Vroeger was alles beter

Een vaak gehoorde uitspraak.
of dat in alle opzichten zo is, daar mag je over twisten, maar als je kijkt naar de manier waarop mensen zich nu gedragen, dan zou je toch denken dat onze ouders en grootouders misschien toch gelijk hadden.

Een voorbeeldje: als je je als kind in de jaren '50 (en eerder) misdroeg en je ouders waren er niet, dan kon je een draai om je oren van de buurman of -vrouw krijgen, aldus mijn (groot)ouders.
Kijk maar eens wat er nu gebeurt als andermans kind aanspreekt op verkeerd gedrag...


Veel draaide natuurlijk om sociale controle.
Nu ons land veel meer inwoners telt dan ruim 50 jaar geleden maakt dat de bordjes verhangen zijn en de invloed van mensen die uit verre landen naar hier kwamen telt vast een stukje mee.

Misschien ligt het aan de media, maar hoe vaak waren er vóór de jaren '50 of '60 steekpartijen onder jongeren?
Respect voor gezag ligt nu blijkbaar ook een stuk lastiger. Je eigen ouders, de buren, de politie of de leraar, om maar eens wat te noemen.
Het lijkt alsof mensen hun fouten niet meer willen erkennen en soms vol in de tegenaanval gaan als ze daarop gewezen worden. Of dat nu door een gezagsdrager is of door een getuige.

Onderstaand plaatje is illustratief:Ik hoorde laatst op de radio dat het in Duitsland gebruikelijk is dat de leerlingen opstaan als hun docent het lokaal betreedt.

We hebben als Nederlanders nogal eens de -vervelende- gewoonte om af te geven op onze Oosterburen, maar misschien moeten we dat voorbeeld maar eens overnemen. Wie weet is het op de lange termijn een oplossing voor het lerarentekort?

Hoe dan ook; het zou goed zijn als we als mensen eens wat netter met elkaar omgaan, in plaats van een ander uit te maken voor rotte vis, of -nog erger- bij gebrek aan woorden dan maar fysiek te worden.
01 aug 2021 - bewerkt op 01 aug 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van freebird
freebird, man, 10 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende