ESC - 2e halve finale & Running order finale

De tweede halve finale zit erop en ik ben nog zo hierperdepiep dat ik niet kan slapen. Kan mogelijk ook te maken hebben met het feit dat ik wist dat de running order voor de finale eraan kwam en ik te nieuwsgierig was. Daar gaan we het straks over hebben. Eerst maar eens de halve finale bespreken.

Ik had alle tien kwalificaties goed voorspeld! Hans had er maar zes van de tien, waarbij hij nog heeft valsgespeeld ook omdat hij er elf had opgeschreven. Maar goed, ik gunde hem dat ene extra puntje wel, ik heb toch gewonnen. Hah.

Zijn er (non-)kwalificaties die me hebben verbaasd? Nou ja, gezien ik ze alle tien goed heb voorspeld weten we eigenlijk al van niet. Er zat ook maar één nummer tussen dat ik zelf echt ruk vind (Azerbeidzjan), maar ik wist al dat het een goede vocalist was en er publiek voor zou zijn, vandaar dat ik hem wel als kwalificatie had opgeschreven. Shock NQ's? Voor mij absoluut niet, al zijn een hoop fans verdrietig dat Ierland en San Marino het niet hebben gehaald.

Er is een inzending die het niet heeft gehaald waar ik het graag over wil hebben, namelijk die van Israel. Eurovisie is voor mij een leuke tijd vol met Love Love Peace Peace. Het gebeurt zelden dat ik een kandidaat niet kan uitstaan - meestal blijf ik objectief, respecteer ik ze als een artiest en hou ik me er niet mee bezig. Micheal Ben David maakt dat echter héél moeilijk. Man, ik kan die gast niet uitstaan!
Het begon al tijdens de backstage filmpjes die ik graag kijk op het ESC youtube kanaal. MBD wilde altijd in de spotlight staan. Altijd. Dat is op zich nog niet zo erg, veel artiesten willen dat, maar hij ging zo ver als de microfoon uit de handen van andere kandidaten trekken tijdens interviews. Ook zoende hij iedereen steeds ongevraagd op de mond, vooral als er een camera op gericht stond. Tijdens de semifinal vond hij het nodig om off-script te gaan en tussen de presentatoren in te gaan staan, die heel duidelijk niet op hun gemak waren. Niet een paar seconden, nee, hij bleef gewoon staan en miste alle social cues, of erger, besloot ze bereidwillig te negeren voor zijn five minutes of fame. Wat een kwal, báh. Komt op mij over als een regelrechte narcist of sociopaat - ik krijg héle slechte vibes van hem. Ik heb flink gejuicht toen hij niet kwalificeerde. Good fucking riddance.

Zo, dat is eruit. Door naar leukere onderwerpen: the running order!Voor de mensen die het niet weten, de volgorde van optreden wordt deels willekeurig bepaald en deels door de showrunners. De host is de enige die echt een nummer trekt - dit jaar dus Italië die nummer 9 heeft getrokken. Voor de halve finales trekken de big 5 landen allemaal een helft waarin ze moeten optreden. Na de halve finales, trekken de gekwalificeerden ook een helft waarin ze moeten optreden. Daarna is het aan de producers om en een vloeiende show van te maken.

Terug naar de volgorde, hier kunnen we namelijk wel wat leuke dingen uithalen. Een van de eerste is: RIP S10. Als iemand nog hoop had dat Nederland zou winnen (volgens mij niemand, maar toch) dan is het nu een goed moment om die hoop op te geven. Stien is gesandwiched tussen Spanje, een mogelijke winnaar (#5 bij de bookies) en Oekraïne, de waarschijnlijke winnaar (#1 bij de bookies). Normaal is nummer 11 een goede plek als je de eerste helft hebt getrokken, maar niet als je tussen twee favorieten wordt gezet. Ik denk zelf dat S10 gaat wegvallen tussen deze twee powerhouses, maar ik hoop natuurlijk ongelijk te hebben. Ze lijkt me een lieve meid, ze heeft een mooi lied en ik zou het leuk vinden als ze in de top 10 beland.

Verder heeft Oekraïne de pimp-spot van de eerste helft gekregen, wat inhoudt dat ze waarschijnlijk zullen gaan winnen. Natuurlijk is dat al een tijdje de verwachting, maar sommige fans hadden nog hoop dat de producers Oekraïne zouden laten openen om de andere landen ook nog een eerlijke kans te geven. Ik snap wel dat ze dat niet hebben gedaan overigens. Stel dan dat Oekraïne niet zou winnen en een 'slechte' plek had gekregen - not a good look. Zou het laten lijken alsof ze opzettelijk werden gesaboteerd en eerlijk, Oekraïne heeft wel genoeg te verduren. Mochten ze nu, vanuit deze positie, alsnog niet winnen, kan het in ieder geval niet op de running order worden gegooid.

Zou ik het erg vinden als ze winnen? Eerlijk gezegd niet. Ik vind het een goed nummer en ik gun het ze. Drama komt er sowieso. Als ze winnen ligt iedereen overhoop omdat 'de hele wedstrijd alleen maar om politiek gaat' en als ze niet winnen heeft Europa waarschijnlijk niet genoeg solidariteit getoond en is dat weer oneerlijk, omdat iedereen er al vanuit ging dat ze zouden winnen.

Andere dingen die opvallen is dat Zweden een goed plekje heeft gekregen. Ze komt na Moldavië (HEY HO, LET'S GO) en ik denk dat dat contrast in haar voordeel kan werken. Ze staat op #3 bij de bookies en is dus ook een van de favorieten voor de winst. Enige nadeel zou kunnen zijn is dat Australië na haar aan de beurt is, want Sheldon is een enorm goede vocalist en heeft een indrukwekkend optreden.

Sowieso vind ik de reeks Australië-Verenigd Koningrijk-Polen op zijn zachts gezegd bijzonder. Drie ENORM goede mannelijke vocalisten pal achter elkaar. Zullen ze elkaars publieksstemmen weg gaan snoepen, of zal er toch eentje nét even iets beter zijn dan de andere twee? Het Verenigd Koninkrijk staat op dit moment als #2 bij de bookies, dus zou het?

Hoe staat het nu trouwens met Italië, waarvan ik eens heb gezegd dat ze misschien wel kans hebben om twee keer achter elkaar te winnen? #4 bij de bookies, dus die geloven er nog wel in, maar ik heb zo mijn twijfels. Ze hebben Chanel direct achter zich (ik denk echt dat zij een groot deel van de televote gaat opeisen) en de repetities die ik van ze heb gezien, waren vocaal niet tip top in orde, zeg maar.

Verder is mijn eigen favoriet, Polen, nog steeds mijn favoriet, maar ik acht zijn kans om te winnen niet heel groot. Hij doet het niet slecht, als #6 bij de bookies, maar zijn percentage voor de winkans is aanzienlijk kleiner. Maakt me verder ook niet uit - als hij net zo goed zingt als in de halve finale, gaan een groot deel van mijn stemmen sowieso zijn kant op!

Graag wil ik ook nog even aanstippen dat Servië een lekkere plek heeft gekregen. Ik hou van haar en haar lied, ze is nog verder omhoog geklommen in mijn ranking, dus ik hoop dat ze het goed gaat doen.

Ik ben super benieuwd hoe het allemaal uit gaat pakken. Al die nieuwe live optredens hebben er ook voor gezorgd dat mijn favorieten een beetje van plek zijn gewisseld, dus misschien heb ik morgen (of technisch vandaag) nog wel even de tijd om een nieuwe top 25 te delen.
13 mei 2022 - bewerkt op 13 mei 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Imagimary
Imagimary, vrouw, 33 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende