Emotionele achtbanen en gezonde volwassenen.

"Ik zal met de deur in huis vallen, mevrouw. We hebben iets gevonden tijdens de MRI-scan. Een metastase. In uw hersenen."

De grond opende zich voor mijn voeten."De tumor heeft de grootte van een golf-bal, en drukt tegen uw oog en oor aan. In het cognitieve gedeelte van uw hersenen, vandaar dat u zich zo verward voelt."

Ik voel mijn hart 3 slagen missen en het wordt zwart voor mijn ogen. Mijn keel knijpt dicht en ik vecht tegen tranen. "Je moet nog oma worden. Godverdomme, je moet oma worden! We zijn er bijna, nog een paar maanden. Mam, blijf bij me!" schreeuwen 20 stemmen oorverdovend door mijn hoofd."Gelukkig is de tumor te behandelen. Omdat het er maar één is, en uw bloedwaarden verder fantastisch zijn, komt u in aanmerking voor een operatie. De neuro-chirurg uit het VU-ziekenhuis zal u spoedig oproepen om de operatie te bespreken en in te plannen. U bent in de beste handen. U blijft voorlopig nog even bij ons!" vervolgt de oncoloog haar verhaal.

Echt waar? Echt Waar?! OMG! OMFG!


Dit was een bijzonder intensieve emotionele achtbaan en ik wist niet of ik in tranen uit moest barsten uit opluchting, of dat de onderdrukte angst van de afgelopen weken er nu eindelijk uit wilde. Hoe dan ook, het lukte me om met beide benen op de grond te blijven staan en het gesprek met de oncoloog te vervolgen. Over praktische zaken: het herstel en vervolg van de reguliere behandeling, of mijn moeder van haar klachten af zou kunnen komen, etc. Het is vreemd waartoe we in staat zijn als de automatische piloot het overneemt.

De automatische piloot is denk ik afgelopen dagen mijn redding geweest. Maar is, weet ik uit vele ervaringen, ook mijn diepste valkuil. Doorgaan, doorgaan, doorgaan. Angst? - komt straks wel. Verdriet? - niet nu. Pure paniek? - *klik* en om is de knop.

Het gevolg is dat ik een migraine-aanval van heb-ik-jou-daar heb gekregen (tja, alles komt er toch wel uit. Zij het op een gezonde manier, zij het op een andere manier), en ik realiseerde dat ik omwille van de tweeling pas op de plaats moest gaan maken. Dat ík hoofdpijn krijg, oi. Maar er kloppen nog twee harten in mijn lijf naast mijn eigen hart. En die mogen hier het liefst niets van meemaken.

Dat is gelukt. Ik kon natuurlijk ook verschillende angsten loslaten n.a.v. het gesprek met de oncoloog. Verdriet is er uit gegooid. Slaap is nog belangrijker geworden en ik heb me overgegeven aan vriendlief. Iets wat ik normaal gesproken nooit doe, want dat is 'zwak'. (Zie vorige verhaal). Verder zorg ik voor voldoende beweging, afleiding en praat ik veel over mijn situatie. Ik sluit niemand buiten, omarm mijn naasten en vrienden en laat de rest maar even over me heen komen.

De afspraak bij de psycholoog ging ook prima, gelukkig. Ik heb het een en ander uit kunnen leggen, voor zover je in een uurtje tijd kunt vertellen wat er allemaal speelt. Althans, dat probleem heb ik vaak. Ik heb zo ongelooflijk veel meegemaakt in mijn leven dat ik dikwijls niet eens weet waar ik moet beginnen met vertellen. Maar afijn - ze heeft een aardig beeld van de situatie en vond dat ik juist handelde. Zo'n professionele stempel van goedkeuring doet ook erg goed!

Vriendlief en ik hebben weer het e.e.a. in de kinderkamer gedaan. Volgende week zit ik alweer op de helft van de zwangerschap, en met 26 weken schijn ik het rustig aan te moeten doen. Hebben nu 3 gynaecologen, 2 echoscopisten én de verloskundige tegen me gezegd. Aangezien zij héél goed weten waar ze het over hebben, zal ik maar niet het koppige eigenwijsje uit gaan hangen. Voor die tijd zal de kamer grotendeels klaar zijn.


Aankomende weken zal voornamelijk in het teken staan van mam's operatie en de kinderkamer. En het PGB. En het herstel. En de revalidatie. En de geslachtsbepaling van onze kinderen. En de uitslagen van de 20-weken echo. En zo veel mogelijk Gezonde Volwassene Schema's. En therapie. En, en, en...

...En ik ga maar weer even liggen, denk ik. Krachten opsparen. We gaan het nodig hebben.

verliefd


24 aug 2019 - bewerkt op 24 aug 2019 - 218x gelezen
Profielfoto van Cindale
Cindale, vrouw, 32 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.     vorige volgende