DEZE PESTZIEKTE DIE GOD ONS ZENDT. MAAR DE ZIEKTE HEERST NU ZÓ AL OVERAL: ZIJ TREFT ZOWEL JODEN ALS CHRISTENEN. DIE BESCHULDIGING IS TOTAAL ABSURD!” Maar ‘t pauselijk beroep op ‘t gezonde verstand was vergeefs. In 1144 waren de joden in Norwich ervan beschuldigd dat zij i/d week voor Pasen ook al christelijke jongetjes vermoordden om zo het bloed voor het Paasmaaltijden in de synagoge te gebruiken..... Dit bloedsprookje werd met name i/d 12e & 13e eeuw voortdurend verspreid: dat ‘t gebruik van bloed ook vlg. de Joodse voorschriften streng verboden was, deed helemaal niet ter zake. Wéé de Jóden àls er rond de Paastijd inderdaad ‘n zoge-naamd “CHRISTENKIND” verongelukte of vermist werd! Niets nieuws onder de zon: populisme hangt samen met gekte: ‘n zelfde soort van gekte als de witmangs van kroeskopjes artistieke zwart-wit waanzin, spiritistische kaartenleggerij & dergelijk heidens shithutspotgedoe!
08 jan 2020 - bewerkt op 12 jan 2020 - 49x gelezen
Profielfoto van Asih
Asih, man, 75 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.     vorige volgende