ESC 2022 Ranking en meer

Ik heb besloten wat meer te gaan schrijven over Eurovision. Het is toch een grote interesse van me en ik ben zo onderhand oud genoeg om de schaamte voorbij te zijn. In mijn tienerjaren en adolescentie durfde ik nooit toe te geven dat ik het leuk vond, want wat zouden mensen wel niet denken van me? Mede mogelijk gemaakt door mijn toenmalige vriend, een muzikant. Sommige muzikanten hebben helaas een giga snobistische houding jegens het songfestival. Velen zijn ook blijven hangen in de jaren 2000 en denken dat het er nog steeds zo aan toe gaat...
Weet je, tuurlijk zit er geregeld foute Europop tussen, maar why the hell zou dat niet vermakelijk kunnen zijn? Betekent niet dat je het een muzikaal hoogstandje hoeft te vinden, maar af een toe een trashy Eurovision bop kan fantastisch zijn op diens eigen manier. Daarbij: soms kan daar net die ene artiest zijn die direct een enkeltje naar je playlist krijgt. Fijn voor jou, fijn voor de artiest en dus fijn voor alle partijen. Måneskin en Dadi Freyr waren dat vorig jaar voor mij in ieder geval!

Wel even een disclaimer: als je zelf ook van ESC (Eurovision Song Contest - afkorting die ik vaker ga gebruiken) houdt, maar je het niet leuk vindt om de liedjes te horen voor de avond zelf, raad ik je aan sommige van deze verhalen te skippen of in ieder geval niet de nummers te beluisteren - ik ga af en toe een update geven met mijn songrankings tot nu toe waarbij ik de nummers hier ga plaatsen.
Zelf vind ik het namelijk juist leuk om de studio versies te ontdekken en later mee te maken hoe het live op het podium opbloeit, of juist neerstort. Een leuk voorbeeld hiervan is Benny Christo's - Omaga, de inzending van Tsjechië vorig jaar, waarvan ik de studio versie zeer vermakelijk vond maar de live uitvoering een regelrechte ramp was.

Goed, ESC 2022. Tot nu toe zijn er drie inzendingen bekend, wat dus vraagt om een top drie ranking!

1. We Are Domi - Lights Off (Tsjechië )Voor mij tot nu toe de beste inzending. Een grote opluchting is ook dat bovenstaand optreden al een live uitvoering is - minder kans dat het een tragedie wordt in Mei op het podium. Niet een genre waar ik normaal veel naar luister, maar prima inzending! Goede vibes. vrolijk


2. Ronela Hajati - Sekret (Albanië )Zou ik dit nummer ooit opzetten om naar te luisteren? Nee, absoluut niet. Zou ik de dansvloer oprennen om flink met mijn kont te gaan schudden als het gedraaid zou worden in een club? Zeker wel!
Dit nummer zal uiteindelijk veel posities gaan zakken als andere inzendingen binnendruppelen, denk ik. Ik prefereer meestal toch te muziek die ik ook echt lekker vind om naar te luisteren, niet de 'ik wil hier op dansen!' muziek.

Voor nu: een beetje een chaotisch nummer. Gelukkig staat Albanië erom bekend dat ze hun inzendingen oppoetsen voordat ze ermee naar Eurovisie gaan, dus ik ben benieuwd hoe het nummer zal zijn na de revamp. Ook ben ik benieuwd hoe ze dit neer gaan zetten in Mei op het podium. Er zijn maximaal 6 mensen toegestaan op het podium, dus die hele groep dansers die ze nu heeft kan dan niet. Zal het dan nog dezelfde impact hebben?


3. Intelligent Music Project - Intention (Bulgarije)
Je zou eigenlijk verwachten dat dit hoger zou staan - ik ben meestal toch wel een rock liefhebber. Wat mijn probleem is met deze inzending, is dat het enorm gedateerd klinkt. Nu hoeft dat niet iets slechts te zijn, maar ik heb dus niet het gevoel dat het hun intentie (ha) is om gedateerd te klinken. Als het opzettelijk wordt gedaan kan het soms nog awesome zijn ook: een goede throwback. Ik heb niet het gevoel dat dit het is.

Eerste keer dat ik het lied hoorde dacht ik in eerste instantie: hmm, interessant, waar gaat dit heen? Toen begon het refrein en had ik het gevoel dat het compleet inzakte. Voelt een beetje als een themesong van een anime, en ik heb geen idee of dat een compliment is.


Goed, dat allemaal gezegd wil ik even duidelijk maken dat dit allemaal artiesten zijn die hun stinkende best doen voor deze nummers, dus het is niet mijn bedoeling om ze met de grond gelijk te maken. Ze doen het sowieso beter dan ik.

Dit zijn voor nu dus alle inzendingen. Schroom niet om je eigen ongezouten mening erover te geven als je dat leuk vindt. Of doe er een klein beetje zout op voor van nuance, is misschien wel zo lekker.

Aju!
07 jan 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Imagimary
Imagimary, vrouw, 32 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende