Emotionele vriendin

Een vriendin van mij is echt heel erg emotioneel. En daarmee bedoel ik dat ze heel erg hangt in haar emoties. Ze komt daardoor heel kwetsbaar over. Haar emoties nemen haar nogal snel over zegmaar. En ze is ook heel erg perfectionistisch.

Ze zit nogal snel over dingen in. Dus als een docent bijvoorbeeld iets zegt over de hele klas, iets van kritiek op geleverd werk, dan betrekt ze dit meteen op haar zelf, terwijl er niets mis is met haar werk. Ze vertelde zelfs dat ze eigenlijk de klas uit had willen lopen omdat ze het zo vreselijk vond.

Over problemen van weken geleden blijft ze ook maar praten, terwijl ik dan zoiets heb van laat het los! Geweest is geweest en je kan er nu niets meer aan doen. Of: de dingen zijn zoals ze zijn. Maar ik durf dat eigenlijk niet te zeggen omdat ik bang ben dat ik dan te hard over kom tegenover haar. En tegelijkertijd vind ik het moeilijk om haar zo te zien, terwijl het helemaal niet nodig is (vind ik).

En ik snap dat ik medeleven moet tonen, maar ik begrijp het gewoon niet. Hoe kan je zo emotioneel zijn de hele tijd? Hoe kan je van alles een probleem maken? Dat is toch ook niet leuk voor jezelf? Ze heeft er zelf ook wel last van en ze gaat in de toekomst ook naar een psycholoog om er iets aan te doen.

Ik weet dat ik dit als vriendin niet hoor te zeggen, maar ik ben er gewoon klaar mee. Ze is de hele tijd de kluts kwijt of verdrietig of geobsedeerd met een klein detail. En echt; ik wil haar helpen en dat probeer ik ook, maar haar manier van denken is zo anders.

Ik dacht eigenlijk altijd dat ik een emotioneel persoon was, maar altijd als ik met haar praat, voel ik me een lompe boer zonder compassie of emoties.

Ik mag echt graag als vriendin en ze steunt me echt als ik problemen heb. En daarom vind ik het zo vervelend dat ik me zo voel. Ik wil haar helpen. Dat ze dingen leert los te laten en niet bij ieder klein ding zich meteen aangevallen voelt en moet huilen.

Maar voor nu ben ik blij dat het weekend is..
28 feb 2020 - 259x gelezen
Profielfoto van Kiwi2000
Kiwi2000, vrouw, 19 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.   Schrijf reactie
  vorige volgende