ESC 2023 - Finale ranking: 26 t/m 14

Hier is hij dan, het eerste deel van mijn top 26. Hou er rekening mee dat dit gebaseerd is op mijn persoonlijke smaak, dus dit zijn niet de plekken waarop ik verwacht dat ze gaan eindigen morgen. Ik hou vooral rekening met wat ik fijn vind om naar te luisteren, alhoewel ik bij sommige inzendingen waarschijnlijk wel beïnvloed ben geraakt door het totaalplaatje (negatief of positief). Er hebben zich namelijk wel wat verschuivingen voorgedaan als je gaat vergelijken met mijn oorspronkelijke top 37.

Ik begin met mijn minst favoriete inzending en werk zo naar boven toe.


26. Blanka - Solo (Polen)Ik moet eerlijk bekennen dat ik het schandalig vind dat zij de finale heeft weten te behalen. Afgezien van het feit dat ze gewoon totaal niet kan zingen (de 'verbeteringen' die je hoort tijdens de semi-final zijn vooral de backing track), heeft ze haar nationale finale enkel gewonnen door corruptie. Daarbij is het lied gewoon shit als je het mij vraagt.

We hebben aardig wat betere inzendingen moeten laten vallen om dit in de finale te hebben. Drie keer hoera voor halve finales waar enkel het publiek het voor het zeggen heeft! Waar zijn de juries als je ze nodig hebt? Ugh.25. Mae Muller - I Wrote A Song (Verenigd Koninkrijk)Dit lied was al niet echt voor mij, maar toen ik de live versie hoorde (en zag) vond ik het nog minder dan ik het al vond. Geen idee of ze out of shape is of dat korset topje haar in de weg zit, maar dit klinkt gewoon niet goed. Het ziet er daarbij ook niet fantastisch uit op het podium, dus ik ben bang dat the UK dit jaar weer gaat floppen. Het is de afsluiter van de avond en ik denk ook de afsluiter van het uiteindelijke scorebord...24. Blanca Paloma - Eaea (Spanje)Fantastische vocaliste, artistiek optreden dat goed in elkaar zit en een heel eigen nummer. Klinkt positief, maar waarom staat ze dan zo laag in mijn ranglijst?

Ik ben letterlijk niet in staat om naar dit lied te luisteren zonder pijn te ervaren, daarom dus. En nee, ik gebruik letterlijk niet verkeerd in deze context. Zodra het refrein begint en de hogere 'EA' wordt ingezet, gaat het lied pijn doen aan mijn oren.
Eigenlijk voel ik me super schuldig dat ik deze zo laag heb staan: het is namelijk duidelijk dat hier een goede artieste staat. Echter, als ik me volledig aan mijn eigen regels had gehouden had ze eigenlijk de laatste plek moeten krijgen, gezien ik mijn ranglijst baseer op wat ik fijn vind om naar te luisteren. Ik kan hier niet naar luisteren, maar om haar nou onder de andere Blanka te zetten? Cruel, dat verdient deze Blanca ook weer niet.

Bij deze inzending kan ik dus absoluut geen inschatting maken hoe ze het gaat doen. Mensen die dit horen en zien raken in trance omdat ze het zo mooi vinden óf krijgen er, net als ik, pijnlijke oren van en kunnen er echt niet naar luisteren. Een grijs gebied lijkt er niet te zijn...

Als het puur aan mij zou liggen, wordt dit een giga flop morgen.23. Let 3 - Mama ŠČ! (Kroatië )Hoewel deze inzending nog steeds laag staat in mijn ranglijst, is hij eigenlijk een paar plekken gestegen. Ik ben er dus een beetje naar opgewarmd. Zou ik hier echter naar gaan luisteren? Hell no.

Ik begrijp waarom dit de finale gehaald heeft. Ze drijven de spot met aardig wat actuele onderwerpen en als je dan een halve finale hebt waar enkel het publiek het voor het zeggen heeft, vlieg je er zo doorheen. De mensen in Europa eten dit op en likken hun vingers erbij af.
Ik begrijp het. Ik vind het alleen wel jammer. Eigenlijk zie ik liever serieuze inzendingen op het ESF. Ik hoef niet eens alle inzendingen leuk te vinden, want er zijn veel verschillende genres en smaken verschillen nou eenmaal. Zolang het maar serieus is en om de MUZIEK gaat. Ik hou over het algemeen niet echt van disco bijvoorbeeld, maar zou het niet erg vinden als er een serieuze disco inzending naar Eurovisie gestuurd zou worden.

Dit? Dit gaat enkel om de boodschap en de show, vind ik. Hilariteit ten top, ja, maar niet wat ik persoonlijk op het Eurovisie wil zien. Helemaal niet als we er oprecht goede inzendingen voor moeten laten vallen. Ik vraag me af of ze de finale hadden gered als we de jury nog hadden gehad...22. Gustaph - Because Of You (België )Het voelt een beetje oneerlijk om deze inzending zo laag te hebben staan, want eerlijk is eerlijk: het totaalplaatje klopt. Gustaph is live ontzettend goed. Super leuke inzending. Het voelt daarom een beetje krom om hem onder sommige liedjes te zetten die er nog aan gaan komen, die live toch echt een stuk minder goed zijn...

Anyway, het gaat om waar ik naar luister en dit nummer skip ik iedere keer weer als hij voorbij komt op de playlist. Het is gewoon echt mijn ding niet! Ik vind het verschrikkelijk.

Maaaarrrrrr, dat ben ik maar. Het zou me niet verbazen als dit een plekje in de top 10 weet te bemachtigen morgen. vrolijk21. Albina & Familja Kelmendi - Duje (Albanië )Hoewel ik dit enorm vermakelijk vind om naar te kijken, zo'n hele familie op het podium, en de balkansound mij ook wel bekend is, merk ik toch dat ik dit lied steeds oversla op de playlist. Ik zou er gewoon niet snel naar luisteren voor mijn vermaak.

Ik vind wel dat ze het echt goed doen live! Denk wel dat ze morgen eerder bij de laatste 10 zullen eindigen dan de top 10.20. Noa Kirel - Unicorn (Israël)Dit gaat morgen een top 10 plaatsing krijgen, misschien zelfs top 5. Ik vind het lied echter verschrikkelijk, dus voor mij is dit hem niet, haha.

Wel een enorm mooie dame zeg! Kan ook goed dansen en optreden.19. Andrew Lambrou - Break A Broken Heart (Cyprus)Ik denk dat dit nummer de grootste daler is in mijn ranglijst. Ik was niet echt gecharmeerd van het live optreden, vond dat hij teveel afhankelijk was van zijn backing track, en na het lied een aantal keer gehoord te hebben besefte ik me ineens hoe onorigineel het eigenlijk is. Ik was het gewoon super snel weer zat. Niet veel over te zeggen verder, behalve dat ik niet denk dat we hier veel van gaan moeten verwachten.18. La Zarra - Évidemment (Frankrijk)Veel mensen vinden dit fantastisch. Ik begrijp het wel, maar ik heb op de een of andere manier nooit die klik gevoeld met dit lied. Daarbij vond ik het live optreden best tegenvallen eigenlijk, dat helpt dan ook niet echt.

Inschatten hoe deze het gaat doen vind ik moeilijk. Ik denk zelf dat we eerder een flop kunnen verwachten dan een hit notering in ieder geval. Misschien eentje voor de middenmoot?17. Lord of the Lost - Blood & Glitter (Duitsland)
Wat is deze zanger enorm goed live zeg! De tandjes. Het is echt niet makkelijk, wat hij doet met zijn stem.

Normaal is dit wel een genre waar ik graag naar luister, maar bij dit nummer merk ik dat ik me net teveel stoor aan de tekst om er echt lekker naar te kunnen luisteren.
Ook hier denk ik weer dat het een middenmootje gaat worden, maar ik zou het leuk vinden als ze het beter doen!16. Mimicat - Ai Coração (Portugal)Moeilijk om te ranken hoor. Ik vind het namelijk wel leuk, maar ik merk ook dat ik haar vaker skip op mijn playlist dan ernaar luister. Ik heb dus echt geen idee waar ik dit moet plaatsen. She's a mood, lol.

Ik verwacht niet dat ze het super goed gaat doen morgen. Middenmootje of onderaan het scoreboard.
15. Marco Mengoni - Due Vite (Italië )Ja, super mooi dit. Weer zo een waarbij ik me eigenlijk schuldig voel dat ik het niet hoger heb staan. Punt is, dit is gewoon niet echt voor mij. Ik erken dat het prachtig is, maar zou ik hier uitgebreid naar luisteren? Nee. Zou ik het afzetten als het toevallig voorbij komt? Ook niet. Dus ik moet hem een beetje in het midden plaatsen.

Ik denk dat hij het morgen redelijk gaat doen. Net geen top 10. Misschien zelfs net aan de top 10 in met een beetje geluk - denk dat hij wel in de smaak gaat vallen bij de juries namelijk!14. Joker Out - Carpe Diem (Slovenië )Wat een charisma! Daardoor is dit nummer toch wel een aantal plekken bij me gestegen; ze vielen enorm op door hun stage presence. Het lied zelf vind ik niet enorm boeiend, maar wel leuk genoeg. Ik zou hier op zijn tijd wel naar luisteren!

Vind het super leuk dat ze zijn gekwalificeerd trouwens, het zag er gister bijna naar uit dat dat niet zou gebeuren. Eerlijk gezegd heb ik géén idee hoe ze het morgen gaan doen als we het over uiteindelijke plaatsing hebben. Ik denk eerder onder- dan bovenaan de lijst, maar we gaan het zien. Leuk dat ze erbij zijn in ieder geval!
Er komen nu nog wat inzendingen aan die een beetje van plek te wisselen zijn met elkaar (Slovenië inbegrepen). Ik vind het echt heel moeilijk ze op een volgorde te zetten, maar ga mijn best doen. In een deel 2, want we zijn nu op de helft!

Misschien vanavond nog, anders morgen overdag. Het was iets meer werk dan ik verwachtte, oeps!
12 mei 2023 - bewerkt op 12 mei 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Imagimary
Imagimary, vrouw, 34 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende