Ochtendpagina's

Het was een goed weekend. Na veel te lang te hebben moeten wachten, zijn er zaterdag weer een zooitje vrienden langsgekomen om te gamen, drinken en slap te ouwehoeren. Kennelijk heeft iedereen hier lang op moeten wachten, want de eerste gingen pas om vier uur 's ochtends weg.

Zondag was een dagje uitrusten en bijslapen. Vandaag bleek het ook een uitslaap dag, gezien ik pas om half 12 wakker werd. Daar staat natuurlijk ook tegenover dat ik 's nachts laat pas ga slapen, dus dat balanceert weer uit.

Op dit moment lees ik About Writing van Stephen King. Natuurlijk is dat niet letterlijk dit moment want ik kan niet lezen en schrijven tegelijk. Dit boek gaat voor een deel over zijn leven en voor een deel hoe hij over het schrijvers vak denkt. Of het werkelijk tips en tricks betreft of een algemeen beeld is, kan ik nu nog niet zeggen. Pas op pagina 103 gaat het over op schrijftechnieken, en ik zit nu op pagina 111.

Ergens voelt het stom, omdat het is alsof ik een zelfhulpboek aan het lezen ben. Ik kan rationaliseren dat dit niet zo is, en zelfs al is het wel zo, lekker boeiend, maar toch voelt het als het redden van een verloren zaak. Nogmaals, rationeel gezien weet ik dat het goed kan zijn zoveel mogelijk informatie te verzamelen en andermans visies te horen, maar emoties en rationeel komen niet vaak overeen.

In dit geval zou het ego een aandachtspuntje kunnen zijn. Het beeld van mijzelf, of eigenlijk mijn schrijverszelf (als er al zoiets bestaat), vindt het kennelijk stom dat ik een soort van hulp nodig heb. Een oud collega zei echter dat hulp vragen geen vorm van zwakte is, maar een indicatie dat je nog niet op wilt geven. Toch merk ik dat, vooral op privé gebied, ik van alles zelf wil regelen en doen terwijl er vaak hulp is waar ik geen gebruik van maak.

Dat stemmetje in mijn hoofd
Diep, diep, diep van binnen, nog onder mijn onderbewustzijn
Mijn cellenIk vraag me af of dit iets is wat ik wil doen, of moet doen van mijzelf. Wanneer ik hardop afvraag (waar dit schrijven weer een voorbeeld van is), waar die drang vandaan komt, is er geen antwoord. Het is er gewoon. Omschrijvingen van deze drang zijn nooit goed genoeg en worden doorgestreept of verwijderd. Misschien dat ik iets wil hebben om trots op te zijn of mee uit te kunnen sloven (status), maar tegelijkertijd weet ik al van oude ervaringen dat het nooit genoeg is. Het volgende project dient zich aan voor je met het eerste klaar bent. Het printen is geen noodzaak om mijn eigenbeeld te bevestigen maar voelt wel als een kroon op het werk.

Misschien is dat de clou, is het de kroon op het werk om te publiceren.

Kroon op het werk...

Huh, look at that, nieuwe inzichten door gedachten uit te schrijven.

Cool.


-VLH
19 jul 2021 - bewerkt op 19 jul 2021 - 60x gelezen
Meld ongepast verhaal.
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van ViveLeHans
ViveLeHans, man, 31 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.     vorige volgende