Psycholance

In navolging van de provincie Drenthe krijgt Groningen, vanaf 1 oktober, een psycholance. Dit is een ambulance speciaal voor verwarde mensen. Het gaat om een proef van Ambulancezorg Groningen en geestelijke zorginstelling Lentis. De politie heeft er de handen vol aan om alle incidenten met verwarde mensen aan te kunnen. Het aantal incidenten neemt steeds meer toe. Sinds 2017 rijdt in Drenthe deze speciale ambulance. De proef start op 1 oktober en gaat een jaar duren. Daarna wordt gekeken of de Groningse psycholance blijft rijden. De mensen die met de psycholance gaan rijden, krijgen eerst een cursus. Vanaf 14 oktober zal het echt beginnen.

De ambulance heeft geen strepen en nauwelijks apparatuur. Wel heeft het een brancard en stoelen. Men wil een prikkelarme omgeving hanteren en gaat zeven dagen in de week tussen 10.00 en 22.00 uur door Stad en Ommeland rijden. Aan boord zijn een huisartsenchauffeur en een verpleegkundige van GGz-instelling Lentis die speciaal getraind is voor de omgang met verwarde mensen. In totaal zullen zestien mensen in toerbeurt werken. De Meldkamer Noord-Nederland gaat de ambulance aansturen. Via een melding rijden ze dan in het kielzog van de politie en eventueel een gewone ambulance mee naar het incident. Als blijkt dat het inderdaad om een verward persoon gaat, dan komen ze in actie.

De verwarde man of vrouw wordt dan eerst overgebracht naar de Stad naar de Crisis Beoordeling Lokatie (CBL), waar een psychiater beoordeeld wat er verder moet gebeuren.
05 okt 2020 - bewerkt op 05 okt 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Groningse
Groningse, vrouw, 52 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende