ESC 2023 - Semifinal 1: Volgorde & Voorspelling

Ongeveer een weekje geleden is de volgorde van optreden voor de halve finales bekend gemaakt. Running order heeft vaak invloed op de uiteindelijke resultaten. Ik vind het leuk om er een spelletje van te maken en te proberen te voorspellen wie er doorgaat en wie niet.

Dit jaar zou dat in theorie makkelijker moeten zijn dan de voorgaande jaren, want er gaan in de eerste halve finale maar vijf landen niet door. Appeltje eitje, toch? Nou, ik vond dat wel tegenvallen eigenlijk! Ik vind het alsnog moeilijk om in te schatten wie er doorgaan en wie niet (afgezien van de absolute favorieten - die gaan sowieso wel door). Nu is het natuurlijk ook wel erg vroeg om al voorspellingen te doen. Van veel artiesten is het niet eens bekend of ze het liedje live goed kunnen uitvoeren en daarbij is er ook nog niets bekend over the staging. Dat heeft altijd enorm veel invloed op hoe het er uiteindelijk allemaal uit gaat zien en of kijkers dus verleid raken om te stemmen. Daarbij is dit het eerste jaar met een nieuwe regel: halve finales worden 100% bepaald door kijkers thuis. Ik vind het moeilijk in te schatten hoeveel verschil dat gaat maken.

Maar goed, dit is ook meer voor de leuk. Op de avond zelf doe ik ook altijd nog een voorspelling, die er weer anders uit gaat zien dan deze omdat ik dan alle dingen weet die ik nu nog niet weet. Dat alles gezegd, here we go:Alle landen die meedoen in deze halve finale mogen ook stemmen op deze avond (maar natuurlijk niet op hun eigen land). Dat betekent dat wij ook mogen stemmen. Er zijn ook wat auto-qualifiers die kunnen stemmen, namelijk: 🇫🇷 Frankrijk, 🇩🇪 Duitsland & 🇮🇹 Italië.

Hieronder de volgorde van optreden, met meteen mijn commentaar erbij of ik denk dat ze gaan kwalificeren of niet.


1. 🇳🇴 Noorwegen | Alessandra - Queen of Kings
Kwalificatie: Ja.

Deze durf ik met bijna 100% zekerheid te voorspellen. Haar live optredens klinken goed en het lied maakt impact.

2. 🇲🇹 Malta | The Busker - Dance (Our Own Party)
Kwalificatie: Nee.

Deze weet ik iets minder zeker. Ik neig naar een nee omdat Malta het over het algemeen niet goed doet met de televote en ze daarbij als tweede moeten optreden. Over het algemeen is degene die als tweede moet optreden zo goed als afgeschreven (maar er zijn uitzonderingen, dus wie weet).

3. 🇷🇸 Servië | Luke Black - Samo Mi Se Spava
Kwalificatie: Ja.

Hoewel als derde op moeten over het algemeen ook weinig goeds voorspeld, is Servië een land dat het praktisch altijd goed doet met de televote. Het lied is out there, maar zeker niet slecht. Ik denk wel dat ze doorgaan, al is het met de hakken over de sloot.

4. 🇱🇻 Letland | Sudden Lights - Aijā
Kwalificatie: Ja.

Is dit wishful thinking? Misschien. Ik hoop het niet, ik hoop dat ze echt doorgaan want ze zijn mijn absolute favoriet, maar rustige Indie Rock doet het over het algemeen niet zo heel goed op Eurovisie. Er is nu ook geen jury om ze te redden in de semi-final én ze treden daarbij relatief vroeg op.
Ahhh. Ik hou het op een ja omdat ik het alternatief niet eens het universum in wil brengen. Laat ze doorgaan alsjeblieft!

5. 🇵🇹 Portugal | Mimicat - Ai Coração
Kwalificatie: Nee.

Dit wordt mijn eerste shock NQ voorspelling. De meeste fans vinden deze inzending leuk en verwachten dus dat ze doorgaat. Ik heb dus zo mijn twijfels. Het lied is leuk, origineel en lekker quirky, maar we hebben dit jaar aardig wat upbeat televote magnets. Ik denk dat Portugal daardoor het onderspit zal gaan delven.

6. 🇮🇪 Ierland | Wild Youth - We Are One
Kwalificatie: Nee.

Half en half verwacht ik dat Ierland een surprise qualifier gaat worden, maar het gevoel is net niet groot genoeg om ze ook echt als kwalificatie te voorspellen.

7. 🇭🇷 Kroatië | Let 3 - Mama ŠČ!
Kwalificatie: Ja.

Wil ik dat ze doorgaan? Nope! Maar ik zie het wel gebeuren. Een liedje dat de spot drijft met de oorlog en Putin, ik denk dat veel Oostblok landen dit fantastisch gaan vinden. Ik vind de boodschap overigens ook prima, maar ik vind het geen leuk lied en ik vind het niet grappig. Misschien heeft dat te maken met dat ik de taal ook niet begrijp en de humor aan mij voorbij gaat (en daarmee ook een hoop andere mensen).

8. 🇨🇭 Zwitserland | Remo Forrer - Watergun
Kwalificatie: Ja.

Ben ik hier zeker van? Absoluut niet! Wel verwacht ik dat sommige inzendingen zullen kwalificeren die door de fandom niet verwacht worden en ik denk dat dit er een van is.

9. 🇮🇱 Israël | Noa Kirel - Unicorn
Kwalificatie: Nee.

Wishful thinking? Misschien, maar nu de andere kant op. Dit is absoluut niet mijn ding, maar ze staat wel hoog in de voorspellingen, wat dus betekent dat veel mensen denken dat ze zelfs kans heeft om te winnen. Ik voorspel haar voor nu dus als een zogenoemde shock NQ.

10. 🇲🇩 Moldavië | Pasha Parfeni - Soarele şi Luna
Kwalificatie: Ja.

Eentje waar ik vrijwel zeker van ben dat ze gaan kwalificeren.

11. 🇸🇪 Zweden | Loreen - Tattoo
Kwalificatie: Ja.

Ik vermoed dat zij het hele festival zomaar eens zou kunnen winnen, dus ja, ze kwalificeert 100% zeker.

12. 🇦🇿 Azerbeidzjan | TuralTuranX - Tell Me More
Kwalificatie: Nee.

Dead upon arrival. Ik vind het liedje leuk, maar het had al weinig kans met hoe zacht en lieflijk het is. Nu zijn ze ook nog eens opgeofferd door direct na Loreen op te moeten. Geen schijn van kans.

13. 🇨🇿 Tjechië | Vesna - My Sister's Crown
Kwalificatie: Ja.

Afgaande op de studioversie en de videoclip zou ik zelfs zeggen dat het 100% zeker is. Ik heb alleen geen idee of ze de boodschap live net zo goed over kunnen brengen, iets dat ik van Loreen bijvoorbeeld wel zeker weet. De enige live uitvoering die ik heb gezien van deze groep was niet super goed. Dus ik zeg voor nu ja, maar van de 'zeker weten' club zie ik deze als eerst falen, áls er dan eentje faalt.

14. 🇳🇱 Nederland | Mia Nicolai & Dion Cooper - Burning Daylight
Kwalificatie: Ja.

Maar absoluut niet met zekerheid. De meningen zijn hier ook heel erg over verdeeld. Veel mensen denken dat Mia en Dion geen schijn van kans maken, omdat ze voor een van de favorieten moeten optreden. Finland heeft nogal een wilde inzending, waardoor veel fans denken dat Nederland vergeten gaat worden.
Ik ben van het andere kamp. Ze hebben een enorm goede plek in de volgorde gekregen, zo dicht tegen het einde aan. Ja, Finlands inzending is heftig en opvallend, maar het is ook een polariserende inzending. Niet iedereen gaat het leuk vinden. Veel mensen zullen het té heftig vinden, waardoor Nederland in positieve zin gaat opvallen.

15. 🇫🇮 Finland | Käärijä - Cha Cha Cha
Kwalificatie: Ja.

Sluiten van de avond met zo'n knaller? Als deze niet kwalificeert eet ik mijn laptop op.
28 mrt 2023 - bewerkt op 28 mrt 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Imagimary
Imagimary, vrouw, 34 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende