Mijn muziekjaar 2021

Hoi,

Eergisteren kreeg ik van Spotify en Deezer mijn toplijsten van 2021 gedeeld en aangezien over muziek schrijven altijd goed is leek het me wel een goed plan om hier wat over te schrijven. Spotify omschreef mijn 2021 muzieksmaak als 'chill en melancholisch' daar kan ik me helemaal in vinden. Ik heb ook heel veel (voor mij) nieuwe muziek ontdekt waar ik compleet hooked aan was. Uiteraard ook weer heel erg veel muziek waar ik al 25 jaar naar luister hoog in de lijsten.

Wat cijfers:

Ik heb online naar 21402 nummers geluisterd, 59 nummers per dag gemiddeld. (Deezer en Spotify gecombineerd).
Goed voor bijna 80300 minuten, 1338 uur of 26 dagen aaneengesloten muziek.
Het meeste luisterde ik naar muziek tussen 10:00 en 12:00, dan heb ik ook de minste vergaderingen op werk.
Het minste luisterde ik naar muziek tussen 14:00 en 16:00, dat is ook vaak de drukste tijd op werk.
In juni luisterde ik het minste naar muziek, slechts 315 nummers (net 10 nummers per dag), nog geen 45 minuten per dag dus.
In november luisterde ik het meeste naar muziek, 3903 nummers (130 nummers per dag) en dat is zo'n 8 uur muziek per dag.

Eerst maar even de artiesten van het jaar waar ik het meeste naar heb geluisterd. Dit jaar compleet verslaafd geraakt aan Lana Del Rey. Ik kende haar wel al qua naam en wat losse nummers maar ik liep in Utrecht tegen haar plaat 'Chemtrails over the Country Club' aan en vlak daarna kwam 'Blue Banisters' uit. Volgens mij heb ik in september uiteindelijk iets van 500 nummers van haar geluisterd. Naast Lana staat Deftones op nummer 2, de band die sinds mijn tienerjaren misschien wel de meest constante factor is qua muziek. Fijn is dat hun albums elke keer weer zo anders klinken waar veel andere bands uit 'die tijd' een beetje stil zijn blijven staan. Verder noemenswaardig maar net buiten de top 10 is Kanye West, ik ben dit jaar pas echt achter zijn briljante feeling voor muziek gekomen, 'My Beautiful Dark Twisted Fantasy' is ook net buiten mijn album top 10 gevallen maar ik ben echt compleet gegrepen door zijn muziek. Oh ja, ik luister blijkbaar achterlijk veel naar 3 artiesten en de rest veel minder als je naar de aantallen kijkt.Top 10 artiesten compleet

1. Lana Del Rey (1049 nummers)
2. Deftones (1028 nummers)
3. IDLES (926 nummers)
4. Ben Howard (471 nummers)
5. José Gonzáles (457 nummers)
6. Manchester Orchestra (443 nummers)
7. Bruce Springsteen (415 nummers)
8. CHVRCHES (345 nummers)
9. Fleetwood Mac (335 nummers)
10. Karnivool (326 nummers)

Qua albums is het niet zo gek dat artiesten waar ik veel naar luisterde ook met hun albums hoog in de lijst staan. Deftones speelt in deze lijst wat vals want zij hebben een studio album collectie uitgebracht van hun eerste 6 platen, die staan allemaal in 1 lijst dus dan gaat het hard. Er zijn 2 opvallende platen van Iced Earth (live plaat van ruim 2 uur) en José Gonzáles zijn Veneer CD. Ik had een enorme trip down memory lane voor een paar maanden en zij staan daarom zo hoog. Veneer heeft me heel erg geholpen met mindfulness oefeningen plus dat het fijne achtergrondmuziek is om tijdens het schrijven aan te hebben staan. Iced Earth kocht ik dit jaar op vinyl en ik ben nog steeds even hooked aan deze plaat als toen hij uitkwam in 1999.Top 10 albums compleet

