Sessie 1: Tatoeage verwijderen

Muziek voor je leesvoerHoi,

Ik ben helemaal vergeten wat neer te zetten over mijn eerste afspraak bij de huidkliniek voor het weglaseren van mijn tatoeages. Inmiddels is het alweer 3 weken geleden dus over 5 weken (23 feb) staat mijn 2e afspraak gepland.

Vooraf heb ik mezelf wel ingelezen en wat filmpjes bekeken over de procedure en wat je kan verwachten qua gevoel en nazorg. Uiteindelijk besloten om wel op de fiets te gaan (half uurtje fietsen) met in mijn achterhoofd houdend dat als ik er echt kotsmisselijk de deur uit zou lopen dat ik dan gewoon mijn fiets zou laten staan en met de taxi naar huis zou kunnen gaan. Je houdt toch met allerlei scenario's rekening in je hoofd omdat je - hoe goed je je ook inleest - niet weet hoe je er op gaat reageren. Ik had verder geen spanning, het zat meer in dat je fysieke reactie heel erg wisselend kon zijn.

De schuifdeuren gingen open, mondkapje open, desinfectiestation gebruiken, in de wachtkamer zitten en maar wat muziek aan gezet. Stipt op tijd mocht ik naar binnen, het was een lange gang met iets van 10 behandelkamers. Ze doen er namelijk wel meer dan alleen huidtherapie, fysio, podotherapeut, er zat van alles. Of ik mijn handen nog even wilde desinfecteren voordat ik binnen kwam? Sure. Intake gehad en het e.e.a. moeten tekenen, er werd nog een foto van mijn handen gemaakt voordat het ging beginnen en ik heb hetzelfde ook maar gedaan voor mijn eigen vergelijkingsmateriaal.

Het werkt eigenlijk heel eenvoudig, er staat een kar met twee slangen er aan, een waar een kop met een laser op zit en de andere is er eentje voor koele lucht. De slang met de koele lucht hou je zelf vast terwijl de therapeute bezig is met het laseren van de tatoeage. En ik kan je vertellen, die koude lucht heb je echt wel nodig om het nog een beetje prettig te houden. Op de laser zitten 3 'standen' welke gebruikt worden voor een bepaald deel van het kleurenspectrum, er is een stand voor zwarte inkt, rode inkt en voor overige kleuren (blauw/groen, you name it). Zwarte en rode inkt verdwijnt in zijn geheel sneller dan andere kleuren, ik moet er dus ook rekening mee houden dat mijn rechterhand (letters met zwarte en blauwe inkt) een langer behandeltraject kent dan links (letters met zwarte en rode inkt). Sowieso gaat het hele traject in totaal iets van 14 maanden duren.

Ze zei vooraf al dat het verwijderen minder prettig is dan het laten zetten. Het was een beetje te vergelijken met het geval van heet vet over je huid heen krijgen. Nu was het zetten van de tatoeages op mijn vingers sowieso al niet super fijn, je zit met een vrij dunnen huid waarbij je ook veel last hebt van de botten en kraakbeen. Laser opwarmen, lampje op groen, speciale bril op (omdat je het licht niet zonder filter direct in mag kijken) en gaan.

Het was inderdaad niet super fijn, het is sowieso een heel apart gezicht. Je hoort een soort knettergeluid, er komt een klein pluimpje van je huid af en er blijft 'white snow' zoals ze dat noemen over. Dat is een soort van grijs witte laag over je huid, die ben je ook na een minuut of 10/15 weer kwijt. De laser schiet vierkante stralen af, je krijgt dus allemaal blokjes op je huid. Het ging ook echt super snel, binnen no time had ze een vinger gedaan (denk 30 seconden) en dus ook vrij snel een hele hand. Ondertussen ging ik er een beetje zigzaggend overheen met die koude lucht, dat was oprecht lekker en verdovend. Je huid staat echt even in de fik dus het feit dat je er even met wat verkoelende lucht overheen kan voelt echt als een opluchting.

Eenmaal klaar met mijn rechterhand vroeg ze of ik even pauze wilde, maar ik wilde liever direct door omdat de pijn er toch wel was. Dus luchtslang naar de rechterhand, linkerhand op de stoel leggen en doorgaan. Binnen een half uur was alles gedaan en zat ik daar met 2 vuurrode (en licht witte) handen. Vervolgafspraak gemaakt en gelijk afrekenen (wordt natuurlijk niet vergoed), ze rekenen hierin een prijs per cm2, ik kon uiteindelijk iets meer dan 100 euro afrekenen. Doe je dat x het aantal behandelingen wat ik nodig heb dan ben ik straks iets van 1000 euro kwijt, het laten zetten was slechts 150 euro. Nog een reden dus om je goed te bedenken of je wel echt blij bent met je tatoeages knipoog Op de fiets naar huis was het echt heel erg fijn, die oude winterwind er overheen verkoelde echt lekker. Verder moet je het dan gewoon een aantal dagen met rust laten, niet onder (te) warm water, teveel zonlicht voorkomen (easy), goed schoon houden en meer van die logische dingen.

De eerste paar dagen na de behandeling vielen me echt heel erg mee. Soms jeukte het een beetje, maar verder kon ik alles doen en slapen was ook geen probleem, zelfs niet als ik mijn handen onder mijn kussen had voelde ik bijna geen pijn. Ik kon al wat verschil merken, vooral in de tatoeages midden op mijn vingers (volledig zwart, enkel gezet met harde lijn/diepere naald). De tatoeages er onder (kleur + zwart en ingekleurde vlakken) werden vooral erg uitgesmeerd, de buitenlijnen waren meer overgegaan in de totale tatoeage. Het blauwe was minder blauw en het rode werd wat meer richting roze. Er gaan natuurlijk tussen de 8 en 10 behandelingen overheen dus je kan ook niet verwachten dat het gelijk een wereld van verschil zou zijn. Sowieso vertelde de huidtherapeute dat het een paar weken kon duren voordat bepaalde delen van de inkt wat meer los zouden komen.

Na een week was fietste ik richting mijn werk (zorgsector, ik mag nog lekker de deur uit) en mijn linker vingers begonnen ineens een zeer te doen. Echt van die gemene stekende pijn alsof er iemand met een naald in aan het steken was. Op het werk even wat koud water er overheen en ik kon zien dat het de huid waar de rode inkt in zat helemaal dik was. Dat hield een paar dagen aan, douchen was niet super, even iets uit je broekzak pakken ook niet, alsof de inkt zijn weg naar buiten aan het zoeken was. Dat is sinds een weekje gelukkig weer minder, de huid is nog dik maar veel minder gevoelig.

Eind februari mag ik dus voor de volgende sessie en daarna nog minimaal 6 tot maximaal 8. Ik ben heel erg benieuwd naar het eindresultaat. Er gaat van de zomer natuurlijk een moment komen dat de tatoeage echt flink lelijk gaat worden, de inkt lost meer op en dan krijg je meer vlekken te zien. Hopelijk dat ik dan in 2022 naar mijn handen kijk en alle tatoeagesporen verdwenen zijn.

Spreek je later,

Patrick
13 jan 2021 - 149x gelezen
Profielfoto van WDAMW
WDAMW, man, 34 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.     vorige volgende