27246 "Maar, zoo lange de Veluwe geene zuivering

ONDERGAAT TEN AANZIEN VAN EENE PARTIJ ELLENDIGE PREDIKANTEN, ZÙLLEN WE ALTIJD VAN DAT GEHASPEL HEBBEN!"

Hij liet ook weten dat de Nijkerkse predikant MOORREES, die hij aanduidde als de beste van de twee, in Harderwijk 'n 'DWEEPZUCHTIGE' PREEK gehouden had, dit tot grote ergernis v/d Harderwijkse predikant BOUWMAN! Nadat tegen 't voorjaar van 1821, nu zo dus alweer bijna 200 jaar geleden die opwekking weer wegebde, ging in H'wijk onder leiding van burgemeester Van Loenen de beweging nog enige tijd verder dóór!

Als in ditzelfde jaar 1821 de kerkenraad v/d hervormde gemeente@OLDEBROEK besluit om ds. D.A. Detmat uit Woerden te beroepen, richt Donker Curtius zich, onder verwijzing naar Nijkerk, weer tot de heer Jansen:
"NERGENS IS MEER DAN IN DE CLASSIS HARDERWIJK VOORZIGTIGHEID NOODIG ...
NERGENS ZIJN GOEDE PREDIKANTEN MÉÉR NÓDIG DAN DÁÁR"
& even verder:
"IS ER NU VOLSTREKT NIETS OP, OM ZÙLK 'N VÈNT TE WEEREN?"

Hij stelde voor dat de koning een eventuele benoeming TÉGEN zou houden: Jansen moest er maar eens met de heer Van Pallandt (MINISTER VAN EERDIENST) over gaan spreken!

DEZE DETMAR STOND BEKEND ALS EEN UITERST BEVINDELIJK PREDIKANT DIE OOK IN WOERDEN ALREEDS HADT DOEN SPREKEN!
't Zal Donker Curtius ongetwijfeld góedgedaan hebben dat DETMAR v/h beroep naar Oldebroek afzag!

Overigens moet deze opluchting van korte duur geweest zijn: in 1834 nam ds. Detmar 'n beroep in EDE aan! Niet alleen de opwekkingsbeweging van 1821 liet zo dus sporen na op de Vale Ouwe, dit gold ook voor het zg. RÉVEIL! 't Réveil was 'n Europese beweging, ontstaan als reactie op 'n rationalistisch & liberalistisch soort van christendom?! 't Kòn mèt rècht een tegenhanger van de Verlichting genoemd worden!

Duidelijk kwam dit naar voren in het, in 1823 verschenen geschrift van Isaäc da Costa, getiteld
"BEZWAREN TEGEN DE GEEST DER EEUW"!

Fèl & emotioneel besteed hij 'de Verlichting'! 't Wrrk deed dan ook veel stof opwaaien in heel Nederland? 'n Tweede voorbeeld van 'n verte-genwoordiger v/h Nédérlandse Réveil was mr. Guillaume Groen van Prinsterer! I/d winter van 1845-'46 hield hij in zijn woning in Den Haag 'n lezingencyclus!

Deze lezingen werden gebundeld & uitgegeven onder de titel
"ONGELOOF EN REVOLUTIE"!

Hij keerde zich al eveneens TÉGEN het gedachtegoed van de Franse revolutie: in NL werden de aanhangers v/h Réveil vooral gevonden bij de gegoede burgerij in de grote steden? Echter níet àlléén dáár! Ook buiten de steden werden aanhangers v/h Réveil aangetroffen...
23 feb 2017 - bewerkt op 26 feb 2017 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 78 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende