Notities origine Sinterklaastraditie

Even wat dingen die ik nog verder wil onderzoeken op een later moment (nu eigenlijk sport of werktijd, afhankelijk van of ik mijn concentratie weer op kan pakken).

Overigens zonder mening, ik vind de Zwarte pietendiscussie net zo relevant als de vraag of we een vrouwelijke Captain America serie willen of niet.

Het is allemaal heel leuk enzo, en ik snap wel dat de een beledigd is en dat de ander zijn traditie wil behouden, ook al is de Nederlandse staat erop gebouwd dat we sociaal en politiek zo neutraal mogelijk blijven om de handel optimaal te laten varen mja. (Zo bleef Nederland tijdens WO I neutraal en was het altijd een toevluchtsoord voor mensen met allerlei geloofsovertuigingen. Slim. Wetenschappers en innovatoren hebben vaak ook "controversiële" geloofsovertuigingen en seksualiteiten... Leonardo da Vinci was geen 100% hetero, niet dat hij naar NL is gevlucht maar als voorbeeld: uitzonderlijke mensen zijn veelal op alle gebieden ruimdenkend.)

Er zijn veel betere dingen waar men moeite voor kan doen om ons grondrecht om gelijk behandeld te worden beter te ondersteunen. Zwarte pieten of niet, vrouwelijke seriepersonages of niet, is allemaal esthetisch. Ik wil beter medisch onderzoek naar vrouwelijke hormonen anders dan tijdens de zwangerschap of menopause bijvoorbeeld. Beter onderzoek naar anticonceptiemiddelen voor mannen zonder verschrikkelijke bijwerkingen. Meer bewustzijn over hoe we allemaal met onze confirmation bias en andere psychologische valkuilen kunnen omgaan. Om maar wat te noemen.... Maar dat ben ik...


Ik deel want misschien vindt iemand anders het ook interessant:

Waarom is Sinterklaas 'typisch Nederlands'? https://www.quest.nl/maatschappij/cultuur/a29436998/waarom-sinterklaas-typisch-nederlands/

Daarin las ik:

"(...) , genaamd Jan Schenkman (1806-1863). Hij schreef in 1850 het boekje Sint Nikolaas en zijn knecht, waarin de meeste elementen die we nu kennen voorkomen. De stoomboot die uit Spanje komt, het schimmelpaard, alles komt uit de koker van Schenkman. Ook Piet doet in dit verhaal zijn intrede, al heette hij nog geen Zwarte Piet. Die naam duikt pas voor het eerst op in een prentenboek uit 1868."

Dus ik googlede op "zwarte piet 1868" en kwam hierop:

https://www.meertens.knaw.nl/cms/nl/nieuwsbriefteksten/nieuwsbriefuitgelicht/143677-de-oudst-bekende-naam-van-zwarte-piet-pieter-me-knecht-1850

Ook was ik benieuwd of er een relatie bestond tussen woordgebruik en de afschaffing van de slavernij, dus ik googlede "afschaffing slavernij 1863" en kwam op de website van het rijksmuseum:

https://www.rijksmuseum.nl/nl/rijksstudio/tijdlijn-nederlandse-geschiedenis/1863-afschaffing-slavernij

Niet echt relevant voor mijn onderzoeksvraag maar wil dit stukje even kopiëren en plakken:

"Méér dan met de tot slaaf gemaakten was men in Nederland begaan met de slaveneigenaars. Die kregen als vergoeding voor elke vrijgemaakte tot slaaf gemaakte 300 gulden uit de staatskas."
16 nov 2020 - bewerkt op 16 nov 2020 - 107x gelezen
Profielfoto van knowthyself
knowthyself, vrouw, 26 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.   Schrijf reactie
  vorige volgende