Voorlichting

Het lijkt me heel lastig om ouder te zijn. Hoe weeg je af wat je wanneer aan je kinderen uitlegt?

Ik heb de bijzondere positie dat ik een zusje heb die mijn kind zou kunnen zijn.

Ik zou het voor geen geld anders willen hebben. OK, als het nou HEEL veel geld is, dan ben ik wel bereid om bijna even oud te zijn als haar, maar wie gaat me daar nou voor betalen nahnah Ha ha, wat ben ik grappig. Het is mijn dagboek dus ik mag slechte grappen maken zoveel als ik wil!

Zit regelmatig na te denken over hoe ik een goede zus ben, hoe ik haar ZUS kan zijn en geen soort van tweede ouder word.

Ik maakte me als klein kind ook altijd heel veel zorgen over mijn vrienden en vriendinnen.

Werd vrij snel "wijs", niet over alles, maar wel over veel. Voornamelijk omdat mijn moeder HEEL erg veel met me sprak. Ze legde me alles, ook wat biologie enzo betreft, uit voor mijn leeftijd/niveau.

Ze durfde me de harde waarheden te vertellen, op zo een manier dat het me niet tekende voor het leven haha

Zo van: dit is de realiteit. Ja, het kan eng zijn. Er zijn ook erge dingen. Niet iedereen die jou kwetst of pijn zal doen, zal dit bewust doen, maar als iets niet bewust is, doet het niet minder pijn. Dus je moet op jezelf letten.

Er is ook heel veel moois op de wereld. Zorg voor jezelf, want jouw familie houdt heel erg veel van je en wil niet dat er iets met je gebeurt, maar we kunnen je niet 24 uur per dag in de gaten houden.

Wat sexuele voorlichting betreft. Biologisch/evolutionair gezien is het logisch dat jongens en meisjes potentieel sexuele gevoelens krijgen/nieuwsgierig worden rond de tijd dat meisjes standaard ongesteld worden.

ZEKER niet alle, maar ik heb een vriend bijvoorbeeld gehoord dat hij rond zijn zevende ontdekte dat aftrekken fijn voelde.

En je hoort wel vaker over "doktertje spelen".

En als de kans bestaat dat kinderen elkaar gaan aanraken, dan moeten ze ook langzamerhand (lepeltje bij lepeltje) van vertrouwde personen horen hoe het allemaal zit.

Anders krijg je het risico dat ze het op het internet leren, of van vriendjes met oudere broers en zussen die hun internetgeschiedenis niet verwijderen. nahnah

[ Let op : ik vind niet dat iedere ouder naar mij moet luisteren. Ik zit dit voor mezelf op te schrijven. ]

En er is iets wat helaas niet veel ouders snappen. Ik was toen ik opgroeide de ENIGE met ouders die geen digibeten waren. Zelfs mijn grootouders konden prima met computers omgaan. Mijn opa fixte de laptop van oma regelmatig.

Dus mijn mam heeft me vrij vroeg uitgelegd hoe ik voorzichtig moet zijn op het internet. De "verkeersregels"

En er waren ook oldskool "nerds" die mij onder hun vleugel namen haha en vertelden over hoe ik voorzichtig moet zijn.

Het internet maakt zelfs (in het echte leven) lieve mensen soms raar. Via een scherm is het toch anders. Dat je gewoon op het kruisje kunt duwen, en van iemand geen last meer hebt als je hem/haar kwetst.

Sja. Oke. Genoeg gefilosofeerd. Tijd om verder te werken aan mijn scriptie!
28 jun 2020 - bewerkt op 28 jun 2020 - 201x gelezen
Profielfoto van knowthyself
knowthyself, vrouw, 26 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.   Schrijf reactie
  vorige volgende