1. Deftones - The Studio Album Collection (641 nummers)
2. Lana Del Rey - Blue Banisters (368 nummers)
3. Lana Del Rey - Chemtrails over the Country Club (316 nummers)
4. IDLES - Ultra Mono (314 nummers)
5. José Gonzáles - Veneer (295 nummers)
6. IDLES - Crawler (293 nummers)
7. Karnivool - Sound Awake (274 nummers)
8. Iced Earth - Alive in Athens (268 nummers)
9. Fleetwood Mac - Rumours (264 nummers)
10. Manchester Orchestra - The Million Masks of God (263 nummers)

Dan eigenlijk het lijstje waar het écht om gaat, de meest afgespeelde nummers van 2021. Hier uiteraard ook weer een behoorlijke combinatie van bovenstaande. Maar om toch wat meer afwisseling er in te krijgen mag elke artiest er maar 1 keer in voorkomen (anders is het alleen maar IDLES, Deftones en Lana Del Rey). Maar zoals ik al zei had ik echt een 'hooked on' jaar, waar ik echt maanden compleet verslaafd aan 1 of 2 artiesten kon zijn. De 3 artiesten die ik noemde zijn goed voor 19% van alles waar ik afgelopen jaar naar luisterde dus dat is aardig wat. Plaat van het jaar is voor mij onbetwist 'The Beachland Ballroom' van IDLES, deze zet ik elke dag wel een keer aan. Prachtig, rauw, de hele plaat (Crawler) is een aanrader als je houdt van het genre.Top 10 nummers compleet (met maar 1 nummer per artiest)

1. IDLES - The Beachland Ballroom (62 keer)
2. Deftones - Pittura Infamante (58 keer)
3. Local H - Wolf Like Me (38 keer)
4. Lana Del Rey - White Dress (37 keer)
5. Ben Howard - Promise (35 keer)
6. Snow Patrol - If there's a Rocket, tie me to it (32 keer)
7. Manchester Orchestra - The Wolf (31 keer)
8. Wolf Alice - Delicious Things (31 keer)
9. José Gonzáles - Remain (29 keer)
10. Karnivool - New Day (29 keer)

Nog wat korte lijstjes achter elkaar dan. Meest beluisterde sountrack, meest beluisterde genre en favoriete podcast. Uiteraard op 1 bij de soundtrack die van de beste film ooit gemaakt. Bij genre weer de invloed van Lana Del Rey duidelijk in beeld.

Top 5 meest beluisterde soundtrack1. Hans Zimmer - Interstellar Movie Score (49 keer)
2. Persona 5 Game Score (45 keer)
3. Bastion Game Score (42 keer)
4. Life is Strange Game Score (35 keer)
5. Hans Zimmer - Dune Movie Score (32 keer)

Top 5 meest beluisterde genre

1. Pop / Rock
2. Metal
3. Electronic
4. Folk
5. Score

Top 5 Podcasts

1. Missed Apex F1 Podcast (sport)
2. De Maarten van Rossem Podcast (geschiedenis)
3. Waveform: The MKBHD Podcast (tech)
4. Giant Bombcast (games)
5. Frederique vraagt door (journalistiek)

Qua muziek aankopen heb ik dit jaar geen enkele cd gekocht, enkel vinyl. Ik ben heel blij dat ik mijn Tool collectie af heb kunnen maken doordat ik op Discogs een 'mint' Opiate EP tegen ben gekomen. Hij moest vanuit Italië komen maar dan heb je ook wat. Maar de allermooiste aankoop was dus Alive in Athens van Iced Earth op special gedrukt zwaar vinyl.Misschien ben ik nog wat leuke muziekweetjes vergeten, maar goed, dat was hem.

Hoi,

Patrick
03 dec 2021 - bewerkt op 03 dec 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van WDAMW
WDAMW, man, 35 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende