ESC 2023 - Finale ranking: 13 t/m 1

Op naar de tweede helft van mijn finale ranking, gebaseerd op niets meer of minder dan persoonlijke smaak ;-)

Zoals ik al zei in het vorige verhaaltje heb ik een aantal inzendingen achter elkaar gezet die ik moeilijk te rangschikken vind, omdat ze gelijk zijn voor me op basis van of en hoeveel ik ernaar zou luisteren.


13. Käärijä - Cha Cha Cha (Finland)

Jep, het onwaarschijnlijke is gebeurd: ik ben deze inzending toch een soort van leuk gaan vinden, haha. Het is wel dubbel hoor, want soms zou ik ernaar luisteren, maar vaak genoeg ook niet. Nu is dat altijd wel het geval met heftigere nummers, vermoed ik.
Ik moet ook zeggen dat ik het tweede deel van het lied niet leuk vind, daar blijf ik me aan storen. Anders had hij misschien nog wel in mijn top 10 beland. Het klinkt een beetje als een kidz bop en het stoort me mateloos, na dat hardrock-achtige begin. Daarom wat minpunten dus.

Waar dit gaat eindigen? Top 5, wie weet gaat hij er zelfs met de winst vandoor. Ik denk het niet, ik denk dat dat Zweden gaat zijn, maar wie weet!


12. TVORCHI - Heart Of Steel (Oekraïne)Solid inzending, niet veel over te zeggen verder. Ik vind het lekker om naar te luisteren, lekker mellow.

Moeilijk in te schatten hoe ze het gaan doen. Normaal had ik middenmoot gezegd, maar gezien het Oekraïne is, is er kans dat er toch nog aardig wat televote punten voor gaan komen. We gaan het zien!11. Monika Linkytė - Stay (Litouwen)Zag het niet helemaal aankomen dat ik deze inzending zo zou gaan waarderen, maar het is zo. Ik zing hem regelmatig! Fijn lied en een super goede zangeres. Ik denk dat ze een dark horse is en veel support van de juries gaat krijgen. Ook genoeg van de televote, denk ik. Daardoor misschien een surprise top 10 plaatsing? Wie weet!10. Alika - Bridges (Estland)Zo van plek te wisselen met haar voorganger! Wel vermoed ik dat deze inzending het gek genoeg slechter gaat doen als het over de uiteindelijke score gaat. Ik weet niet precies waarom, het is een onderbuik gevoel. Hopelijk zit ik ernaast, want ik vind het een erg mooi nummer en ze zingt het fantastisch live!9. Remo Forrer - Watergun (Zwitserland)Dit lied heeft me het meest verrast wat live uitvoering betreft. In eerste instantie dacht ik er een beetje hetzelfde over als de inzending van Cyprus: een middelmatige male-ballad. Aangenaam om naar te luisteren maar niet echt origineel.

Hoewel ik nog steeds denk dat het nummer an sich niet zo origineel is, is het verschil met Cyprus dat Remo wél goed live kan zingen. En een super mooi en warm stemgeluid heeft. Goede dynamische staging die nog steeds bij het liedje past: zo maak je iets dat middelmatig is extraordinair!

Ik was in ieder geval aangenaam verrast. Ik hoop op een top 10 plaatsing, maar gezien hij als derde op moet weet ik niet hoe groot die kans gaat zijn.8. Luke Black - Samo Mi Se Spava (Servië )Dit vind ik dus zo intrigerend en origineel. Helaas was de live uitvoering eigenlijk niet voldoende, ik hoop dat hij het beter gaat doen in de finale.

Ik heb werkelijk geen idee waar dit gaat eindigen... net buiten de top 10? Plaatst 14-11, zoiets? Hmpf.7. Alessandra - Queen of Kings (Noorwegen)Ik ga heel eerlijk zijn: dit genre is eigenlijk zó niet mijn ding. Ik zou dit normaliter onder de eurotrash scharen en zéker niet in mijn top 10 hebben staan. Ik weet niet waarom ik deze inzending nu wel zo leuk vind. Is het haar stem? Haar charisma? Heeft het liedje iets dat de andere 'eurotrash' liedjes niet hebben? Ik heb werkelijk geen idee.

Jammer dat ze haar whistlenote niet goed raakte. Denk wel dat dit alsnog een top 10 plaatsing gaat worden.6. Brunette - Future Lover (Armenië )Jaaaaa, dit was alles dat ik hoopte dat het zou worden + meer! Vanaf de eerste noot had ze mijn aandacht en die raakte ze ook niet meer kwijt. Ik vond dit nummer al goed, maar de live uitvoering heeft haar nog een aantal plekken laten stijgen. Awesome. vrolijk

Ik hoop op een goede plaatsing, maar durf er bij haar geen uitspraak over te doen. Ik kan het niet goed inschatten.5. Teya & Salena - Who The Hell Is Edgar? (Oostenrijk)
Het lied met de meest originele lyrics dit jaar, als je het mij vraagt. Wat een gaaf nummer en een super leuke manier om een probleem aan de kaak te stellen. Het is een van mijn favorieten. Helaas liet de live uitvoering een klein beetje aan de wensen over, als je het mij vraagt. Het was niet verschrikkelijk, maar het had wel veel beter gekund.

Ze moeten de show openen, dus ik vraag me af hoe dat hun kansen op een top 10 plaatsing gaat beïnvloeden.4. Loreen - Tattoo (Zweden)Dit is toch fantastisch? Wát een performer zeg, hallelujah. Toen ik dit zag dacht ik: oké, het is duidelijk, iedereen kan naar huis. Kan toch bijna niet anders dan dat dit gaat winnen?

Belachelijk goed in ieder geval. Wie weet komt er nog een verrassing, of een upset, maar het is sowieso top 3, hoe dan ook.3. Vesna - My Sister's Crown (Tjejchië )Hoewel ze live geen Loreens zijn, viel het me reuze mee, deze uitvoering. Ik had ze een paar keer live gehoord en hoe ze daar klonken gaf me toch wel wat zorgen. Gelukkig hebben ze eraan gewerkt: dit is meer dan prima. Heel goed en super intrigerend!

Wat ik al zei, Loreen (als voorbeeld) is live veel beter, maar ik vind dit nummer dan weer véél interessanter dan Tattoo. Ik luister hier dan ook veel vaker naar! Dat zegt toch ook wel wat, vind ik. Fingers crossed voor een goede plaatsing voor Vesna. vrolijk2. Pasha Parfeni - Soarele şi Luna (Moldavië )Veel mensen verklaren me voor gek, maar dit is een van de betere songs voor mij! Ik snap juist niet dat hij op niemands radar lijkt te zijn? Ik snap het oprecht niet. Ik ben héél benieuwd hoe deze het gaat doen morgen.

Het feit dat ze live backing vocals gebruiken ipv een backing track is voor mij al zoveel waard, haha.1. Voyager - Promise (Australië )Nu Letland verleden tijd is wat Eurovisie betreft, is Voyager mijn absolute favoriet gewonnen. Ik ga zeker op ze stemmen. Ze zijn zo fucking goed, heb meteen kaartjes geregeld voor een van hun shows in Nederland voordat ze hier té populair gaan worden, haha.

Maar echt. Dit nummer is zo awesome. Het bouwt steeds maar op en op en op en komt dan nóg tot een fantastisch climax als je denkt dat het niet meer kan. En die grunt die overgaat in metal halverwege - it lives in my head rent free. Echt awesome. Love them en hoop dat ze een hoge notering gaan krijgen!
13 mei 2023 - bewerkt op 13 mei 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Imagimary
Imagimary, vrouw, 34 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende