Stoppen met roken

Ben ik weer! Ik heb weer eens wat te vertellen.

De titel geeft al deels aan waar dit verhaal over gaat: de sigaretten laten liggen. Ik ben nooit een vaste roker geweest, altijd een feestroker. Vanaf mijn vijftiende heb ik een steeds sterkere link gelegd tussen alcohol en sigaretten. In het begin rookte ik alleen een sigaret of een paar sigaretten als ik echt dronken was (en baalde ik naderhand als een stekker, zie een eerder verhaal dat ik hier geschreven heb). Mijn sigarettenconsumptie steeg pas echt na mijn verhuizing naar Nederland in 2019. Mijn studententijd begon vlak na mijn verhuizing en in je studententijd feest je meer en drink je meer alcohol. Dus: vaker sigaretten, in mijn geval.

Goed, in juli 2022 was het zo dat ik om de drie à vier dagen wel rookte. Niet dat ik elke drie à vier dagen dronken was. Nee nee, ik ben mettertijd ook de rookgrens gaan verlagen. D.w.z. mettertijd ging ik steeds sneller na mijn eerste alcoholische versnapering roken. Ik ging ook steeds meer roken.

Maar, ik heb dus nog nooit nuchter een sigaret opgestoken. Daarom noem ik mezelf geen vaste roker.

Ik heb goed nieuws: ik heb al iets minder dan drie weken niet meer gerookt. Aanstaande woensdagnacht zal het drie weken geleden zijn dat ik voor het laatst een sigaret opstak. En dat stemt me enorm gelukkig.

Ik heb in het verleden weleens pogingen gedaan om te stoppen met roken. Die pogingen waren achteraf gezien niet bepaald serieus. Dan zei ik dat ik zou gaan stoppen, maar dan zat ik weer op het terras of bij de studentenvereniging en dan rechtvaardigde ik het roken door te zeggen "dat het gezellig is om een sigaret op te steken". En dat is ook het moeilijkste van het hele verhaal: het sociale aspect. Roken kent een enorme sociale dimensie: het is iets wat gezelligheid uitstraalt. Dat straalt alcohol ook uit. Gelukkig zorgen de voordelen van het stoppen ervoor dat ik de neiging "om gezellig mee te doen" kan onderdrukken. Zo merk ik bijvoorbeeld dat mijn ademhaling alweer een stuk soepeler gaat.

Aaanyway, het stoppen: ik ben er blij mee. Ik hoop zo dat ik het vol kan houden! vrolijk


Xverliefd
15 aug 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Curacaotje
Curacaotje, man, 21 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende