Wild, wild, west IRL [YT]Ik heb weleens het geschiedkundig gerucht gehoord dat een groot deel van de eerste inwoners van de VS (na de kolonisatie) (ex-)gevangenen waren...

Om ze weg te halen uit Europa, is de logica van dat gerucht, - in de tijd van de oprichting van de VS(*) hadden we volgens mij niet echt gevangenissen als zodanig in Europa? Of zeg ik nu iets heel geks?

- en/of wellicht als dank voor de hulp met de kolonisatie van de Native-Americans?

Geen idee, niet genoeg over gelezen, maar als ik nadenk over de (verouderde) wetten in de VS dan zou het me niets verbazen haha

Echt zo'n "thieves honor" code, finder's keepers, "als je beduvelt wordt, is het je eigen schuld, ook als ik een geweer tegen je rug aan houdt"...

Ach ja vrolijk


(*) De VS waren in 4 juli 1776 opgericht, toen was Nederland ook nog De Verenigde Nederlanden en geen geheel, als ik het me goed herinner... Want volgens mij werd bij een van de pogingen om de Nederlanden tot een land/een volk te maken een van de Federalist Papers van de Founding Fathers gebruikt?(**)

Ok, in de 18de eeuw waren er wel gevangenissen maar ik kan zo 1, 2, 3 niet vinden of men echt lang de vrijheid werd beroofd. In Wikipedia staat het volgende:

"Aan het einde van de zestiende eeuw, begon men in Amsterdam met de oprichting van gevangenissen, waarin vrijheidsberoving als een van rechtswege opgelegde straf diende, tezamen met verplichte arbeid: het rasphuis en het spinhuis. Gevangenen moesten hier hout raspen (mannen) of wol spinnen (vrouwen).

Andere landen volgden het voorbeeld van Nederland met het opzetten van werkgevangenissen. Er heersten echter wantoestanden als ziekten en terreur van bewakers of medegevangenen. Vaak waren bewakers corrupt, en raakte men door contact met doorgewinterde criminelen al snel nog verder aan lagerwal. De Moderne Richting deed van zich spreken: de straf moest ook andere doelen dienen dan slechts vergelding, en de gevangenen moesten er niet nog crimineler door worden.

In de 19e eeuw volgden vele landen (onder andere Nederland en Belgiëknipoog het voorbeeld van de Pennsylvania Quakers: door gedetineerden in eenzame opsluiting te houden zouden ze slechts contact hebben met God en tot inkeer komen. Een variant was het Auburnsysteem, waarin gedetineerden samen werkten, doch onder strikte zwijgplicht. Het resultaat van deze systemen was dat een kwart van de gevangenen door de opsluiting krankzinnig werd. In de loop van de 20e eeuw werd het meer verlichte Ierse systeem gevolgd, waarin gevangenen meer contact met elkaar hadden zonder zwijgplicht."

In hartje Middeleeuwen werd men niet echt van de vrijheid beroofd als zodanig, kost geld om gevangenen te voeden en te bewaken enzo,

men werd of bestrafd of verbannen uit het drop/gehucht/regio, maar dit is even uit mijn hoofd.


(**) Hiermee bedoel ik dat de provincies dan niet meer als onafhankelijke gewesten, maar meer als *federatie* functioneren, dus meer zoals de staten van Amerika en de Lander van Duitsland, als 1 geheel. In de 16de eeuw waren ze wel al een staatkundig geheel, zoals hieronder te lezen, een Unie. (Zoals de EU, zich verbindend met elkaar omdat dat handiger is voor de samenwerking... zoals een gevecht tegen de Spaanse koning. Alleen dan logischer omdat de mensen in alle Nederlanden dezelfde taal spraken/cultuur hadden nahnah .)

Op kunst-en-cultuur.nu.nl lees ik:

Het ontstaan van Nederland als staatkundige eenheid
(...)
Samenvattend kan gesteld worden dat medio 16e eeuw de Nederlanden – bedoeld wordt het gebied wat nu Nederland heet – een staatkundig geheel werden, een geheel dat als Unie met succes een onafhankelijkheidsoorlog voerde en zich pas in de loop van de 19e eeuw ontwikkelde tot een natiestaat met de constitutionele monarchie als staatsvorm.


De koningen en de Grondwet van Nederland (1815-1890)
(...)

De Koningen en de Grondwet
Na het overlijden van Willem III breekt de periode aan waarin respectievelijk vier vrouwen het koningschap vervullen (dat is dan inclusief Emma die Koningin-Regentes was). Het is daarom goed om te bedenken dat in de Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden met de term 'koning' zowel koning als koningin wordt bedoeld. De koningen, uit het Huis van Oranje-Nassau, waren in de beschreven periode respectievelijk Willem I (1772-1843), Willem II (1792-1849) en Willem III (1817-1890). Nederland is een Koninkrijk sinds 1815.

1815, 1840 en 1848

1815 is een belangrijk jaar. Niet alleen vanwege het koningschap maar ook vanwege de samenvoeging van Nederland met België: het Verenigd Koninkrijk ontstaat. De Grondwet wordt aangepast. Na de officiële onafhankelijkheid van België wordt de Grondwet in 1840 weer aangepast.
(...)

>> Ik kan alleen niet vinden wie wanneer een van de Federalist Papers had gebruikt om de provincies te overtuigen dat we echt wel 1 land moeten worden en niet gewoon een Unie moeten blijven. Weet niet meer welk geschiedenismethode ik had in het middelbare...
04 apr 2020 - bewerkt op 04 apr 2020 - 143x gelezen
Profielfoto van knowthyself
knowthyself, vrouw, 26 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.   Schrijf reactie
  vorige volgende